nejdřív bych začal příběhem jak jsem se vůbec dostal k astronomii.
Jako první můj dalekohled na pevné konstrukci se stal starý ukrajinský přístroj na měření silnic. Jedná se sice o velmi malý přístroj, ale jeho ostřící schopnost pevná konstrukce (podobná dobsonu
Jelikož mě bavilo s ním koukat se na Jupiter a Měsíc, dostal jsem k vánocům levný dalekohled 60/700 (součástí okuláry 12,5mm, 20mm, 4mm a barlow 1,5x; 3x).
První pohled na dalekohled nadšení. Následně přišla praxe a totální zklamání. Dalekohled se neskutečně třepe, kvalita dalekohledu otřesná, zaměřit s ním něco docela chvílema záhul. Hledáček jsem přesně nesrovnal s dalekohledem dodnes, prostě to nejde.
Chvilka používání a zvykl jsem si. Sice se třepe pořát (dotáhnout šroubky nepomohlo), ale už s ním dokážu slušně zaměřovat.
Zatím jsem pozoroval Merkur, Venuši (Duben), Mars, Jupiter (2009), Saturn a měsíc.
Jupiter jsem přes nový dalekohled viděl jen jednou, na podmínky si moc nepamatuju, ale viděl jsem 2 oblačné pásy jako šedé pruhy v žluté kuličce.
Merkur jsem viděl poměrně nedávno, byl vidět asi tak z 75%, tudiž jestli to nebyla vada optiky, tak jsem viděl fázi. Těžko říci, v době pozorování foukal trochu vítr, takže se mi to trochu klepalo.
Mars je asi zatím největším zklamáním. Jevil se jako oranžová kulička bez detailů. Chvílema se mi zdálo že mi na něm blbne optika, protože vždy kus kotoučku byl vidět do běla. (polární čepička to rozhodně nebyla.
Saturn úplná paráda. Při posledním pozorování jsem spatřil dokonce i jeho měsíc Titan. Prstence nádherné prostě tahle planeta mě dostala.
Venuše - kulička o velikosti Marsu, ještě nejsou podmínky na pozorování.
Teď konečně ty dotazy.
1) Myslíte, že s tím přístrojem co vlastním by bylo možné vidět pro začátek z deep sky? Konkrétně třeba M31. Světelné podmínky bych řekl tak na 50%. Bydlím vedle města, ale řekl bych že hvězd je na druhém konci zahrady, kde nesvítí lampy vidět docela dost.
2) Ohnisková vzdálenost dalekohledu je podle výrobce 700mm. Já ovšem délku roury naměřil na 520mm. Otázka zní počítá se do ohniskové vzdálenosti i ta rourka ve které se zaostřuje, nebo výrobce kecá a já používám menší zvětšení než si myslím?
3) Byl by vidět kvalitnější obraz díky novým okulárům? Těm dodávaným moc nevěřím. Barlow čočkám už vůbec ne.
Popřípadě, stačilo by koupit okuláry za 700Kč, nebo kvalitou si budou rovni? Ještě mě napadá jak je na tom s kvalitou univerzální okulár viz http://www.binox.cz/okulary-sky-watcher ... 1-25-quot/
4) Uvažuji časem o koupi dobsona 200/1200. Doufám že bude kvalitou trochu někde jinde, že konstrukce bude stabilní, taky věřím že se zlepší trochu i obraz a že při dobrých podmínách budu moci zaexperimentovat na větší zvětšení. 275-300x? předpokládám, že v létě se najde pár pěkných večerů s čistou oblohou.
5) Napadlo mě koupit si sluneční filtr a webcameru. Webku nějako přilepit na okulár a promítat sluníčko na notebooku. Byl by v tom problém? Popřípadě zkusit s ní i pár fotek měsíce, jupitera jen tak pro srandu. :]
S astrofocením nepočítám, možná až budu mít finance jako Bill Gates ;D. Co se týče kvality těch snímků mám tušení jak by asi vypadaly.
6) Když má dalekohled výtah na 2", znamená to že je vidět v něm více plochy, nebo se více vyplatí levnější 1,25"?
Huh, určitě jsem na něco ještě zapoměl