Dotazy k typu skla PYREX

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
stana

Dotazy k typu skla PYREX

Příspěvek od stana »

Hon na čarodějnice..
Jestli ti prodejce nedokáže odpovědět na tvůj dotaz, tak jsi to měl koupit někde jinde..
P.S. Dle mého je problém u tvého prodejce, který v tom má hockej..
Osobně firmy: Supra, Matoušek, Holubec jsou odborní prodejci a prodají ti to, co deklarují.. 8-)
P.S. Nebo jinak řečeno mají jasno v tom, jaké parametry mají jejich prodávané produkty..Tvůj prodejce asi tomu moc nerozumí..To ale nejspíš neznamená, že by tě chtěl vědomě poškodit.
P.S.2. Sem za dobu prolézaní Sky-Watcherovských produktů na Netu nenašel plnotubus 250 mm deklarovaný z jiného skla než z Pyrexu..U tříkila už by to asi bylo cenově trochu víc na kapsu kupujícího, tak tam dali "jen" optické sklo BK7...Takže musím si dávat bacha na uložení tubusu v zaparkované poloze, tj.: Komínem svisle hore a zrcadlo dole! Páč by se mi mohlo stát, že se mi za 200 let zbortí optická plocha...Dzz.. ;D
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
MilAN
Věk: 76

Dotazy k typu skla PYREX

Příspěvek od MilAN »

tamysk :
Podívej, výrobce , na rozdíl třeba od prodejců, ví určitě, z jakého skla je dalekohled vyroben  a asi žádný z nás to ani v  prodejně ani doma není schopen rozlišit.  Čili, uvádí-li  výrobce na svých stránkách, že je použito sklo typu Pyrex, nebude tam určitě ani tabulové ani BK 7. Bude tam  sklo typu Pyrex, se sníženou tepelnou roztažností, a je celkem zbytečné spekulovat o dodavatelích. Tahle skla umí vyrobit tolik skláren, že rozhoduje pouze cena. Což Tebe nemusí určitě vůbec zajímat, pro Tebe je důleřité právě to konstatování, že to je typově Pyrex se svými vlastnostmi.  Za směrodatné bych v tomto případě bral sdělení výrobce, které je popsáno ve specifikaci tohoto dalekohledu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Lentak

Dotazy k typu skla PYREX

Příspěvek od Lentak »

To tamysk :
Aké priblíženie si použil na Saturn , čo všetko si videl?Nieje problém pri väčšom zvečšení pozorovať planétu lebo si neviem predstaviť že ty vlastne do tej montáže ťukáš.
Sky-Watcher 254/1200 dobson, Sky-Watcher 150/750 (black diamond),  EQ 3-2, triedre 7x50 a 15x50, SW LET 28mm, SW UWA 6mm, SW SUPER 20mm, SW SUPER 10 mm
Lentak

Dotazy k typu skla PYREX

Příspěvek od Lentak »

Neviem či to niečo pomôže ale tu je niečo o tom skle : http://www.skywatchertelescope.net/swti ... class2=106
Sky-Watcher 254/1200 dobson, Sky-Watcher 150/750 (black diamond),  EQ 3-2, triedre 7x50 a 15x50, SW LET 28mm, SW UWA 6mm, SW SUPER 20mm, SW SUPER 10 mm
tamysk

Dotazy k typu skla PYREX

Příspěvek od tamysk »

@Strana - A ked aj vyrobca tvrdi, ze ma mat pyrex, potom uz to je fakt blbe. nie? :)

Mozno je cely problem v tom, ze sikmy cinan nepridal 2" okular. Ale pridal 1.25".

Tym ma napadlo, ci mam vobec pyrex.  

Znova vam dakujem za pomoc, a ospravedlnujem sa tym, ktory si myslia, ze som spadol z neba mudry, ze som si mal vopred zistit co kupujem a podobne prispevky toho typu.

Zistil ,vyrobca + dodavatel pisu ze ma pyrex. Co viac som si mal zistit?

EDIT: a mozno len moc spekulujem. Dnes je bezne ze kazdy klame kazdeho :)

Nechajme to uz radsej tak..

EDIT: @Lentak: no, dal som si okular 10mm. Cize malo by to byt 120x. Videl som pekne jasne a zretelne saturn + prstenec a okolo jeho mesiace. Ale moc velky nebol, takze asi by to chcelo iny okular ako setovy 10mm.. a aj rychlo utekal, cize znova ho najst mi trosku trvalo, chce to prax.

SW 254/1200 dobson , SW 130/650 na EQ-2, SWA 5mm,7mm,9mm, 10mm a 25mm. SW moon filter atd atd
Don Martinello

Dotazy k typu skla PYREX

Příspěvek od Don Martinello »

Milane, suhlas.

Z hladiska informacie, kt. tamysk pozadoval, to jedno je ci tam je PYREX alebo alternativa s podobnymi vlastnostami.

