C/2009 R1 (McNaught)
C/2009 R1 (McNaught)
Tak jedna černobílá focená z města, ze stejného data, focená již ale za pokročilého soumraku :
podrobnosti :
http://www.astrofotky.cz/gallery.php?limit=0
podrobnosti :
http://www.astrofotky.cz/gallery.php?limit=0
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
C/2009 R1 (McNaught)
Pridám aj ja jednu z druhej noci v Modre. Ivan určite dodá peknú so štruktúrami v chvoste, hoci podmienky počas tohto pozorovania boli mizerné.
Expozícia 9x120s cez Borg f=425mm, 11.6.2010
Spracoval Ivanmsk.
Expozícia 9x120s cez Borg f=425mm, 11.6.2010
Spracoval Ivanmsk.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
C/2009 R1 (McNaught)
Máte moc pěkné struktury. Zkoušejte dokud to jde.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
C/2009 R1 (McNaught)
Tak pridam tiez nieco... noc 11.-12.6.2010, AGO Modra, N200/900, Astropix 1.4+, naozaj to bola mizeria, behali cirry (vidno to aj na "casozberke" co sme robili), zakalena atmosfera... ale co uz, aspon takto.
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
- Honza Ebr (honza42)
C/2009 R1 (McNaught)
Jestli vás také zaujalo, že kometa je na fotce prakticky bodová, pak sám nevím, čím to je. Buď se nestihla tolik hnout, nebo ji umí DeepSkyStacker složit jakoby hvězdu na hvězdu, pokud se moc nepohla a okolní hvězdy taky, neboli provedl jakoby lokální deformaci snímku. To fakt netuším, to by nám musel říct někdo jiný.
Já tomu rozumim jak koza náklaďáku, ale podle návodu DSS má tuhle možnost. Když vybířáš volby skládání, tak je tam záložka Comet, nebo tak nějak, a tam jsou tři možnosti - na komety, na hvězdu nebo nějak mysticky, kdy je oboje nerozjeté. Nevím, co je tam implicitně, ani jsem to nezkoušel, protože mi to přišlo jako torchu haluz
Jinak kometu jsme pozorovali v pátek ráno od Štrbského plesa, trcohu tam zrovna tím směrem nešťastně svítil nějaký hotel, ale v triedru 10x50 jsem jí našel celkem hned i jenom s přibližnou představou, kde by asi mohla být, ono v té oblasti je docela málo hvězd, které by byly jasnější než ona Byla zřetelně difuzní, ale ohon ani ťuk - ono teda i na na fotkách je to duchařina, tak mě moc nepřekvapuje, že ho nevidim vizuálně.
Já tomu rozumim jak koza náklaďáku, ale podle návodu DSS má tuhle možnost. Když vybířáš volby skládání, tak je tam záložka Comet, nebo tak nějak, a tam jsou tři možnosti - na komety, na hvězdu nebo nějak mysticky, kdy je oboje nerozjeté. Nevím, co je tam implicitně, ani jsem to nezkoušel, protože mi to přišlo jako torchu haluz
Jinak kometu jsme pozorovali v pátek ráno od Štrbského plesa, trcohu tam zrovna tím směrem nešťastně svítil nějaký hotel, ale v triedru 10x50 jsem jí našel celkem hned i jenom s přibližnou představou, kde by asi mohla být, ono v té oblasti je docela málo hvězd, které by byly jasnější než ona Byla zřetelně difuzní, ale ohon ani ťuk - ono teda i na na fotkách je to duchařina, tak mě moc nepřekvapuje, že ho nevidim vizuálně.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
C/2009 R1 (McNaught)
DSS umí ty tři varinty, jak píšeš.
Předpokládám-li pointaci na hvězdu, nikoli na kometu, dopadne to takhle:
1) Složení na hvězdy dá máznutou kometu, pokud se za dobu snímání viditelně pohne (na tuto je to nepoužitelné).
