Kolimace newtonova dalekohledu

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
gurun
Příspěvky: 33
Registrován: 01. 05. 2011, 09:27

Kolimace newtonova dalekohledu

#31

Příspěvek od gurun »

Chybu rozhodně neuděláš,minulý týden jsem si tento kolimátor koupil a hned mi vyřešil problém. Za ty peníze to stojí a je nastálo, také v Supře 8-)
SW 200/1200mm 8” DOBSON
BDP 35,Hyperion 21,13,8,Omegon 6,seťáky 25 a 10,SW 5, trieder Meopta 7x50,Astronomic UHC profi,Nikon D7000......
Uživatelský avatar
mitovka
Příspěvky: 2106
Registrován: 17. 12. 2007, 06:38

Kolimace newtonova dalekohledu

#32

Příspěvek od mitovka »

Ako kolimovať laserom newton ktorý ma v strede primáru dieru (dierku asi 6mm)?

Zatiaľ som to spravil tak, že som mierne vyosil laser, a našteloval sekundár tak, aby pri otáčaní kolimátora vo výťahu laser robil kružnicu tesne okolo diery. Primár zas nastavil tak, aby pri tomto otáčaní kolimátora laser robil na terčíku kolimátora takisto kružnicu so stredom v laserovej dióde.

Šlo by to nejak ináč? Myslím bez hviezdy.
mitovka
Uživatelský avatar
Vlada10
Příspěvky: 64
Registrován: 01. 08. 2010, 09:44

Kolimace newtonova dalekohledu

#33

Příspěvek od Vlada10 »

Dobrý den,

píšete tady o kolimaci Newtonova dalekohledu pomocí laserového ukazovátka. Jak se to dělá bez laseru?

Vláďa
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24301
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Kolimace newtonova dalekohledu

#34

Příspěvek od MilAN »

Zkus zadat do vyhledáváni- je to tu mnohokrát popsané.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
pdm
Příspěvky: 22
Registrován: 15. 06. 2011, 09:43

Kolimace newtonova dalekohledu

#35

Příspěvek od pdm »

Informací je spousta, ale chybí mi ucelený návod pro blbce-začátečníky. Coby pozorovatel z této kategorie bych po mnoha hodinách strávených teorií i praxí kolimace zkusil shrnout, k čemu jsem doposud dospěl u oblíbeného Dobsonu SkyWatcher. Třeba to vy zkušenější opravíte a vylepšíte a nějakým dalším novým majitelům těchto přístrojů to ušetří spoustu zbytečné práce.

Postup seřízení Dobsonu SkyWatcher s pomocí laserového kolimátoru aneb co v manuálu nebylo (detaily se mohou u různých typů lišit a za jakékoliv škody způsobené tímto postupem nezodpovídám):

1. Obrnění se trpělivostí, nemusí to být úplně snadné a na pár minut. Místo toho lze jen přibližně seřídit primární zrcadlo dle manuálu a raději si užívat pozorování. Pečlivějšímu seřízení se věnovat až na to přijde čas. Při počasí letošního léta ale bude člověk spíše seřizovat než pozorovat.

2. Přečíst si návod v manuálu a návod od MMys na začátku tohoto tématu.

3. Došponování pavouka čtyřmi šrouby na vnější straně přední části tubusu, aby to celé líp drželo na svém místě. Volitelně kontrola a doladění přesného vycentrování držáku sekundárního zrcátka (změřením vzdáleností od okrajů tubusu) pro pozdější optickou kontrolu kolimace.

