pátek ráno 2.7. 01:03 SELČ Callisto ER
neděle ráno 4.7. 04:19 SELČ Europa ED
pondělí ráno 5.7. 02:49 SELČ Ganymede ERPrvní je cca 5 stupňů nad obzorem, druhý v době kdy je Slunce jen 6 stupňů pod obzorem (občanský soumrak) - pro oba úkazy dost krajní podmínky. Teprve ten třetí bude slušně pozorovatelný (tedy když pominu že to je jen 26" od okraje kotoučku; ale jde to).
janek950, Newton 203/810, ASI174MM, QHY5L-II-M, Watec 120N
No pokúsil som sa nasnímať ten zákryt, ale samozrejme nevyšlo mi to dobre. Ako to snímate vy? Ja som tam dal asi 8-9 metrové ohnisko a snímal expozíciou 60ms. Ale z tohto sa presný čas úplného zákrytu nedá presne vyčítať. Asi by som mal použiť polovičné ohnisko a dlhšie expozičné časy. Resp. poradí niekto, ako na to? Prikladám na stiahnutie video zo zákrytu (iba som brutálne skontrastnil obraz a nechal trochu komprimovať). Čas mi vyšiel cca na 03:42:35 SELČ.
Rick: Tvoje avi jsem stáhnul, ale vyhodnotit dost dobře nelze. Na grafu je klouzavý průměr intenzity vždy ze 100 snímků. Když se od času vyznačeného snímku odečte půl doby průměrování (~3s), vyjde 3:42:41 SELČ, blízko Tvému odhadu. Zatmění ale pokračovalo dál, jenže z tohoto avi se to vyhodnotí těžko.
Pro měření jasnosti je zde vhodnější mnohem kratší ohnisko. Stačil by metr, metr a půl. A taky prodloužit expozici. Oboje zlepší S/N. Na snímku bude i nějaký další měsíc a na něj (nebo na Jupitera) bude možné snímky registrovat a provést posuvy na Ganymeda i v době, kdy už není vidět. Pak teprve bude možná aperturní fotometrie malé oblasti kolem něj.
KpS vďaka za radu. Bolo to prvýkrát, čo som niečo takého snímal, už som sa ponaučil, že to cestou dlhého ohniska zrejme nepôjde . Holt nabudúce to skúsim ako píšeš pri tom metrovom ohnisku s polovičnýml gainom a dlhšími expozíciami. Aké expozície by si mi doporučil? Mohli by byť aj nejaké 200-400 ms? Tie "posuvy na Ganymeda" myslíš ako? To akože pri skladaní zistiť, či ešte je/nie je vidieť?
Tie "posuvy na Ganymeda" myslíš ako?Ganymed se na snímcích pohybuje po oblasti ~60px. Pro měření by bylo třeba, aby stál. Během snímání se navíc ztratí a tak registrace na něj není možná. Na jiný měsíc by šla, ale světelné poměry by musely být mnohem lepší, než na tomto avi. Pak by už zůstal skoro namístě i Ganymed. Asi by to během těch pár minut stačilo a kdyby ne, vzájemný pohyb lze najít z efemeridy.
Napadlo ma to, ale myslel som si, že to nebude fungovať. Ale ako píšeš, zložením videa z krátkeho časového úseku by to mohlo stačiť. Aj to kratšie ohnisko spraví svoje, takže by to malo fungovať. Ešte raz vďaka za rady, nabudúce sa polepším .
No pokúsil som sa nasnímať ten zákryt, ale samozrejme nevyšlo mi to dobre. Ako to snímate vy?Používám 2x protažené ohnisko (tj. 2*810mm) a snímám kamerou Watec 120N. Nejprve ve standardním TV režimu a když měsíček zeslábne, přidám expozici. Zpravidla končím při expozici 0.32 sekundy, pak už obvykle silně přeexponovaný Jupiter začíná zasahovat do oblasti, kde slabý měsíček mizí. I když si myslím, že už je pryč, ještě několik minut pokračuji. Video pak prohlédnu ve VirtualDubu, kde upravím jas a kontrast, takže lze měsíček vidět déle než při prostém live-sledování.
mn
P.S. Byl jsem na dovolené, tak píšu až teď.
janek950, Newton 203/810, ASI174MM, QHY5L-II-M, Watec 120N