Kolimace newtonova dalekohledu

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Nerozumim no, nemám čas to studovat, chci jen koukat na hvězdy ..Když máš čas na nesmysly ale nemáš čas si něco přečíst, tak teď tomu bude naopak.Budeš si muset něco přečíst o kolimaci, nastudovat a vyzkoušet. A asi se ti to stejně napoprvé nepodaří udělat tak, jak to bylo před tím. A nečekej, že ti to tu někdo vysvětli 2 větami. To nejde
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Smazal jsem nesmyslný příspěvek.
Pro uživatele calcio: nepleť si AF s chatem. Dostal jsi tady vždy relevantní odpovědi. Pokud jsi udělal takovou hloupost, že jsi čistil nové zrcadlo kvůli jedné kapce, nezbývá ti níic jiného, než co ti teď radí MilAN v předcházejícím příspěvku. Možná bys předešel mnohým nedorozuměním, kdyby sis doplnil svůj věk do profilu.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 461167/0#0][splithere][/link][splithere_end]

urážlivé příspěvky a chat tu budou mazány - viz pravidla fóra.
PS: zrovna tak příspěvky, nesouvisící s vláknem.
Jiri_Skalsky

Příspěvek od Jiri_Skalsky »

No nejde mi ani tak o kvalitu plochy, ale to, jestli vrchol paraboly je opravdu ve středu kotouče. I když u světelnějšího zrcadla by už posun měl být trošičku vidět na nesymetrické fasetě. I když, pokud by byla parabola nejen posunutá, ale ještě i naklopená, tak s eto může zase vhodně vykompenzovat.

Doufám, že když dělá parabolu brousicí stroj, mělo by to ale snad být rotačně symetrické, za předpokladu, že je kotouč upnutý opravdu na střed podložky brousicího stroje.    

Bohužel existuje mýtus o naprosté tuhosti, dokonalosti optiky, optických ploch, justáže ...
Tohle je způsobeno zcela mechanickým - strojařským přístupem k oboru a ignorací  materiálových vlastností skla.
Určitě je to tím, že existuje málo optiků a výstupů z jeich práce.
I člověk-ne truhlář ví, že když si stluče kredenc nebo almaru z nevyschlého dřeva, tak se mu pěkně zkroutí.
Sklo má vrtochy jiné - teče.
Největší chybou optického zákazníka u přesných výrobků a zvlášť větších průměrů, je snaha o co nejkratší dobu dodání zakázky.
Pokud říznete i do velice dobře vytempwerovaného skla, do několika měsíců u něho můžete sledovat změny jeho tvaru - ty největší jsou do 2-3 měsíců. Poté změny tvaru zrcadla pokračují, ale jsou menší. Takže z  atestované l/10 máte najednou l/5 atd. Změny můžete ještě zvětšit, když disk špatně uložíte, dosáhnete astigmatického tvaru plochy.
Na zrcadlech stárne i napařená vrstva, protože systém několika materiálů se zcela rozdílnými tepelnými vlastnostmi taky stárne.
Bohužel tuplovaně toto pravidlo  platí hlavně u vysoce odrazných, složitých systémů vrstev, které se navíc cobtížně snímají z optické plochy.
Když se takové, pěkně přesné, ale ne zrovna centrické zrcadlo kontrolujete autokolimačním testem, musíte jej nejdříve zjustovat proti mřížce. Pak byste měli mít středovou značu přesně proti reflexu mřížky, ale ono tomu tak není.
Jediné vysvětlení je to,že mechanický střed zrcadla nesouhlasí s optickým vrcholem paraboidu a každé centrování na mechanický střed není opticky správné.

J.S.

nou
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nou »

Kupil som si laserovy kolimator. Kolimujem vo vodorovnej polohe s okularovym vytahom otocenym smerom hore. A mam taky mali problem. Po skolimovani otocim dalkohladom do vertikalnej polohy a bodka laseru sa pri tom vychyli o take 3-4 mm. Mam to riesit alebo to az tak nebude vadit? Mam pocit ze to bude prehnutim kolimatora pretoze ked ho prstom podopriem tak sa bodka vrati do stredu.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Na pozorování to vadit nebude, nebo jen minimálně. Něco se prohýbá (ramena pavouka, tubus, výtah, většinou všechno trochu). Předpokládám že jde o běžný levnější plechový newton (Skywatcher, GSO, TS).