4. Přibližné seřízení okulárového výtahu, aby v něm sekundární zrcátko nebylo vidět úplně mimo střed. Je třeba na to koukat ze středu okulárového výtahu, k čemuž jako pomůcka dobře poslouží plastová krabička od filmu s odříznutým dnem a malou dírkou uprostřed víčka zasunutá do 1,25" okulárového výtahu při dalekohledu namířeném na dostatečně světlé pozadí (např. denní oblohu). V tomto kroku jde o přibližné vycentrování obrazu odrazné plochy sekundárního zrcátka, nikoliv o obraz primárního zrcadla v něm. Výtah se seřizuje třemi dvojicemi imbus šroubů po jeho obvodu vně tubusu, větší vystouplé šrouby jsou patrně aretační, malé zapuštěné šroubky seřizovací. Povolí se aretační šrouby a pomocí seřizovacích šroubků nebo jen rukou (pokud to jde) se výtah nastaví do patřičné polohy a pak se všech šest šroubů dotáhne. V přístupu k některým šroubům dost zavazí ovládání ostření, ale nepokoušel jsem se ho kvůli tomu odmontovat.

5. Obligátní povolení šroubu uprostřed držáku sekundárního zrcátka. Obyčejným šroubovákem mi to vůbec nešlo (aspoň ne nedestruktivně), ale snadno to povolilo s pomocí klíče s gola hlavicí. Rukou pootočit zrcátko, aby odraz primárního zrcadla byl při pohledu přes filmovou krabičku přibližně uprostřed sekundárního zrcátka a dotáhnout šroub (raději již ne tak silně).

6. Ověření, že vyznačený střed primárního zrcadla je skutečně ve středu zrcadla. Na to jsem rezignoval a doufám, že aspoň tato jediná věc by mohla být přibližně správně a nemusím to řešit. Ostatně pokud není výrobně zaručeno (?), že vrchol paraboly je v geometrickém středu kruhového průmětu zrcadla, tak nevím, jak bych jeho přesnou polohu zjišťoval.

7. Kontrola laserového kolimátoru otáčením v okulárovém výtahu. Je tam vůle, ale to nevadí, kolimátor se do výtahu vloží jen tak volně a po každém pootočení se pustí a zkontroluje se poloha paprsku na primárním zrcadle, měla by být stále na stejném místě.

8. Kolimace kolimátoru LA1 po zjištění, že je naprosto nezkolimovaný. Výrobce se tváří, že jeho kolimace není nutná, naštěstí je možná. Tři kolimační imbus šroubky jsou schované v dírkách pod záslepkami na obvodu, jeden z nich je schovaný navíc pod výstražnou cedulkou. Nevím, jak se laserový kolimátor kolimuje, já to zkoušel různými postupy, až jsem dospěl do stavu, kdy se tečka na zrcadle pohybovala „jen“ po oblasti srovnatelné s velikostí středového kroužku na zrcadle a lépe už mi to seřídit nešlo. Nakonec jsem se ubezpečil, že kolimátor ani při svícení na přibližně rovnou plochu při otáčení nedělá rovnoměrný pohyb po elipse, nýbrž světelný bod se většinou pohybuje jen trochu a pak naráz během asi čtvrt otočky opíše nějakou velikou křivku. To si dovedu vysvětlit jen nějakou nerovností pouzdra kolimátoru nebo něčím uvolněným uvnitř. Tím mé pokusy o kolimaci kolimátoru skončily a nyní vím o několika dalších možných důvodech pro existenci dražších kolimátorů.
SW 305/1500 Dobson FT
Uživatelský avatar
pdm
Příspěvky: 22
Registrován: 15. 06. 2011, 09:43

Kolimace newtonova dalekohledu

#36

Příspěvek od pdm »

9. Zasunutí laserového kolimátoru do okulárového výtahu, pouze volně bez utažení, neboť jen tak je jeho poloha aspoň teoreticky snadno reprodukovatelná, což je podstatné pro opakované kolimace (aby se už nemuselo hýbat se sekundárním zrcátkem, pokud se nepohne samo). Po zapnutí kolimátoru lze orientačně zkontrolovat polohu okulárového výtahu vůči sekundárnímu zrcátku – světelný bod na zrcátku by měl být přibližně uprostřed ve směru kratší osy a o něco ven z dalekohledu od středu ve směru delší osy zrcátka.

