Kolimace newtonova dalekohledu
- amil
- Věk: 86
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím,taky jsem nucen kolimovat N200/800 tak to zkouším na hvězdu ale není to žádný med.Kde jsou kruhy širší tak tam jsem povolil a furt se nic nedělo.Pak jsem znovu povolil a na druhé straně dva malinko dotáhl a již se dostavil pohyb středu a kruhy se začaly rovnat.Ale při pokusech jsem uklouzl a spadl se štaflí naražené rameno tak pokr.příště.Foto jak jsem zatím dopadl mám na stránkách poslední kus.Chce to holt praxi a bude to hračka.Ale určitě okulár na zvětšení 2D.
Dobson300/F6 Drbohlav,Newton fotokom. 135/F4,2 Drbohlav,N200/800 Drbohlav, dělostřel. binar 10x80 Meopta r.1956,Canon350Da,450Da Mmys,ASI 120 MM mini,point.60/240.
,NEQ6 Pro ,TV guid. MMys,
http://www.fotovesmirmilosevic.estranky.cz
Zdravim, mozno blba otazka, ale chcem sa spytat ci po kolimacii ma byt oznaceny stred primarneho zrkadla pri pohlade do okularoveho vytahu v strede sekundarneho zrkadla.
S laserovym kolimatorom to ukazuje vsetko OK, len znacka stredu primarneho zrkadla je v odraze seknudarneho zrkadla posunuta k jednemu okraju. Ma to na nieco vplyv? Ak ano ako to vyriesit?
Vdaka
S laserovym kolimatorom to ukazuje vsetko OK, len znacka stredu primarneho zrkadla je v odraze seknudarneho zrkadla posunuta k jednemu okraju. Ma to na nieco vplyv? Ak ano ako to vyriesit?
Vdaka
Dobson SW 200/1200
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Nemá být ve středu, neboť sekundární zrcátko má mít nastavený tzv. offset. Čti třeba tady. Sám jsem si ho nastavoval na dalekohledu pomocí kovového pravítka. Tady je to i s obrázky.
Ale hlavně , pokud je to na vizuální pozorování a je to přes laser O.K. a není to nějak výrazně mimo( přes 6 mm), tak to není potřeba vůbec řešit.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Zdravím všetkých. Mám otázku ohľadne "umelých hviezd". Ako napríklad toto:http://hubbleoptics.com/artificial-stars.html Používate to niekto? Celkom ma to zaujalo po prečítaní následovného článku : http://perso.club-internet.fr/legault/collim.html
Je to fakt taký rozdiel v obraze ak sa kolimuje len kolimátorom oproti hviezde(teraz mám na mysli obraz planét, nie DSO)? Ak som to správne pochopil tak sekundár sa skolimuje pomocou kolimátora a potom jemné doladenie primára s pomocou hviezdy. Je to tak?
Je to fakt taký rozdiel v obraze ak sa kolimuje len kolimátorom oproti hviezde(teraz mám na mysli obraz planét, nie DSO)? Ak som to správne pochopil tak sekundár sa skolimuje pomocou kolimátora a potom jemné doladenie primára s pomocou hviezdy. Je to tak?
SW 300/1500 Dobson Flex GoTo, ES 82° 8.8mm,14mm
- amil
- Věk: 86
- Kontaktovat uživatele:
Vodolaz: prosimtě přečti si str.1 Kolimace,kde Mmys popisuje přesný návod s kolimátorem , a pak další stránky.Jistě dojdeš k porozumění kolimace.
Dobson300/F6 Drbohlav,Newton fotokom. 135/F4,2 Drbohlav,N200/800 Drbohlav, dělostřel. binar 10x80 Meopta r.1956,Canon350Da,450Da Mmys,ASI 120 MM mini,point.60/240.
amil, informácia o kolimácii od MMys je mi známa tak isto ako aj princíp. Moja otázka bola trochu o inom:
1) Aké má kto skúsenosti s umelými hviezdami (Hubble alebo inej firmy)
2) Či je fakt taký veľký rozdiel medzi kolimáciou len laserom alebo laserom a hviezdou pri pozorovaní detajlov na planétach (viď článok na ktorý som dal odkaz).
Hľadal som na fórume tému ohľadne umelých hviezd ale žiaľ nenašiel som. Ak existuje budem rád ak mi niekto na ňu dá odkaz.
1) Aké má kto skúsenosti s umelými hviezdami (Hubble alebo inej firmy)
2) Či je fakt taký veľký rozdiel medzi kolimáciou len laserom alebo laserom a hviezdou pri pozorovaní detajlov na planétach (viď článok na ktorý som dal odkaz).
Hľadal som na fórume tému ohľadne umelých hviezd ale žiaľ nenašiel som. Ak existuje budem rád ak mi niekto na ňu dá odkaz.
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Kolimaci bych dělal zásadně na hvězdu, laserem pouze na hrubo. Umělou hvězdou spíše testuju kvalitu optiky, zpravidla člověk nemá tak velký prostor kolem sebe pro kolimaci na umělou hvězdu.