2) Složení na kometu vytvoří z hvězd stopy. Nevýhodou je, že pokud jsou expoziční časy subexpozic moc dlouhé, je stopa složená z teček.
Řešením je pointace na kometu, nebo montáž s možností korekce chodu a nepřímé vedení za kometou pomocí pointace na hvězdu s vypočítanou odchylkou.
3) Složení "na obojí" je víceméně podfuk. Snímek se nejprve složí na kometu a vyseparuje se obraz komety (hvězdy zmizí nějakým mediánovým filtrem). Aby zmizely, je potřeba, aby se v jednotlivých snímcích nepřekrývaly, tedy je potřeba exponovat tak dlouho, aby se kometa viditelně pohnula. Následně se obraz komety odečte od dílčích snímků, a zbyde jen hvězdné pole. To se složí na hvězdy, a zpětne se tam vloží kometa z obrazu složeného na kometu.
Moc dobře to nefunguje (tedy alespoň ne s mým konkrétním snímkem). Zůstane tam taková šmouhatá struktura po hvězdách. Dokonalé to nemůže být nikdy.
Předpokládám-li pointaci na hvězdu, nikoli na kometu, dopadne to takhle:
1) Složení na hvězdy dá máznutou kometu, pokud se za dobu snímání viditelně pohne (na tuto je to nepoužitelné).
2) Složení na kometu vytvoří z hvězd stopy. Nevýhodou je, že pokud jsou expoziční časy subexpozic moc dlouhé, je stopa složená z teček.
Řešením je pointace na kometu, nebo montáž s možností korekce chodu a nepřímé vedení za kometou pomocí pointace na hvězdu s vypočítanou odchylkou.
3) Složení "na obojí" je víceméně podfuk. Snímek se nejprve složí na kometu a vyseparuje se obraz komety (hvězdy zmizí nějakým mediánovým filtrem). Aby zmizely, je potřeba, aby se v jednotlivých snímcích nepřekrývaly, tedy je potřeba exponovat tak dlouho, aby se kometa viditelně pohnula. Následně se obraz komety odečte od dílčích snímků, a zbyde jen hvězdné pole. To se složí na hvězdy, a zpětne se tam vloží kometa z obrazu složeného na kometu.
Moc dobře to nefunguje (tedy alespoň ne s mým konkrétním snímkem). Zůstane tam taková šmouhatá struktura po hvězdách. Dokonalé to nemůže být nikdy.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
C/2009 R1 (McNaught)
Objevují se tady moc pěkné snímky. Taky jeden přidám.
Rokycany, 12.6.2010 0:23-0:33 UT, ED 120/900 + CCD G1-1400, Expozice 20 x 30 s
Podrobnosti na http://hvezdarna.plzen.eu/foto/pol/pol_ ... #KOMETA_R1
Rokycany, 12.6.2010 0:23-0:33 UT, ED 120/900 + CCD G1-1400, Expozice 20 x 30 s
Podrobnosti na http://hvezdarna.plzen.eu/foto/pol/pol_ ... #KOMETA_R1
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
C/2009 R1 (McNaught)
Všiml jsem si zajímavého efektu, kdy kometa s tím jak plynule zjasňuje, tak vstoupila do světlejších částí oblohy níže nad obzorem, tudíž okem už asi pozorovatelná nebude, to by musela zjasnit. Přitom by podle našich zkušeností stačila 1 mag a už by šla, hvězdy těchto jasů (o mag jasnější) běžně vídám. Kometa se jevila 11.6. na hranici viditelnosti okem, ale spíše bych řekl že nebyla. Ani teď 15.6. ale blízká delta Per mohla vadit. Uvidíme tedy dále.
Co se vzhledu týče, zklamal mně vizuální dojem. U komety tak blízko Slunci bych čekal vyvinutější a jasnější iontový ohon, ale tato kometka je prostě asi moc malá a její jas je právě dán tím, jak blízko Slunci letí. Jádro je velmi jasné, koma taktéž, ale ohony nevýrazné a iontový vyloženě pro fajnšmekry a málokdy delší jak 1°.
