Canon EOS emulátor aneb extérní ovládání objektivu

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
ma_va

Příspěvek od ma_va »

Můj největší problém je zatím kontaktní pole pro objektiv.
Mohu poslat!
Mám jeden kousek "made i China" kterej jsem odloupl z EOS->M42
Martin
ivanmsk

Příspěvek od ivanmsk »

...možná tam pan Canon přidal něco pro obveselení ...
Spravne. Ono to na prvy pohlad vyzera velmi jednoducho. V komunikacii objektiv - fotoaparat toho je "trochu" viac.
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D,  Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
KDan

Příspěvek od KDan »

Spravne. Ono to na prvy pohlad vyzera velmi jednoducho. V komunikacii objektiv - fotoaparat toho je "trochu" viac.
Chtěl jsem to zde trochu vyprovokovat - oba jste tajnůstkáři  ;)

Nedávno jsem luštil celý kódový strom systému dopředného zabezpečëní proto chybám (kvůli kompatibilitě, ne kvůli okopírování). Podobné hádanky mám rád, tahle vzala skoro týden...
Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Jinak co se týče dotazu na uveřejnění popisu protokolů , zatím je uveřejnit nehodlám.Snad mi pochopíte.
Ne nechápu. Když jsem viděl tohle vlákno, řekl jsem si hurá, tohle je skvělá věc (hacknutí té komunikace má ještě další aplikace, pro mě je zajímavé clonění starých Sigem na nových tělech), ale užitečnost informace o tom, že to někdo umí, ale nikomu to neřekne, je nulová.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
-karneades-

Příspěvek od -karneades- »

Honzo, to je ostrý příspěvek, smysl založení tohoto vlákna je hlavně v tom, že potenciální výrobce tohto doplňku profiluje mechanickou část a ostatní - víc hlav víc ví, navíc to není profilem astrofotič, ta myšlenka tady zazněla v minulosti ode mne, on prostě při brouzdání netem našel můj příspěvek,,,
ještě dodám, že to není žádný tajnůstkář, mě osobně poslal pan Hubka přesný výpis komunikačního protokolu s analýzou dat hned ve druhém mailu, aniž bych ho o to žádal, jeho prvotní myšlenkou byla emulace objektivu-ne těla, během týdne vypracoval řešení opačné-nechme se překvapit, věřím tomu, že se brzo dočkáme prototypu zařízení
KDan

Příspěvek od KDan »

Protokol EOS body/lens se řeší už dlouho a na vícero místech. V podstatě je známý, hodně je toho například zde:

http://www.dslr-forum.de/showthread.php?t=649529

Myslím, že kdyby člověk chvíli hledal a k angličtině a němčině přidal i trochu ruštiny, má za chvíli informace pohromadě.

Normálně přístupný popis potřebného protokolu je třeba tady:

http://web.archive.org/web/200707132145 ... 2_softintf

Zkrátka, jinde s tím žádné cavyky nedělají.
KDan

Příspěvek od KDan »

Jinak případným zájemcům doporučuju přečíst si kvůli širším souvislostem přímo normálně dostupný EOS systémový patent pat6603929.pdf:

http://www.sendspace.com/file/0thgzy

Alien_MasterMynd

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

Na tom web.archive... je ale popis komunikace s tim jejich emulatorem, ne popis Canon komunikace ;)

Jinak mne to p. Hubka taky poslal :)
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
KDan

Příspěvek od KDan »

Na tom web.archive... je ale popis komunikace s tim jejich emulatorem, ne popis Canon komunikace
Já vím, ale filozifii sekvenování příkazů docela osvětlije. Zajímám se o ten protokol pouze z ryze "sportovního " hlediska, beru ho jako rébus a nijak vážně v tomhle ohledu nic podnikat nehodlám, na DSLR se mi ostří pohodlně a než přejdu k CCD, iivanmsk nebo pan Hubka to budou mít hotové.

Chtěl jsem jen říct, že po přečtení několika diskuzních fór, hlavně toho německého, si člověk obraz té komunikace nakonec poskládá. Každopádně, na základě četby těch několika odkazů mně ten protokol opravdu příliš složitý nepřipadá.
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Uplna trivialita to asi take nebude, protoze si dobre pamatuji ze starsi Sigmy s EOS bajonetem se musely precipovavat po prichodu novych tel.