Na druhej strane, ak bude niekto hladat informaciu o typoch skiel, kt. moze najst u Synta znaciek, tak tu to najde ;).
Ono je to dost casto uvadzane nepresne a zbytocne sa okolo toho mystifikuje (ale uznavam, ze to cinani mozu menit).

Kazdopadne, ako s oblubou hovorievam, jedno je kolecko na furiku a tesim sa na vecernu oblohu ak to pocasie dovoli.

tamysk :
Podívej, výrobce , na rozdíl třeba od prodejců, ví určitě, z jakého skla je dalekohled vyroben  a asi žádný z nás to ani v  prodejně ani doma není schopen rozlišit.  Čili, uvádí-li  výrobce na svých stránkách, že je použito sklo typu Pyrex, nebude tam určitě ani tabulové ani BK 7. Bude tam  sklo typu Pyrex, se sníženou tepelnou roztažností, a je celkem zbytečné spekulovat o dodavatelích. Tahle skla umí vyrobit tolik skláren, že rozhoduje pouze cena. Což Tebe nemusí určitě vůbec zajímat, pro Tebe je důleřité právě to konstatování, že to je typově Pyrex se svými vlastnostmi.  Za směrodatné bych v tomto případě bral sdělení výrobce, které je popsáno ve specifikaci tohoto dalekohledu.
Jiri_Skalsky

Dotazy k typu skla PYREX

Příspěvek od Jiri_Skalsky »

Pánové,myslím,že každý má právo vědět od prodejce to, co kupuje. Pokud koupí něco jiného než prodejce deklaruje, je to podfuk.

Taky by mě rozčílilo do nepříčetnosti, kdyby mi někdo prodal Dobsona se Sittalovým zrcadlem z nevhodného Sittalu.
Materiálů tohoto jména se nepoužívá jenom na astronomická zrcadla, ale taky v chemickém průmyslu na trubky, průzory k reakčním nádobám atd. Taky v elektroprůmyslu na nejrůznější izolátory...
Každý má své pro a proti, ale já bych takovou záměnu určitě nepřežil.

Asi v roce 1983 jsem od pana Skandery ze Vsetína koupil pár čtverců stavebního skla o tloušťce 19,3 mm a rozměrech 170*170mm. Tenkrát jsem několik z nich použil na zrcadla, lepší materiál jsem nesehnal. Dosud vlastním z tohoto období sféru 170/f930 s tím, že na ni udělám i Schmidtovu desku. V těchto rozměrech by to neměl být velký probém, asferičnost desky je malá.
Celkem nedávno jsem sféru měřil a až na nepatrný náznak prstenů je zrcadlo vpořádku.
Chtěl jsem tím říci, že pokud je sklo slušné - bez vnitřního pnutí, pak i ze skla s poměrně vysokým koeficientem tepelné roztažnosti lze vyrobit slušný optický systém.
Je samozřejmé, že větší šanci na perfekci má zrcadlo z materiálu, který je na tyto účely primárně vyvíjen, ale i improvizace nemusí být marná. Těch slušných zrcadel z tohoto materiálu jsem viděl víc a pokud jsou vyrobeny do rozumného průměru 150-170mm, nemusí fungovat špatně.
Totéž platí pro použití plankonvexních čoček třeba o průměru 80-100mm, vyrobených z 10-12 mm prohlédnutého Floatu. Čočka má sice nazelenalý odstín, ale jako singlet funguje dobře.
Naopak,pokud výrobce při výstupních testech zavře oči a pustí z fabriky to, co by jindy vrátil na doleštění, pak Vás ani ten sebelepší materiál nezachrání.
Pouze budete mít doma na věčné časy komprommateriál na výrobce.

S pozdravem J.S.
MilAN
Věk: 76

Dotazy k typu skla PYREX

Příspěvek od MilAN »

Vážení,
prosím, dříve než budete psát ty příspěvky, obtěžujte se prosím, podívejte  se na stránky výrobce i na stránky prodejce  a na to , co dostal  tamysk.  Pokud tam objevíte něco, co  měl dostat a nedostal, čili - je -li někde něco nepravda, pak to sem  napište.   Tamysk dostal přesně to,  co má dostat, a  ty duchaplné úvahy o výrobcích a  šarklatánství  byste si mohli odpustit.
Díky

ASTRONYX :

* Optický dizajn: Newton (Parabolické zrkadlo + eliptické rovinné zrkadlo)
* Priemer hlavného zrkadla: 254 mm
* Ohnisková vzdialenosť: 1200 mm
* Malá os sekundárneho zrkadla: 58 mm
* Svetelnosť: F/4,7
* Najvyššie užitočné zväčšenie: 508x
* Medzná hviezdna veľkosť: 14,7
* Rozlišovacia schopnosť: 0,56"
* Hľadáčik: 9x50
* Priemer okulárového výťahu: 2"; s 1,25" adaptérom
* Okuláre: 1,25" Modifikovaný achromát Super 25mm a 10mm
* Rozmer základnej dosky: 52 cm
* Hmotmosť tubusu: 12,42 kg
* Rozmery tubusu (priemer x dĺžka): 26 x 112 cm
* Prepravná hmotnosť tovaru vrátane obalu: 14,8+19 kg
* Prepravné rozmery tovaru vrátane obalu: 67 x 80 x 11 cm / 126,5 x 47 x 51,5 cm