Tolik můj dosavadní dojem a malá stížnost na jinak pěknou a celkem fotogenickou kometku. Snímky z dnešního focení doufám stiihnu zpracovat. Jenže jsem na nohou od šesti a v práci jsem si našel teď chvilku jen na tuto stížnost. Ani zpracování fotek mi asi časově nevyjde. Nejdřív výuka, pak rodičáky
Kometám zdar.
Co se vzhledu týče, zklamal mně vizuální dojem. U komety tak blízko Slunci bych čekal vyvinutější a jasnější iontový ohon, ale tato kometka je prostě asi moc malá a její jas je právě dán tím, jak blízko Slunci letí. Jádro je velmi jasné, koma taktéž, ale ohony nevýrazné a iontový vyloženě pro fajnšmekry a málokdy delší jak 1°.
Tolik můj dosavadní dojem a malá stížnost na jinak pěknou a celkem fotogenickou kometku. Snímky z dnešního focení doufám stiihnu zpracovat. Jenže jsem na nohou od šesti a v práci jsem si našel teď chvilku jen na tuto stížnost. Ani zpracování fotek mi asi časově nevyjde. Nejdřív výuka, pak rodičáky
Kometám zdar.
C/2009 R1 (McNaught)
Co se vzhledu týče, zklamal mně vizuální dojem. U komety tak blízko Slunci bych čekal vyvinutější a jasnější iontový ohon, ale tato kometka je prostě asi moc malá a její jas je právě dán tím, jak blízko Slunci letí. .Já nevím, ale vzdálenost 0,7 AU od Slunce mi nepřijde zrovna jako blízká, zrovna tak jako vzdálenost od Země přes 1,14 AU
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
C/2009 R1 (McNaught)
Když ono to je spíš tak, že marná očekávání v lidech zase vyvolala média. V TV to bylo prezentováno formou, jako kdyby to měla být kometa podobná té velké C/2006 P1 McNaught. Proto nejspíš to zklamání. V práci jsem to měl na talíři každou chvíli, všichni chtěli vědět, kde a kdy ji uvidí.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
C/2009 R1 (McNaught)
Já bych jen oponoval, že 0,7 AU od Slunce už probudí každou kometku a tato se od vzdálenosti 1 AU prostě výrazně nezměnila. Na druhou stranu já těch komet tolik neviděl, abych si mohl udělat detailnější obrázek. Každopádně díky za takovouto kometku.
C/2009 R1 (McNaught)
Tak si prohlédni svoje fotky - ta první Tvoje je z doby, kdy již byla pod 1 AU. Opravdu se za 14 dní nezměnila ?.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
C/2009 R1 (McNaught)
Nedokážu to posoudit, první fotky jsou z doby, kdy nebyla vidět kvůli úplňku. Přiznám se, že teprv teď mám taky chvilku čas si to projít, dík za upozornění..
Takže .. datum / od Země / od Slunce
28.5. /1,33 / 0,95 při úplňku, obtížně porovnatelné
4.6. / 1,22 / 0,82 výrazné zjasnění a nárůst ohonů
8.6. / 1,17 / 0,74 dlouhý ohon, trochu zjasnění, větší koma
15.6. / 1,14 / 0,61 ohon bez velkých změn, zjasnění subj. nevýrazné
Objektivně lze říci, že rozdíl zaznamenala hlavně koma. Ohon moc nemohu posoudit, protože s postupem času se výrazně zlepšovala tmavost oblohy, ale ze snímků M. Moberleyho např. vyplývá, že se minimálně ta část ohonu u jádra do vzdálenosti cca 1° nikterak extrémně nemění v řádu 14 dnů.
Subjektivně se mi za poslední týden zdá, že kometa se již ani výrazně nezjasňuje, ani výrazně nemění ohon. Proto to lehoulinké zklamání, i když jsem celkově příjemně potěšen. prostě pořád mám pocit, že 0,6 AU není zrovna mnoho, ale na ohon to nemá podstatný vliv.
