Kolimace newtonova dalekohledu

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

od doby, co jsem vyreklamoval krivyho pavouka nejsem schopen skoup dat dokupy - aby to kreslilo na FF - (vsechny kolimacni prostredky (krome infinity, to je absolutne mimo porad, navic je citlivy na jakykoli dotyk, takze infinity pro me nena zadnou vypovidajici hodnotu protoze si pokazdy ukazuje nahodne neco jineho) rikaji OK (komplet sada Howie Glattera + cerna kocka (BlackCat) z infinity sady), ale snimek ne-e).

otazky:
1. jak se pozna na snimku z CCD kamery, ze mam zrcadlo moc utazene??? to je asi to jediny co me napada, nez ze by tam byl dalsi problem (
2. muze vadit prasklina zrcadla na strane??? resp. hrana toho monolitu ma nejaky kaz, zrcadlo shora vypada ale OK, jen dole ze strany je takovej "zasek")
3. existuje nekde v CR (mate nekdo doma) nejaka "laborator" na overeni kvality? zkousel jsem predminule nasbirat testovaci data na roddiera, ale ukazalo mi to strehl 0.02 :-)

diky

P.S.: prosim o zustani "on topic". Off topic informace - ano jde o tu zkurvenou asu.

Vabra

Příspěvek od Vabra »

Pavle,

vim ze jsi obcas hnidopich a detailista, ale ja jsem se svym levnym GSO newtonem po prestavbe do carbonu spokojen i na FF DSLR.

Proste pokud se paprsek obycejneho laseroveho kolimatoru vratil presne zpatky do kolimatoru a byl na stredu primaru, tak byli hvezdy rozumne kulate v celem poli FF (problem ktery doresuji je krivost original pavouka, a co je neresitelne je pri svetlnosti 4 je vinetace v zrcadlove sachte DSLR...). ;)

Jak uz asi tusis asi bude pes zakopan jinde nez kolimaci.
Pavel Vabrousek
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

otazky:
1. jak se pozna na snimku z CCD kamery, ze mam zrcadlo moc utazene??? to je asi to jediny co me napada, nez ze by tam byl dalsi problem (
2. muze vadit prasklina zrcadla na strane??? resp. hrana toho monolitu ma nejaky kaz, zrcadlo shora vypada ale OK, jen dole ze strany je takovej "zasek")
3. existuje nekde v CR (mate nekdo doma) nejaka "laborator" na overeni kvality? zkousel jsem predminule nasbirat testovaci data na roddiera, ale ukazalo mi to strehl 0.02 :-)

ad1/ malinko snímek rozostři  - exponuj málo, ať to není přeexponované. Příliš utažené  zrcadlo nedá  kulatý obraz - ale buď to půjde celé nebo jedna část do trojúhelníku nebo bude  něco vykousnuté ( to příliš znamená, že se  sotva dotkne zrcadlo patky a ani to neucítíš  na prstech  s malinkým imbusem  :) )
ad2 / zjistíš to stejnou metodou. Pokud nic nebude vidět, zkus víc rozostřovat, aby s pokud možno objevily difrakční kroužky. Na nich už by to bylo vidět, pokud to má reálný vliv na obraz,
ad3/ Zrcadlo by měly bez problémů proměřit v Turnově - dnes to má název TOPTEC , ale pokud by někdo z okolí měl doma Ronchi mřížku nebo okulár, je to dobře vidět i když se to  vizuálním pohledem bez měření nedá kvantifikovat. Věřím, že  v Plzni v té instituci se vzletným astronomickým názvem se někdo najde :)

P.S.  Vynech všechny ty exotické pomůcky na kolimaci, vezmi dobře seřízený laserový kolimátor, a pokud se vrátí paprsek ze středu zrcadla do kolimátoru, nemůže být nic špatně.Nezjistíš tím sice to, jestli jde osa osou tubusu, jestli je sekundár pod úhlem 45°, jestli vinětuje   tubus  nebo jestli je  správný ofset. Ale výsledkem by mělo být, že  rovina konce OV je kolmá na optickou  osu a pokud je kamera také OK, měly by rohy být stejné.