10. Seřízení sekundárního zrcátka, aby laser mířil na střed primárního zrcadla. Nejprve natočení dalekohledu do vodorovné polohy, aby nástroje a jiné předměty nepadaly na primární zrcadlo. Mírné povolení tří šroubků okolo středu držáku sekundárního zrcátka (v případě potřeby i velkého šroubu uprostřed) a poté jejich postupné dotahování a povolování, až se dosáhne kýženého (vzhledem k vůlím se to asi nepodaří úplně přesně). Je vhodné postupovat tak, aby na konci seřizování byly všechny šrouby dotažené, jinak jejich až následné dotažení (anebo nedotažení) nejspíš způsobí změnu polohy zrcátka a je nutné seřízení provést znovu.

11. Natočení dalekohledu do průměrného pozorovacího úhlu, tj. typicky něco kolem 50° vzhůru, neboť poloha primárního zrcadla se může s výškovým úhlem trochu měnit. Zkontrolovat, zda po změně polohy laser stále míří na střed primárního zrcadla a pokud ne, tak to napravit.

12. Seřízení primárního zrcadla. Vyšroubovat tři aretační šrouby primárního zrcadla (to jsou ty užší volně se točící). Přitahováním a povolováním tří seřizovacích šroubů (těch širokých pérovacích) dosáhnout polohy zpětného parsku laseru uprostřed terčíku kolimátoru. Zašroubovat a přiměřeně dotáhnout aretační šrouby, při dotahování je třeba stále kontrolovat paprsek laseru, neboť to trochu hýbe zrcadlem. S nezkolimovatelným kolimátorem je celá tato akce do jisté míry pofidérní, u neplnotubusových konstrukcí lze výsledek orientačně ověřit pohledem na světelné body na sekundárním zrcátku (měly by být vidět jako jeden, nikoliv dva).

13. V dalekohledu namířeném proti dostatečně světlému pozadí lze kolimaci přibližně zkontrolovat pohledem přes filmovou krabičku: Střed zrcadla by měl být vidět uprostřed průmětu pavouka se sekundárním zrcadlem.

Je zřejmé, že výsledkem uvedeného postupu obecně není přesná kolimace, nýbrž pouze uvedení dalekohledu do jakž takž rozumného stavu. Případné přesnější doladění je třeba provést až při pozorování kolimací na hvězdu. Při tom už stačí jen poopravit polohu primárního zrcadla analogicky jako v bodě 12.

Pokud se dalekohled přenáší, je vhodné kontrolu jeho kolimace provádět před každým pozorováním, aspoň mně se po každém přenosu dalekohledu rozhodí.
SW 305/1500 Dobson FT
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24301
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Kolimace newtonova dalekohledu

#37

Příspěvek od MilAN »

to :pdm: Nevím, jestli jsi do celé problematiky nevnesl více zmatku, než si taková celkem jednoduchá operace zaslouží. Skompiloval jsi dvě metody celkem a vytvořil složitý a nepřehledný problém, a navíc závěry nejsou tak úplně pravdivé. Nechce se mi rozebírat jednotlivosti, jak už jsem tu jednou psal, postup kolimace Newtona tu je popsán několikrát - bohužel se mi zdá, že už to pořádně nikdo nečte a každý se snaží vytvořit svůj příspěvek - tak , jak to chápe on.
Jedna konkrétní připomínka : bod 4 určitě nevede k seřízení okulárového výtahu, v 99% případů tento postup vede k definitivnímu rozhození .
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
pdm
Příspěvky: 22
Registrován: 15. 06. 2011, 09:43

Kolimace newtonova dalekohledu

#38

Příspěvek od pdm »

Je možné, že je to celé nenapravitelně zmatené, v tom případě nechť ten příspěvek moderátor prosím smaže. Že je tu postup kolimace popsán několikrát, je bohužel pravda - na různých místech různé kusy informací, které se musí poskládat dohromady a ve kterých chybí věci, které jsou pro někoho úplně samozřejmé, pro jiného však nikoliv. Pročetl jsem tu všechno, co jsem našel, a k tomu spoustu věcí jinde a jak vidno, stejně jsem to nakonec nepochopil.