Vodolaz :
Mě by zajímalo, v čem vidíš výhodu umělé hvězdy vůči normální hvězdě? Pro praxi v tom vidím spíš samé minusy, navíc to kupovat nebo bastlit.
Navíc jsem nezaznamenal rozdíly při kolimaci laserem a na hvězdu. Po kolimaci laserem nebylo potřeba nic dotahovat na hvězdě. To ale nevylučuje, že někdo má opačný názor, buď získaný praxí nebo vyčtený a na svoji metodu nedá dupustit
Mě by zajímalo, v čem vidíš výhodu umělé hvězdy vůči normální hvězdě? Pro praxi v tom vidím spíš samé minusy, navíc to kupovat nebo bastlit.
Navíc jsem nezaznamenal rozdíly při kolimaci laserem a na hvězdu. Po kolimaci laserem nebylo potřeba nic dotahovat na hvězdě. To ale nevylučuje, že někdo má opačný názor, buď získaný praxí nebo vyčtený a na svoji metodu nedá dupustit
Psion, ďakujem za radu. Podľa tých rovníc čo uvádza výrobca na stránke by mi mala stačiť vzdialenosť okolo 50m. Viem je to dosť ale aspoň občas by sa dalo Asi si tú umelú hviezdu predsa len objednám.
Je dobré, když někoho o výhodnosti toho kterého výrobku přesvědčí informační propagační inzerát 
Jen se tam nedočteš, proč to je lepší než na hvězdě a už vůbec ne nic o tom, proč to ve většině případů bude horší.
A už vůbec ne, proč to profíci dělají laserem.

Jen se tam nedočteš, proč to je lepší než na hvězdě a už vůbec ne nic o tom, proč to ve většině případů bude horší.
A už vůbec ne, proč to profíci dělají laserem.
Milan, Práve preto som zadal tú otázku na fórume aby som sa poradil. Našiel som tú umelú hviezdu na internete, veľmi to tam chválili tak som chcel zistiť aký majú na to názor skúsení astronómovia. Osobne sa mi pozdával argument že kolimaciu na umelú hviezdu možno robiť aj pred úplnou tmou a nie je k tomu treba ideálnych atmosférických podmienok. Čo sa týka presnosti laserovej kolimacie, tiež som zistil že každý má na to svoj názor. Niekde píšu že to úplne stačí, inde zas že v žiadnom prípade.
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Vodolaz: Posledně jsem na MHV viděl dobson F4 kolimovaný laserem a bylo to samozřejmě špatně díky ofsetu, tak jsme to kolimovali na hvězdu a pak to teprve bylo ono. Zrovna tak jsem viděl různé kolimační přípravky na SCT, ale vždy to byla mizerie, hvězda vždy ukáže kolimaci přesně, obzvláště, když to člověk kolimuje kompletně s veškerou technikou (reduktorem, kamerou, filtrovým kolem apod.), to laserem neuděláš.
vodolaz : íá tedy uvedu moje zkušenosti, proč radši kolimovat na normální hvězdu, než umělou :
1/ kolimace vždy trochu utrpí při náklonu dalekohledu ve výšce. Proto je dobrá poloha kolimace na Polárku, která je zhruba v polovici rozsahu, kde se bude pohybovat dalekohled v reálu. Vodorovně nebude asi nikdy
2/ turbulence v přízemní vrstvě zvláště v létě zvečera bývá horší než o trochu později a ve větší výšce nad obzorem
3/ Těch 50 m vzdálenosti je uváděno jako možná nejbližší vzdálenost. Obraz půjde scentrovat, ale bude dost ovlivněn sférickou vadou, takže v nejbližším okolí ohniska, kde je metoda nejcitlivější, bude obraz málo použitelný. Aby to u parabolického zrcadla tvého průměru šlo použít i bez vad, musela by být ta vzdálenost větší.
1/ kolimace vždy trochu utrpí při náklonu dalekohledu ve výšce. Proto je dobrá poloha kolimace na Polárku, která je zhruba v polovici rozsahu, kde se bude pohybovat dalekohled v reálu. Vodorovně nebude asi nikdy
2/ turbulence v přízemní vrstvě zvláště v létě zvečera bývá horší než o trochu později a ve větší výšce nad obzorem
3/ Těch 50 m vzdálenosti je uváděno jako možná nejbližší vzdálenost. Obraz půjde scentrovat, ale bude dost ovlivněn sférickou vadou, takže v nejbližším okolí ohniska, kde je metoda nejcitlivější, bude obraz málo použitelný. Aby to u parabolického zrcadla tvého průměru šlo použít i bez vad, musela by být ta vzdálenost větší.
Psion, MilAN, ďakujem že ste sa podelili s Vašimi skúsenosťami. Takže pre mňa z toho vyplýva že hviezda áno a umelá hviezda skôr nie ako áno.
Nie je nad to poradiť sa s profíkmi.
Nie je nad to poradiť sa s profíkmi.