Výrobce SKY WATCHER :
http://www.skywatchertelescope.net/swti ... class2=106

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
greatgig

Dotazy k typu skla PYREX

Příspěvek od greatgig »

Zkus tohle
http://www.intercon-spacetec.com/ratgeb ... orten.html

jsou uvedeny specifické hustoty různých skel. Dále je tam odkaz na kalkulátor:

http://www.intercon-spacetec.com/ratgeb ... sorten.php

kde bys po dosazení rozměrů měl dostat vypočtenou hustotu a porovnáním můžeš posoudit, které sklo máš. Jsou-li údaje i vzorce v kalkulátoru správně, mělo by něco rozumného vyjít...

seminko3

Dotazy k typu skla PYREX

Příspěvek od seminko3 »

Nechtěl jsem se nikoho dotknout a pokud se tak stalo, tak se omlouvám.Každý v téhle debatě má svůj kus pravdy a já jsem tu poznámku napsal špatně a proto jsem byl po právu špatně pochopen. :-[Já na svůj hvězdohled teprve čekám a tak mohu tamyskovi jen závidět jeho pozorování.
Přijmi tedy ještě jednou moji omluvu a přeji aby se ten problém vyřešil k tvé spokojenosti. ;)
Lentak

Dotazy k typu skla PYREX

Příspěvek od Lentak »

Trochu oživím toto vlákno, keďže nedávno som sa stal vlastníkom tohto teleskopu začal som sa o to zaujímať, dôvod prečo až po kúpe je že dosť podstatná info. je v návode. Zistil som toľko že v návode je že teleskopy ku ktorým je dodávaný 2 palcový okulár a nie je tam redukcia je s PYREXOM (alebo s nejakým podobným viď. koment na 2 strane) a teleskop s 2x 1.25 palcovými okulármi a redukciu PYREX nie je. Myslím že toto neplatí pre 254/1200, návod je písaný pre 3 teleskopy a podľa mňa toto platí pre tie 2 okrem 254/1200, myslím že to tak je preto pretože výrobca na svojej stránke uvádza že tento model PYREX má! P.S.: Výrobca na stránke uvádza 10mm a 25mm okuláre a píše že to má PYREX. Zrejme nemá význam sa tým zaoberať ale podľa mňa každá 254 má PYREX a to čo je v návode platí len pre 150 a 200. ;)
Honza Ebr (honza42)

Dotazy k typu skla PYREX

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Aha, to co píšeš by skutečně vypadalo divně, můj původní 254/1200 dalekohled byl inzerovnaej s Pyrexem a byly k němu 2 okuláry 1.25" (a předpokládám, že by mi Honza Zahajský neprodal něco odlišnýho od toho, co inzeruje). Sazmořejmě to neumím poznat :)
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Lentak

Dotazy k typu skla PYREX

Příspěvek od Lentak »

Áno, tento tip (2x 1.25 okuláre) by práveže podľa návodu s PYREXOM ALE návod je aj pre 150 a 200, a na stránke výrobcu je napísaný opak ako v návode. Navyše vieme že SW píše tie návody všelijako len nie moc pekne tak by som sa ani nečudoval že to vzbudzuje pocit že človek kúpil niečo iné ako ako mal vyhliadnuté. A takisto viem že aj pri 200mm je to tak že niektoré PYREX majú a niektoré nie (ak si dobre pamätám) a práve 200 sa radia tým čo je v návode. Teda verdikt podľa mňa je že to čo je v návode platí pre 150 a 200. Na stránke výrobcu pre 254 je jasne napísané že to má PYREX takže každá 254 má PYREX. Nie su na nete nejaké linky s testovaním optiky ktoré by preukázali že sa o PYREX jedná?
daghtus

Dotazy k typu skla PYREX

Příspěvek od daghtus »

Nie su na nete nejaké linky s testovaním optiky ktoré by preukázali že sa o PYREX jedná?
Podla mna na to nemas sancu prist bez nejakeho laboratorneho vybavenia. To mas ako v kuchyni. Niektore zapekacie misky (janske misy) sa tiez robia z PYREX skla a ako na to prides, ci to je tak? No nijak. Ani bio potraviny nemusia byt bio a ani pyrex nemusi byt pyrex. :)
Lentak

Dotazy k typu skla PYREX

Příspěvek od Lentak »

Veď preto chcem nájsť nejaký link kde to testuje nejaký optik ktorý to má v malíčku, ako ten pán z Nemecka čo testuje refraktory. Viem že keď som si dal stránku do Google prekladača preložilo mi jeho meno ako Dr.Trúbka :D
Odpovědět