Pozorovanie planétok bez vlastného dalekohladu ...

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
Stefan K
Věk: 64
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stefan K »

Názov vlákna možno presne nevystihuje jeho anglický ekvivalent "remote observation" ...

Rád by som upozornil na tento, myslím že doteraz málo známy spôsob využitia internetu na astronomickú prácu. Nemusíte mať vlastný teleskop a predsa  sa môžete realizovať a vyskúšať niečo nové - získať vlastné fotky DSO ako aj hladat planétky.

Jedná sa vlastne o on-line pozorovanie oblohy cez dalekohlady s CCD kamerou umiestnených vo viacerych lokalitách v USA s velmi kvalitným seeingom. Prostrednictvom zostavy: 25 cm Hyperbolic Flat Field Astrograph + SBIG ST10XME sa podarilo najsť od januára 6 nových planétok.  

Neskor som vyskúšal dva rôzne 60 cm teleskopy typu Ritchey-Cretien a z oboch mám jeden nový asteroid. Posledný môj úlovok je z Austrálie - 2010 JS152.

Polovať z aktuálnej nočnej oblohy je predsa len iné ako prezerať archívy SkyMoprh.  Žial má to jednu veľkú nevýhodu, za pozorovací čas pýtajú doláre ...

Viac na túto tému nájdete na www.skaw.sk - v sekcii "Pozorovanie na diaľku".

Stefan
Stefan
-------------------------------------------
"Ten pohľad ... je ďaleko to najvznešenejšie čo nám astronómia poskytuje."   Edmund Halley

www.skaw.sk - svet asteroidov a komét
Tulen
Věk: 53

Příspěvek od Tulen »

Škoda, že to v MPC utnuli......tak a co takhle fotopřehlídka oblohy vlastní technikou z vlastního dvorku? Nemuselo by se nikomu nic platit...
ahoj
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm,  SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
Stefan K
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stefan K »

Prístroje mám i ten dvor a až sa peňaženka vyprázdni asi mi nič iné nezostane.  :)
Stefan
"Ten pohľad ... je ďaleko to najvznešenejšie čo nám astronómia poskytuje."   Edmund Halley

ivanmsk

Příspěvek od ivanmsk »

....tak a co takhle fotopřehlídka oblohy vlastní technikou z vlastního dvorku?No hej, ale kto si moze dovolit celu noc makat na asteroidoch a cez den makat v robote? Chcelo by to naozaj aspon "polorobotizovany" dalekohlad, ak uz nie taku "farmu" ako ma Roy Tucker... o pozorovacich podmienkach ani nehovorim. Ale marne to isto nie je, ked budem velky... ;)
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D,  Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
Tulen
Věk: 53

Příspěvek od Tulen »

No hej, ale kto si moze dovolit celu noc makat na asteroidoch a cez den makat v robote? Chcelo by to naozaj aspon "polorobotizovany" dalekohlad, ak uz nie taku "farmu" ako ma Roy Tucker... o pozorovacich podmienkach ani nehovorim. Ale marne to isto nie je, ked budem velky...  ;)
Měl jsem na mysli samozřejmě něco robotizovaného...
ahoj
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm,  SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
viktormt

Příspěvek od viktormt »

ja to tam nikde nemozem najst
zla pouzitelnost stranky
Cassi

Příspěvek od Cassi »

Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Stefan K
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stefan K »

V najnovšom čísle 4/2010 KOZMOS-u nájdete článnok, kde som opísal moje skúsenosti s internetovými ďalekohľadmi ...

Ak sa k časopisu nedostanete a máte záujem o článok, dajte vedieť.  

Stefan
Stefan

dvader
Věk: 58

Příspěvek od dvader »

Jinak bych to přejmenoval na "Pronájem pozorovacího času" a přesunul do Astrotechniky do Ostatní - jedná se o popis techniky pozorování a nikoliv o vlastní pozorování.

Jinak "pozorování na dálku" děláme my všichni, blízko u žádného z vesmírných objektů ještě nikdo z nás nebyl...  ;D

Trosku jsem upravil nazev tematu, aby bylo jasne, ze vlakno je zamerene hlavne na pozorovani planetek pomoci vzdalenych dalekohledu (remote observation).
Cassi
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Stefan K
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stefan K »

Ano súhlasím, ak som však chcel zdôrazniť výsledok "prenajímania" a to  v mojom prípade bol objav nových asteroidov, tak ten prenájom to nevystihuje ...

Vychádzal som z originálu "remote observation" a spojenie "pozorovanie na diaľku"sa mi zdalo najvhodnejšie.
Stefan

dvader
Věk: 58

Příspěvek od dvader »

To Stefan K:
No problem...

Jinak v U.S. to je skutečně velmi populární způsob "pozorování". Schválně to píši v uvozovkách, neboť se vlastně jedná o focení. Jak jsem byl na té astropárty v Green Banku, tak jsem byl docela překvapen, že tam byla především vizuální technika (dobsony víceméně velkých rozměrů), speciální sestava na focení tam nebyla žádná. Po diskuzi s mnoha účastníky jsem se dozvěděl, že právě často toto využívají než aby měli vlastní techniku na focení. Valná většina bydlí v místech, kde je světelné znečištění obrovské (na Petříně je proti tomu ještě dost vidět - mohu osobně potvrdit). A oni si tak ušetří daleké vyjíždění za tmou (která by stejně nebyla taková, jako v těch místech, kde jsou ty automaty), sestavování a rozebírání sestavy atd... A čistý čas mohou věnovat přímo snímkování - a jak známo, čas jsou peníze a to je specielně v U.S. standardní způsob kalkulace :-)
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Stefan K
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stefan K »

Pre nich v US je takéto riešenie zrejme  výhodnejšie okrem iného aj preto, že takto majú na dosah ideálne pozorovacie podmienky a cena prenájmu z pohľadu pomeru k ich mesačnému príjmu je pre nich zanedbateľná  položka, nie ako u nás  :-[

No a pre našinca to môže byť lákavá možnosť vyskúšať kvalitné prístroje zo skutočne tmavej oblohy.
Stefan

Cassi

Příspěvek od Cassi »

Velice pekny clanek - My first numbered minor planet (bohuzel pouze v anglictine).
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Odpovědět