Kolimace newtonova dalekohledu
U takovéhleho dalekohledu bych se zajímal o velikost sekundáru. kdysi dávno jsem ho měl a vrátil prodejci, protože se ukázalo, že v něm je sekundár z modelu 144/900 a tedy degradoval průměr někam na cca 80-90mm a ještě s obrovským zástinem. Neboli ukazoval hůř než lidlskop. Další věcí, kterou by bylo vhodné zjisti je, jestli je primár parabolizován. Pokud ne zvládne zvětšení kolem 30-40x, pak už je to rozmazané. Můžeš to zjistit i tím, že si uděláš mimoosou clonu a pokud s ní při průměru cca 50-60mm bude obraz ostřejší i při zvětšení kolem 50-70x máš pravděpodobně kulové zrcadlo (nebo jinak hodně nekvalitní). Koule se rovněž pozná tím, že je stejně skorozaostřeno ( ne perfektně) na několika mm chodu okulárového výtahu, to parabola neudělá, ta má jasný bod zaostření.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Bohužel nevím, jak bych poznal, že sekundární zrcátko je z jiného modelu, nebo jak vůbec by měl být sekundár velký? Detaily na měsíci jsou vidět i s barlowem při zvětšení 166x, je to zaostřené, ale ne bůhví jak ostré. Předevčírem jsem si počkal na Jupiter - viděl jsem ho s třemi měsíci, ale na samotném Jupiteru jsem spíš tušil než viděl oblačné pásy a už i při zvětšení 25x chytal nádech do žluta. Ta barevná vada mě právě zaráží.
Berkut 10x50
The National Geographic scope is made in China by Guangzhou Jinghua Optics (JOC) and distributed by Bresser/Explore Scientific. JOC has a reputation for producing very good optics and they claim to use parabolic mirrors in their small reflector scopes.
Tohle jsem se dočetl na fóru "Cloudy Nights" tak snad to zrcadlo kulové není..
Tohle jsem se dočetl na fóru "Cloudy Nights" tak snad to zrcadlo kulové není..
Berkut 10x50
Proto jsem se ptal na ty úchyty primáru, jsem přesvědčen, že celý primár tam vidět není. Co s tím? Koukal jsem na to sekundární zrcátko a je velké přesně jako ten držák, nikde nepřesahuje přes okraj.
Berkut 10x50
...Nemůžu se toho hned zbavovat, je to dárek k vánocům... ::)
Berkut 10x50
Nakresli si chod paprsků. Neboli na jedné straně průměr primáru, ve vzdálenosti ohniska udělej bod, lépe by bylo aspoň několik mm úsečku (stačí 2-3mm abys aspoň těsně u osy korigoval vinětaci) rovnoběžnou s primárem a k ní nakresli spojnice od průměru primáru, spoj vždy konce na jedné straně od osy. Pak si změř vzdálenost středu sekundáru od ohniska, zanes do obrázku a udělej v tomto bodě kolmici na osu. Vzdálenost mezi šikmými spojnicemi změř, je to minimální velikost malé osy sekundáru. Cílem dárku bývá většinou potěšit obdarovaného, pokud koupí svetr o tři čísla menší taky pochopí, že ho musíš vyměnit. S dalekohledem je to stejné. Pokud mám pravdu vyreklamuj ho z důvodu vady konstrukce. Mě se to tak kdysi povedlo, neb na základě obrázku prodejce pochopil o čem mluvím.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Děkuju za popis postupu, ale nějak nejsem štonc to dát dohromady. Reklamace u prodejce by byla asi dost složitá záležitost, je to od sestry ze Slovenska, navíc přes nějaký e-shop který nemá nic společného s astronomií, takže i kdybych byl sto vysvětlit že jde o výrobní vadu, nejsem si jistý, zda by se našel někdo, kdo by to dokázal vstřebat. Nejspíš si ho nechám, zkusím jestli tomu nepomůže kvalitnější okulár a v nejhorším ho použiju jako dekoraci... 
