Dalekohled jako dárek a několik trapných dotazů 2

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
bobo

Příspěvek od bobo »

Ahoj všem,
prosím o help.
Chtěl bych se pustit do astrofotografie, jak už jsem psal v "Dalekohled jako dárek a několik trapných dotazů".
Navštívil jsem prodejnu Supra Praha abych se ochytřil, ale místo toho jsem měl z množství info hlavu jako pátrací balon.
Nicméne, rozhodl jsem se jít metodou postupných kroků a začít jednoduše a levně, to je afokální fotografií s kompaktem a jednoduchými filtry pro blízké objekty (měsíc, planety).
Mám Newton TSC/SKY NWT 200/1200mm 8” DOBSON (PYREX) 2”
foto zde :
http://img.janforman.com/DSC066026o5d.JPG
Foťák klasický kompakt Canon Powershot nebo Sony Powershot

1. Prosím o doporučení držáku pro afokální foto :
Našel jsem si na Supra webu držák, nevím který z nich je vhodný pro můj výtah (vizte foto):
ACC/BDP 2450333 DRŽÁK UNIV. PRO AFOK.FOTO - tento se mi jeví více festovní
a
ACC/BDP 2450330 DRŽÁK DLOUHÝ UNIV. PRO AFOK.FOTO - vypadá dost subtilně - jak je tuhý (stabilní?)

2. prosím o doporučení filtru 1,25" pro focení měsíce a planet (a DSO).
DSO bych řešil později,až se s tím trochu naučím,
nicméně pro vizuální pozorování DSO (které by šlo pouzději použít i pro afokální foto) prosím o doporučení filtru.

Včera jsem dostal mesíční filtr 1,25', a hned mi ho dcerka upajdila (otiskla palec). Jak se to čistí ?,Zkoušel jsem spec. mikrovláknový hadřík na brýle, ale spíš jsem to rozmazal. Jde použít ultrazvuková vanička? Čím to pak utřu ?

Předem děkuji za odpověď, případně odkazy na Astroforu.

bobo

PS: později přemýšlím o koupi CANON 1000 (s T kroužkem) pro focení v primárním ohnisku , ale v Supra mě upozornili, že se mi s mým výtahem nemusí podařit zaostřit.
daghtus

Příspěvek od daghtus »

Mas poncetovu plosinu alebo ako s tym chces fotit? Zem sa totiz otaca okolo osi, tak z fotografovania DSO asi nic nebude. Dobson je paradny pristroj na vizualne pozorovanie, na fotografovanie treba EQ montaz.
Cistit filter mozes LensPen-om. Je to take cistiace pero, ktore noname kupis na eBay-i za par $.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

Ahoj, s tim focenim to dobre rozmysli, je to konicek, kteremu kdyz propadnes (treba totalne jako ja), tak Te bude stat uplne vsechny penize je to hrozna droga a zrout vsech prostredku...

zacinal jsem jako Ty s dobsonem 8". Afokalni drzak jsem take poridil (jiny nez ty dva) a stoji za prd, resp. vzdy bylo lepsi fotit z ruky (planetu, Mesic), nez nejakym pitomym drzakem. Protoze kompakt "nevidi" uvnitr okularu (nejlepsi bylo fotit afokalne za 25mm setovym Plosselem od toho dalekohledu) tolik co ty okem (nema takove velke zorne pole - zalezi pochopitelne na typu objektivu kompaktu a jeho konstrukci). Takze planeta s rozumnym zvetsenim rychle utekla a nez jsem ji znova nasel, musel jsem drzak zas odmontovat a pak pripevnit. V podstate dodnes nevim, zda afokalni drzak ma smysl porizovat, ci jak s tim lidi funguji/pracuji. Takze ja bych se na nej dnes vyprdnul.

Pokud chces fotit, tak si porid paralaktickou montaz a treba ten Canon 1000D (nebo jiny z bazaru, nejlepe s vyjmutym filtrem), nebo CCD kameru (zalezi na Tvych moznostech) a k tomu nejaky objektiv ci refraktor - hergot nekde tady na foru bylo vlakno s popisem jak zacit fotit a nejak to nemuzu najit??? admini, kde to je? myslim to od KDana s popisem jak zacit s DSLR na montazi...

