otazky:
1. jak se pozna na snimku z CCD kamery, ze mam zrcadlo moc utazene??? to je asi to jediny co me napada, nez ze by tam byl dalsi problem (
2. muze vadit prasklina zrcadla na strane??? resp. hrana toho monolitu ma nejaky kaz, zrcadlo shora vypada ale OK, jen dole ze strany je takovej "zasek")
3. existuje nekde v CR (mate nekdo doma) nejaka "laborator" na overeni kvality? zkousel jsem predminule nasbirat testovaci data na roddiera, ale ukazalo mi to strehl 0.02
ad1/ malinko snímek rozostři - exponuj málo, ať to není přeexponované. Příliš utažené zrcadlo nedá kulatý obraz - ale buď to půjde celé nebo jedna část do trojúhelníku nebo bude něco vykousnuté ( to příliš znamená, že se sotva dotkne zrcadlo patky a ani to neucítíš na prstech s malinkým imbusem :) )
ad2 / zjistíš to stejnou metodou. Pokud nic nebude vidět, zkus víc rozostřovat, aby s pokud možno objevily difrakční kroužky. Na nich už by to bylo vidět, pokud to má reálný vliv na obraz,
ad3/ Zrcadlo by měly bez problémů proměřit v Turnově - dnes to má název TOPTEC , ale pokud by někdo z okolí měl doma Ronchi mřížku nebo okulár, je to dobře vidět i když se to vizuálním pohledem bez měření nedá kvantifikovat. Věřím, že v Plzni v té instituci se vzletným astronomickým názvem se někdo najde
P.S. Vynech všechny ty exotické pomůcky na kolimaci, vezmi dobře seřízený laserový kolimátor, a pokud se vrátí paprsek ze středu zrcadla do kolimátoru, nemůže být nic špatně.Nezjistíš tím sice to, jestli jde osa osou tubusu, jestli je sekundár pod úhlem 45°, jestli vinětuje tubus nebo jestli je správný ofset. Ale výsledkem by mělo být, že rovina konce OV je kolmá na optickou osu a pokud je kamera také OK, měly by rohy být stejné.
P.S.2: vím, že se mnou majitelé všech možných vychvalovaným pomůcek nebudou souhlasit. Tak prosím nepište rozhořčeně mně, ale poraďte Pavlovi, který ty pomůcky vyzkoušel, jak to má udělat správně