Tady ale obecne resime obracenou ulohu (ovladat objektiv bez canon tela) a to by melo byt zrejme jednodussi. Stejne ale pocitam s tim ze podrobnejsi testovani s vetsi sadou objektivu at uz od Canonu nebo od ostatnich vyrobcu bude nezbytne...
Pavel Vabrousek
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Vabra: tú kameru som uviedol ako príklad existujúceho nasadenia tejto technológie, nie ako doporučený model kamery...
Komerčný vývoj takýchto zariadení je drahý špás. Tu sa predpokladá zahrnutie nákladov na vývoj do ceny kamier. Otázkou teda je aká by musela byť cena toho zariadenia pri predpokladanej sérii a pri známych nákladoch na výrobu. Netrápil by som sa tým, či by vedeli vyrobiť kvalitné a dostatočne malé prevedenie redukcie.
Viď napríklad kvalitu prevedenie mikrokamery http://softhard.com/en/products/cameras ... 0-mu9pc-mh alebo tejto s integrovaným PC http://softhard.com/en/products/smart-c ... l-r-series
Otazka co je vsechno mozne vyrobit a ze serie by mela zaplatit relativne drahy vyvoj je mi jasne. Proto jsem naznacil kolik jsem ochoten jako koncovy zakaznik za podobny vyrobek zaplatit.

Kolik nas takovych je, jak velka by serie mela byt, jake jsou vyrobni naklady a zda se mu to vyplati (drive nez to opajcnou ti Cinani a zacnou to vyrabet a prodavat za polovinu/ctvrtinu...) to uz necham na potencialnim vyrobci at si udela prislusnou analyzu sam...
Pavel Vabrousek
hub66

Příspěvek od hub66 »

Zdravím,
1) ma_va
Děkuji,ale to je ta "druhá strana" k fotoaparátu.
Já si samozřejmně s připojením poradím, ale jde mi o trochu profesionálnější
provedení .Kontaktoval jsem AWH ,tak uvidím co mi odpoví(jestli vůbec).
Bohužel cena originálních canoních kontaktů co jsou v DSLR se pohybuje
cca 50$.
2)KDan:
Na tom web.archive to je opravdu pouze "jejich" protokol pro jejich
zařízení které bylo sestrojeno pro testování objektivů.
Takový popis samozřejmně uvedu v případě dokončení také.
Na to jsem před čtyřmi lety také narazil.To to ješte prodávali.
To německé forum neznám.Když jsem se tým před čtyřmi lety zabýval,ješte zdaleka neexistovalo.Díval jsem se a informace tam jsou,ale více méně kusé.
Někomu ovšem stačit mohou.
3)Honza Ebr
Toto vlákno se netýká komunikace samé .
Já se diskuzi o těchto věcech nebráním , ale uvědomte si, že mám také
svoji ješitnost.

Pro ostatní:

Kolem roku 2006 jsem poskytl nastinující informace zhruba 20 zájemcům.
Jak říkám, v době kdy jsem se tím zabýval žádné informace nebyly.
Šel jsem vlastní cestou.Jinak osciloskop stačí dvoukanálový.Stačil by i jedno
kanál.
Nyní jsem se k tomu vráti na popud vašeho kolegy s tím ,že by to byla užitečná
pomůcka pro vás (a časem i pro mně) astrofotografy.
Založil jsem toto vlákno proto ,abych se dozvěděl potřeby Vás astrofotografů.
Já nejsem žádný hacker,jen mi tyto věci zajímají a 25 let se tímto oborem živím.
Kolegům kterým jsem poskytl informace jsem dal i program (dá se říci i okomentovaný v ASM) který když nahrají do procesoru, se bude chovat jako objektiv a mám takový dojem,že jsem tam nechal i část kdy po RS23 budou posílány data jak z objektivu tak z těla.

Ano ,není to nic světoborného , nakonec každý si to může zkusit sám ,
informací je dle některých (v budoucnu možná i mých) kolegů dostatek.Možná ano. Přeci jenom jsem to několik let nesledoval.
Nechci Vás tady něčím oslnovat,na to už jsem dost starý. :'(
Berte to s rezervou.Nejsem urážlivý. :)

Zatím.

ma_va

Příspěvek od ma_va »

1) ma_va
Děkuji,ale to je ta "druhá strana" k fotoaparátu.
Jasně, taky jsem si to potom srovnal v hlavě a zjistil jsem že jsem napsal blbost :(
Já jsem už dřív sháněl baj. Canon (tu část co je v těle), a vyřešil jsem to tak že jsem koupil nefunkční tělo C 300.
To si myslím že by bylo řešením, baj + kontakty orig Canon.
Pokud bys nic takovýho nesehnal tak se ozvi možná bych to i prodal ;)
Martin
hub66

Příspěvek od hub66 »

ma_va :
děkuji , ale již jsem sehnal .Sice použité ale na prototyp to bude stačit.
V.H.
Odpovědět