Např. úvodní příspěvek je jistě přehledný a srozumitelný pro člověka, který o už o tom něco ví. Ale pro mě třeba ne (jak otočím kolimátorem ve výtahu? jak napravím, když nesvítí stále na stejné místo? co když mi to napravit nejde? jak najdu střed primárního zrcadla? jaktože nejde lehce povolit aretační šroub zrcátka? jak je to s dotahováním justážních šroubků zrcátka? co dělat s tím, že dotažení aretačního šroubu hne zrcátkem? jak poznám pohledem do výtahu, že zrcátko není nalepené nakřivo? co je "lehké" dotažení aretačních šroubů primárního zrcadla? co dělat s tím, že jejich dotažení trochu pohne zrcadlem? proč kolimace nedrží? jak ověřím, že je dalekohled opravdu správně zkolimovaný? co udělat pro to, aby příští kolimace byla na pár minut?).

Možná je to všem ostatním hned jasné. Něco z toho lze také na různých místech více či méně pracně dohledat a když má člověk štěstí, je dohledaná informace srozumitelná a správná. Mně to jasné není a hledáním a pročítáním jsem strávil hodiny, aniž bych se touto činností cítil duševně obohacen. Proto jsem sepsal, k čemu jsem dospěl, s tím, že tam jsou určitě pitomosti, ale může to posloužit jako ilustrace potíží začátečníka a osnova budoucího návodu použitelného i pro blbce. A když ne, tak to prosím někdo smažte.
SW 305/1500 Dobson FT
Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 11542
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Věk: 61
Kontaktovat uživatele:

Kolimace newtonova dalekohledu

#39

Příspěvek od Psion »

Já mám někdy pocit z AF, že kolimace Newtonu je samostatný vědní obor

Nechápu co je na tom složitého a kolimace na hvězdu je podle mě otázka 30 sekund.
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24301
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Kolimace newtonova dalekohledu

#40

Příspěvek od MilAN »


Např. úvodní příspěvek je jistě přehledný a srozumitelný pro člověka, který o už o tom něco ví. Ale pro mě třeba ne (jak otočím kolimátorem ve výtahu? jak napravím, když nesvítí stále na stejné místo? co když mi to napravit nejde? jak najdu střed primárního zrcadla? jaktože nejde lehce povolit aretační šroub zrcátka? jak je to s dotahováním justážních šroubků zrcátka? co dělat s tím, že dotažení aretačního šroubu hne zrcátkem? jak poznám pohledem do výtahu, že zrcátko není nalepené nakřivo? co je "lehké" dotažení aretačních šroubů primárního zrcadla? co dělat s tím, že jejich dotažení trochu pohne zrcadlem? proč kolimace nedrží? jak ověřím, že je dalekohled opravdu správně zkolimovaný? co udělat pro to, aby příští kolimace byla na pár minut?).
Položil jsi zde spoustu otázek, ale ať se snažím sebevíc, v tvém předlouhém příspěvku není ani na jednu stejně odpověď.
Předpopkládám, že některé otázky opravdu nemyslíš ani vážně .
např.
- jak otočit kolimátorem
- jak najdu střed primárního zrcadla
- jak to , že nejde povolit aretační šroub zrcátka
- co dělat s tím, když dotažením aretačního šroubu se hne zrcadlem
- co udělat pro to, aby příště byla kolimace rychlejší


lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
pdm
Příspěvky: 22
Registrován: 15. 06. 2011, 09:43

Kolimace newtonova dalekohledu

#41

Příspěvek od pdm »