Proste dobson se na foceni a to temer zadnym zpusobem nehodi. Leda nahanet ty planety, coz by Canon Powershotem slo dobre (viz fotky Ludka Hamra - http://astrofotky.cz/~Ludek_Hamr ) ale uz i Ludek ma poncetovu plosinu...

ten Lenspen koupis v temer kazde prodejne s foto prislusenstvim...
Alien_MasterMynd

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

Je to tu, druhy prispevek od KDana.

http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1221076549
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
guli16

Příspěvek od guli16 »

Ahoj, fotím v primárním ohnisku Dobsona Canonem 1000D. Zaostříš naprosto bez problému, takže toho bych se nebál. Ale je to maximálně na ten měsíc, pak už to chce tu pončetku nebo rovnou paraliktickou montáž:), jak říkali kluci. Někdy z toho vylezou moc hezké fotky, ale jestli se chceš věnovat astrofotografii na jiné úrovni, než na téhle, tak to přes Dobsona nepůjde. :)
Dobson SW 200/1200 ,sw planetary 5 a 7 mm ,SP 10 a 25 mm
bobo

Příspěvek od bobo »

Tak na poncetce už pracuju, jsem ve fázi zkolektování materiálu (pohon, desky, stavěcí šrouby ...) a přepočtu (dvakrát měř a jednou řež...)
Mas poncetovu plosinu alebo ako s tym chces fotit? Zem sa totiz otaca okolo osi, tak z fotografovania DSO asi nic nebude. Dobson je paradny pristroj na vizualne pozorovanie, na fotografovanie treba EQ montaz.
Cistit filter mozes LensPen-om. Je to take cistiace pero, ktore noname kupis na eBay-i za par $.
bobo

Příspěvek od bobo »

Chci to zkusit metodou postupných kroků, uvidíme jak mě to chytne, doufám že objekt mi s poncetkou utíkat nebude a ruce se mi třesou, zkoušel jsem z ruky fotit měsíc , ale moc to nedopadlo, na paralyktickou montáž zatím nemám, spíš přemýšlím ,že bych zkusil předělat Dobsona na pohony, ale to až podle toho jak se mi povede poncetka ..., jinak ty fotky od Hamra jsou překvapivě dobré, čím ty jednotlivé snímky skládal ?

jinak Všem díky za rady a odkazy ...

bobo

Ahoj, s tim focenim to dobre rozmysli, je to konicek, kteremu kdyz propadnes (treba totalne jako ja), tak Te bude stat uplne vsechny penize je to hrozna droga a zrout vsech prostredku...

zacinal jsem jako Ty s dobsonem 8". Afokalni drzak jsem take poridil (jiny nez ty dva) a stoji za prd, resp. vzdy bylo lepsi fotit z ruky (planetu, Mesic), nez nejakym pitomym drzakem. Protoze kompakt "nevidi" uvnitr okularu (nejlepsi bylo fotit afokalne za 25mm setovym Plosselem od toho dalekohledu) tolik co ty okem (nema takove velke zorne pole - zalezi pochopitelne na typu objektivu kompaktu a jeho konstrukci). Takze planeta s rozumnym zvetsenim rychle utekla a nez jsem ji znova nasel, musel jsem drzak zas odmontovat a pak pripevnit. V podstate dodnes nevim, zda afokalni drzak ma smysl porizovat, ci jak s tim lidi funguji/pracuji. Takze ja bych se na nej dnes vyprdnul.

Pokud chces fotit, tak si porid paralaktickou montaz a treba ten Canon 1000D (nebo jiny z bazaru, nejlepe s vyjmutym filtrem), nebo CCD kameru (zalezi na Tvych moznostech) a k tomu nejaky objektiv ci refraktor - hergot nekde tady na foru bylo vlakno s popisem jak zacit fotit a nejak to nemuzu najit??? admini, kde to je? myslim to od KDana s popisem jak zacit s DSLR na montazi...

Proste dobson se na foceni a to temer zadnym zpusobem nehodi. Leda nahanet ty planety, coz by Canon Powershotem slo dobre (viz fotky Ludka Hamra - http://astrofotky.cz/~Ludek_Hamr ) ale uz i Ludek ma poncetovu plosinu...

ten Lenspen koupis v temer kazde prodejne s foto prislusenstvim...
Odpovědět