Pokud je to stroj astrofoto, tak by to vadilo, a to dost, v závislosti na světelnosti, čím by byla vyšší, tím více.

Nepíšeš, o jaký jde dalekohled.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
vla

Příspěvek od vla »

Lépe bude kolimovat se sklonem tubusu pod úhlem 45-50 stupňů, tím trošku vyeliminuješ všechny možné průhyby. Je to taková střední pracovní poloha.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Souhlasím s vla. Pokud použiješ Polárku, je to ideální hvězda na kolimaci. Dáš ji do středu, nikam se ti během kolimace nebude pohybovat, je v ideální poloze, kam většinou dalekohled míří, má přiměřenou jasnost kdy neruší svým jasem ani nechybí světlo. Dobře ti ukáže difrakční kotoučky, umožňuje i otestovat kolmost OV.
Giga

Příspěvek od Giga »

Mám nový teleskop 200/1000 nwt na eq5 a k němu laserový kolimátor. Pokoušel jsem se zkolimovat optiku, ale narazil jsem na jeden problém, ke kterému jsem po několika hodinách pátrání nenašel odpověď. Paprsek z kolimátoru se odráží od středu prim. zrcadla (toho jsem dosáhl nakláněním sekund. zrcadla) zpět do středu kolimátoru. Jenže pokud začnu otáčet kolimátorem okolo osy, paprsek se vychyluje po jakési elipse o průměru cca 3-4 cm (na kolimátoru i na prim. zrcadle). Bohužel nemám možnost zkusit správnost kolimace v nejbližší době na hvězdě, ale myslím si, že to není žádný zanedbatelný problém. Kolimátor je přesný - zkoušel jsem s ním otáčet kolmo na rovném zrcadle a to i s nasazenou redukcí 2'' na 1,25''.

Moc díky
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Pokud se kolimátor v okulárovém výtahu neviklá a stopa na zrcadle při otáčení kolimátoru opisuje kruh, nemůže být kolimátor přesný = není seřízen. Tomu jak jsi to zkoušel (jeho přesnost) nerozumím.
vla

Příspěvek od vla »

Nemohl by někdo zakázat prodej kolimátorů začátečníkům? ;D každý je posedlý mánií vylepšit přístroj kolimací, proč právě tohle, proč třeba nenapařují kvalitnější odrazné vrstvy? Proč pak zde píšou, že přístroj zkolimovali, když ani netuší jestli mají seřízený kolimátor, křivou dosedací plochu čehokoli cestou atd. Bože, chraň začátečníky před kolimátory. ;D PS: Omlouvám se, nezvládl jsem situaci.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Giga

Příspěvek od Giga »

Přesnost jsem zkoušel tak, že jsem vzal kolimátor, postavil jsem ho kolmo na rovné zrcadlo, které mám v koupelně (tzn. že paprsek směřoval kolmo k rovině zrcadla). Následně jsem otáčením kolimátoru okolo osy paprsku zjistil, že se světlo odráží přesně tam odkud vychází. K tomu viklání - i nepatrné utažení aretačních šroubků držících kolimátor ve výtahu hýbalo trochu s osou laseru. To by ale každá výměna okuláru potřebovala svou vlastní kolimaci.
Bíba75
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bíba75 »

Ahoj na foru.
Tak jsem tak trochu sáňkoval po netu a narazil jem na tohle zdá se to být doost dobrý nemáte s tím někdo zkušenost?
http://www.catseyecollimation.com/
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
Bíba75
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bíba75 »

Nedokázal by tenhle bazmek vyrobit ?
Myslím že by sai nezůstalo u jednouho kusu.
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
Oko1

Příspěvek od Oko1 »

No já jsem si o tom dost přečetl, shlédl video na youtube a nakonec jsem kočičí oko objednal od výrobce. Už jen čekám až mi to na poště proclí, pak poreferuju.
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
Odpovědět