P.S.2: vím, že se mnou majitelé všech možných vychvalovaným pomůcek nebudou souhlasit.   Tak prosím nepište rozhořčeně mně, ale poraďte Pavlovi, který ty pomůcky  vyzkoušel, jak to má udělat správně
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

diky, no zatim jsem ve stavu, kdy musim vymyslet kterak zkolimovat spravne sekundar. Udelat pak primar je pro deti, krucialni je sekundar. Budu si muset precist nejaky "howto" :-)

priste si zkusim nejak lip (planetarni kamerkou) vyfotit difrakcni krouzky (nez minule, kdy byla kresba OK, ale stejne mi roddier rekl strehl 0.02 ). Asi bych taky mel dat hvezdu dostredu zorneho pole, protoze jak znamo jakmile je lehce mimo, tak pri rozostreni se z kulicky stava elipsa (a zakladem je, aby elipsy byly ve stejnym patvaru symetricky podle vsech os ve vsech 4rech rozich a kdyz pak clovek zaostri spravne, tak se vse nahle v dobre obrati). Ono totiz zaostrit a zaostrit je sileny rozdil.

jinak nevim co je to za instituci z vzletnym nazvem (muzes prosim na mail? muj nekde mas, SZ zde na AF nevedu).

Zatim znam jen:
http://www.teleskop-spezialisten.de/sho ... p?cPath=12
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Bývalé VOD -vývojové a optické dílny , dnes TOPTEC
http://www.toptec.eu/cz/
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Bill

Příspěvek od Bill »

3. existuje nekde v CR (mate nekdo doma) nejaka "laborator" na overeni kvality?  
Já jsem loni použil služeb ATC Přerov.

Kontrola primáru - slovní hodnocení bez písemného protokolu 600, sekundáru 300. "Umístění" sekundáru a kolimace 500 Kč (nechtělo se mi to studovat). Zrcadla jsem musel dodat vymontovaná. Ale ono to bylo i tím, že to probíhalo postupně - nejdříve jsem ověřoval primár, zda má smysl měnit výtah nebo celý dalekohled. Jinak před kontaktem ATC doporučuji mluvit s někým, kdo již s touto firmou něco řešil. Pošli SZ nebo zavolej.

Bill
M:736 750 113
liman

Příspěvek od liman »

Zdravím , prosím o radu . Bylo by to na 2 stránky , ale vše je zde už popsáno mockrát , ale já nevím jak dál. Pořídil jsem si na astrofoto GSO 200/800 , tedy f4 , na radu jsem předělal uchycení primáru , vyndal puvodního pavouka a udělal nového s duralu. Kolimoval jsem snad 20x , tak jak se zde mockrát píše , vše v pohodě / mám kolimátor 2" , 10cm dlouhý , krásně sedí v OV a je seřízený skoro na 5m/ výsledek - ujetý hvězdy. Když se po kolimaci kouknu do OV , tak se zdá , že v jednom místě je vidět primár uplně u kraje a nejsem schopnej to vyladit aby byl primár vidět tak jak má.Chtěl jsem to srovnat na hvězdu ale mám pouze 6mm okulár a ať koukám jak chci , difrakční kroužky prostě nevidím. Na Canonu 450D jsem zapnul živej náhled , najel na Vegu , rozostřil jsem a 10x zvětšil , kroužek rozostřené hvězdy jsem primárem doladil , kouknu do OV a k mému překvapení vidím primár tak jak by měl vypadat , dal jsem tam ještě kolimátor , všechno bylo perfektně ve středech , nasadil jsem a zaostřil zrcadlovku , najel na NGC 6960 , zapnul pointaci , mám Smart guider 2 , pointace šla v pohodě , kouknu na fotku , hvězdy ujetý jako blázen. Zrcadlovku s komakorektorem MPCC v OV mě drží 4 šroubky které jsem udělal do kříže a zkoušel jsem lehce dotahovat každý zvlášť , výsledek je pořád stejný. Tak už nevím jak dál. prosím poraďte. Milan Kutník.
mirman

Příspěvek od mirman »

Ahoj
poradí někdo jak seřídit kolimátor vizhttp://www.supra-dalekohledy.cz/kolimator-ts-l ... 17890.html
Mám ho z druhé ruky a myslím že je rozeštelovaný.
Díky M.
AZ3,Hyperion 6-24 MarkIII,
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

liman: vystav sem nějaké snímky, jak to fotí. Bez toho nic nevymyslíme.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

mirman:

odlep samolepku, pod ní je justážní šroub. A další dva jsou z druhé strany, já je měl zakydnuté černým silikonovým tmelem. Ten tmel musíš vydloubat. Pod ním je normální inbus červík.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
liman

Příspěvek od liman »

liman

Příspěvek od liman »

liman

Příspěvek od liman »

MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Tohle je nahouby, potřebuju to vidět v plným rozlišení, abych viděl kresbu hvězd. Nejlépe jeden snímek jako RAW, někde nasdílet.
Odpovědět