Vytvářím repliku astronomických tabulek z 18. století, ovšem vyplněnou moderními daty. Mezi nimi jsou také okamžiky vstupů
a výstupů galileovských Jupiterových měsíců z jeho stínu. Na webu sice existují služby které toto předpovídají, ale uvádějí něco jihého než já potřebuji (viz níže), a navíc jen s přesností na celé minuty (to se týká i hvězdářské ročenky), proto jsem přistoupil k poněkud drastické metodě - na základě dat pro jupiterovy měsíce na JPL Horizons počítám tyto okamžiky sám. Protože jsem se ale dopustil pár zjednodušení, potřeboval bych ověření, že jsou výsledky správné.
Co mě tedy zajímá, jsou:
okamžiky vstupů a výstupů měsíců do/z Jupiterova stínu (tedy to co se v ročence označuje jako ED a ER), a protože celý úkaz může trvat i několik minut, zajímá mě konkrétně
poslední okamžik, kdy je ještě měsíc pozorovatelný, v případě vstupu,
a
první okamžik, kdy se měsíc objeví v případě výstupu,
a to s přesností na sekundy.
Že bude třeba mít hodinky přesně seřízené je asi jasné, dále je také možné, že ty okamžiky budou závislé i na použitém zvětšení a průměru dalekohledu, tak prosím i o zaznamenání těchto parametrů.
Abych se vrátil k tomu, co píšu výše: webové služby, a rovněž ročenka, neuvádějí začátky a konce těchto jevů, ale jejich střed. Tj. samotné vylezání a zalézání měsíce nějakou dobu trvá, a ročenka uvádí okamžik, kdy je střed měsíce právě na okraji stínu, tj. polovina je ho zastíněná.
Proto je vždy třeba počítat s tím, že (poslední zmizení)/(první objevení se) do/ze stínu nastane o něco později/dříve, než je v ročence udávaný čas ED/ER. Tento časový posun pro jednotlivé měsíce je:
Io: ~2.2 min.
Europa: 2.6 - 3.2 min.
Ganymede: 5.5 - 9.1 min.
Callisto: 8.4 - 67 min.
(záleží na tom, pod jakým úhlem vidíme rovinu oběhu měsíců)
Protože těchto úkazů je od nás pozorovatelných jen poskrovnu, pro usnadnění vypisuju pro dva měsíce (časové ) jejich seznam z ročenky (časy v SEČ):
30. 5. 02:31 Ganymede ED
2. 6. 03:40 Europa ED
8. 6. 02:28 Io ED
15. 6. 03:12 Callisto ED
24. 6. 00:45 Io ED
27. 6. 00:43 Europa ED
1. 7. 02:39 Io ED
2. 7. 00:07 Callisto ER
4. 7. 03:19 Europa ED
5. 7. 01:53 Ganymede ER
12. 7. 02:36 Ganymede ED
17. 7. 00:56 Io ED
24. 7. 02:50 Io ED
29. 7. 00:24 Europa ED
Před každým úkazem se zkusím ještě připomenout, každopádně všem zájemcům díky předem