Nejzajímavější období nás naštěstí ještě čeká a snad vyjde alespoň jedna noc, vzhledem k té hrůze v předpovědi počasí si rád vystačím jen s jednou za 14dní
Kometa se mnoho nevzdálí od nás ale výrazně se ještě přiblíží k Slunci.
Nakonec mně nejvíc mrzí asi ta neviditelnost okem, ale s tou jsem počítal jen když rapidně zjasňovala na přelomu měsíců. Poslední týden ukázal, že to nevyjde. To by se musela nějak zjasnit neočekávaně o magnitudu.
Takže .. datum / od Země / od Slunce
28.5. /1,33 / 0,95 při úplňku, obtížně porovnatelné
4.6. / 1,22 / 0,82 výrazné zjasnění a nárůst ohonů
8.6. / 1,17 / 0,74 dlouhý ohon, trochu zjasnění, větší koma
15.6. / 1,14 / 0,61 ohon bez velkých změn, zjasnění subj. nevýrazné
Objektivně lze říci, že rozdíl zaznamenala hlavně koma. Ohon moc nemohu posoudit, protože s postupem času se výrazně zlepšovala tmavost oblohy, ale ze snímků M. Moberleyho např. vyplývá, že se minimálně ta část ohonu u jádra do vzdálenosti cca 1° nikterak extrémně nemění v řádu 14 dnů.
Subjektivně se mi za poslední týden zdá, že kometa se již ani výrazně nezjasňuje, ani výrazně nemění ohon. Proto to lehoulinké zklamání, i když jsem celkově příjemně potěšen. prostě pořád mám pocit, že 0,6 AU není zrovna mnoho, ale na ohon to nemá podstatný vliv.
Nejzajímavější období nás naštěstí ještě čeká a snad vyjde alespoň jedna noc, vzhledem k té hrůze v předpovědi počasí si rád vystačím jen s jednou za 14dní
Kometa se mnoho nevzdálí od nás ale výrazně se ještě přiblíží k Slunci.
Nakonec mně nejvíc mrzí asi ta neviditelnost okem, ale s tou jsem počítal jen když rapidně zjasňovala na přelomu měsíců. Poslední týden ukázal, že to nevyjde. To by se musela nějak zjasnit neočekávaně o magnitudu.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
C/2009 R1 (McNaught)
Neodolal jsem neotevřít na chvilku dnešní data. Zde je rychlý nástřel, mám více, ale vždy když jsem chtěl sejmout větší sérii, přišel mrak.
Co je pěkně vidět na vašich detailních záběrech, ale lépe vyniká na barvě je to, jak iontový ohon vychází z nejjasnější oblasti kolem jádra a prochází zelenou komou aby unikl do volného prostoru. Za Mirfakem to vypadá na diskonekci ohonu, ale může to být i vliv Mirfaku. Mám ale pocit, že to přerušení ohonu je už v orig. datech.
Nenechte se mást, ohon má na snímku 5°, zatímco na fotkách 135tkou jej mám zhruba 7°.
15.6.2010, 6x1min, ISO1600
Canon 30D + Canon 70-200/2,8L (f200mm@3,5)
Objektiv zapůjčil a zaostřil Aleš Majer.
Co je pěkně vidět na vašich detailních záběrech, ale lépe vyniká na barvě je to, jak iontový ohon vychází z nejjasnější oblasti kolem jádra a prochází zelenou komou aby unikl do volného prostoru. Za Mirfakem to vypadá na diskonekci ohonu, ale může to být i vliv Mirfaku. Mám ale pocit, že to přerušení ohonu je už v orig. datech.
Nenechte se mást, ohon má na snímku 5°, zatímco na fotkách 135tkou jej mám zhruba 7°.
15.6.2010, 6x1min, ISO1600
Canon 30D + Canon 70-200/2,8L (f200mm@3,5)
Objektiv zapůjčil a zaostřil Aleš Majer.