Berkut 10x50
Jinak když se podívám do okulárového výtahu bez okuláru, tak sekundární zrcátko nezakrývá ani plochu tubusu okulárového výtahu a tím je myslím zapříčiněno, že nevidím celý primár. Asi je opravdu menší než by mělo být.
Berkut 10x50
Ale ne.Už to tu zkoumáš podruhé, Podívej se na svůj dotaz č. 454, přečti si k tomu odpověď a pokud uvidíš celé primární zrcadlo, tak nic neřeš, je to O.K.Pokud neuvidíš , je sekundár malý.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Přečetl jsem a resumé zní - sekundár je malý. Řešení - koupit větší sekundár, nebo to celé vzít a vyhodit, což bude finančně zhruba stejně náročné, včetně varianty č. 3 - reklamace. 
Berkut 10x50
A můžeš změřit, jak je zrcátko velké a jak daleko je jeho střed od primárního zrcadla ?
Milane, tak jsem to změřil, ale je nutné to brát s rezervou, měřil jsem to vně tubusu, a nevím přesně, jak daleko jsou šrouby co drží úchyty zrcadla od zrcadla samotného. Ocelové pravítko jsem dovnitř cpát nechtěl abych zrcadlo nepoškrábal. Vzdálenost od středu sekundáru k primáru je tedy 330 až 335mm a velikost sekundáru je zhruba 33-34mm delší strana, průměr držáku je 28mm, ale zrcátko nezabírá celou jeho plochu, na každé straně je určitě 1mm mezera, takže na šířku má nějakých 26mm. Plocha elipsy ( pokud je to elipsa ) 694,292 mm2.
Berkut 10x50
Pak je to přesně ten případ, co psal vla,
Zrcátko je malé, takže ze 114 mm objektivu pobere jen cca 75 mm( a to jen na ose).Minimální velikost zrcátka by byla cca 37 mm(malá osa).
To celé na mě dělá dojem, že je použito kulové zrcadlo, zrcátko z něho použije středový průměr 75mm, výsledná světelnost je potom 1:6,6 a to dá obraz, který už je koukatelný při manším zvětšení ( 40-50x).Po pravdě, nic bych k tomu nekupoval, po koupi většího zrcátka by se zřejmě ukázalo, že se jedná opravdu o kulové zrcadlo a byla by to zbytečná investice.
Zrcátko je malé, takže ze 114 mm objektivu pobere jen cca 75 mm( a to jen na ose).Minimální velikost zrcátka by byla cca 37 mm(malá osa).
To celé na mě dělá dojem, že je použito kulové zrcadlo, zrcátko z něho použije středový průměr 75mm, výsledná světelnost je potom 1:6,6 a to dá obraz, který už je koukatelný při manším zvětšení ( 40-50x).Po pravdě, nic bych k tomu nekupoval, po koupi většího zrcátka by se zřejmě ukázalo, že se jedná opravdu o kulové zrcadlo a byla by to zbytečná investice.
Dobře, nebudu do toho víc investovat, maximálně možná nějaký okulár, který bude použitelný s lepším dalekohledem. Děkuju za názory a přeju příjemné svátky všem.
Berkut 10x50
AHojte, mám skywatcher heritage 130/650 a snažím sa o kolimáciu. Princíp chápem, aj sa to celkom dá nastaviť (v sekundárnom vidím uplne krásne vycentrovane primárne zrkadlo, takisto aj v primárnom v strede mám odraz lasera)- ale to len v prípade že je výťah na pevno zašroubovaný na najspodnejšej polohe. Ide o to, že okulárový výťah sa celý kýve keď je trošku povyttiahnutý zo strany na stranu, čiže pri rôznom zdvihnutí mi z primárneho zrkadla laser nesmeruje presne na stred ale okolo neho, podľa toho ako sa práve vyosil výťah s laserom (je pomerne ťažký) Na primárnom je všetko v poriadku, len na tom sekundárnom zrkadle sa to pohybuje rôzne. poraďte mi prosím vás, ako to čo najlepšie nastaviť - či je to najlepšie na najspodnejšej polohe výťahu keď je pevný- alebo pri výške ktorá odpovedá približne ked je zaostrený. ďakujem