Předpopkládám, že některé otázky opravdu nemyslíš ani vážně .
např.
- jak otočit kolimátorem
- jak najdu střed primárního zrcadla
- jak to , že nejde povolit aretační šroub zrcátka
- co dělat s tím, když dotažením aretačního šroubu se hne zrcadlem
- co udělat pro to, aby příště byla kolimace rychlejší



- Kolimátor má buď ve výtahu vůli, pak se může otočením jeho osa hnout, nebo je dotažený a pak s ním otočit nejde. Na to se ptali i jiní.
- Je "střed" zrcadla nutně přesně v geometrickém středu jeho rovinného průmětu nebo může být ve skutečnosti o kousíček vedle (výrobní nesymetrie)? Nevím, nikde jsem na tuto informaci nenarazil.
- Na povolení aretačního šroubu zrcátka u SkyWatcheru tu byly dokonce i speciální dotazy. (Srovnej s MMys: "pozor, vše musí jít lehce".)
- Když mám při seřizování zrcátka konečně laser ve středu primárního zrcadla a dotáhnu pak aretační šroub podle návodu, tak to vypadá, že můžu začít znovu. Hm.
- Bylo by příjemné, kdyby přístí kolimace spočívala jen a pouze v prostém zasunutí kolimátoru do výtahu a doladění polohy primárního zrcadla.

Chápu, že na mě koukáš jak na vola, stejně jako na mě kdysi koukal člověk, když jsem seděl podruhé v životě u PC a ptal se ho, jak se dostanu pryč z toho formuláře ("iskejp samozřejmě!!"). To je prostě rozdíl mezi člověkem, který něco dělá desítky let a který dělá něco podobného poprvé.

A ty otázky jsou ilustrační pro pochopení, proč někomu nemusí stačit jen úvodní návod od MMys. Na něco jsem odpověď našel, s něčím jsem si nějak poradil a s něčím se prostě netrápím. Ale fakt by bylo fajn, kdyby existoval *jeden* a *dostatečně podrobný* návod.
SW 305/1500 Dobson FT
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24301
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Kolimace newtonova dalekohledu

#42

Příspěvek od MilAN »

Pokud si nedovedeš odpovědět na tyhle otázky, pak je jedna dobrá rada : nesahej na nic! A možná se ani nesnaž napsat ten "jeden dostatečně podrobný návod ". Protože nejdříve budeš muset najít odpovědi na ty jednoduché otázky , pak radit.
......
Promiň, ale jinak neumím odpovědět. A vyvracet ti postupně tvoje body seřizování by vedlo jen k napsání dalšího z řady návodů.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17642
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 50
Kontaktovat uživatele:

Kolimace newtonova dalekohledu

#43

Příspěvek od MMys »

Největší problém je, že pokud se ten obecný návod, který jsem popsal například (a nejen) já, snažíš upřesnit (tedy řešit ty detaily co píšeš) návod začíná být striktně vázaný k nějakému konkrétnímu řešení kolimátoru, konkrétnímu dalekohledu. A pak je to pro začátečníka ještě zmatenější, protože na jeho dalekohledu to je trochu jiné.

Lidi, používejte mozek a selský rozum Na to jak otočit kolimátorem přeci nebudeme psát návod.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
pdm
Příspěvky: 22
Registrován: 15. 06. 2011, 09:43

Kolimace newtonova dalekohledu

#44

Příspěvek od pdm »

Při pátrání po něčem jiném jsem narazil na podrobný a přitom srozumitelný návod na kolimaci SkyWatcheru (pomocí Cheshire kolimátoru, ale je užitečný i při použití laseru): http://www.astro-baby.com/collimation/astro babys collimation guide.htm
SW 305/1500 Dobson FT
Uživatelský avatar
jozopovazan
Příspěvky: 247
Registrován: 05. 03. 2008, 21:52

Kolimace newtonova dalekohledu

#45

Příspěvek od jozopovazan »

mam to prvy krat za sebou......

Vase navody bodli.
10" dobson, 10x50, bresser R90
Odpovědět