Pár dotazů od začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Amu

Příspěvek od Amu »

Ahoj,
nejdřív bych začal příběhem jak jsem se vůbec dostal k astronomii.

Jako první můj dalekohled na pevné konstrukci se stal starý ukrajinský přístroj na měření silnic. Jedná se sice o velmi malý přístroj, ale jeho ostřící schopnost pevná konstrukce (podobná dobsonu :D) ho dělá dodnes skvěle přenosným mini compactem se zvětšením asi 15-20x. :)

Jelikož mě bavilo s ním koukat se na Jupiter a Měsíc, dostal jsem k vánocům levný dalekohled 60/700 (součástí okuláry 12,5mm, 20mm, 4mm a barlow 1,5x; 3x).
První pohled na dalekohled nadšení. Následně přišla praxe a totální zklamání. Dalekohled se neskutečně třepe, kvalita dalekohledu otřesná, zaměřit s ním něco docela chvílema záhul. Hledáček jsem přesně nesrovnal s dalekohledem dodnes, prostě to nejde.

Chvilka používání a zvykl jsem si. Sice se třepe pořát (dotáhnout šroubky nepomohlo), ale už s ním dokážu slušně zaměřovat.

Zatím jsem pozoroval Merkur, Venuši (Duben), Mars, Jupiter (2009), Saturn a měsíc.

Jupiter jsem přes nový dalekohled viděl jen jednou, na podmínky si moc nepamatuju, ale viděl jsem 2 oblačné pásy jako šedé pruhy v žluté kuličce. :)

Merkur jsem viděl poměrně nedávno, byl vidět asi tak z 75%, tudiž jestli to nebyla vada optiky, tak jsem viděl fázi. Těžko říci, v době pozorování foukal trochu vítr, takže se mi to trochu klepalo.

Mars je asi zatím největším zklamáním. Jevil se jako oranžová kulička bez detailů. Chvílema se mi zdálo že mi na něm blbne optika, protože vždy kus kotoučku byl vidět do běla. (polární čepička to rozhodně nebyla.

Saturn úplná paráda. Při posledním pozorování jsem spatřil dokonce i jeho měsíc Titan. Prstence nádherné prostě tahle planeta mě dostala.

Venuše - kulička o velikosti Marsu, ještě nejsou podmínky na pozorování.

Teď konečně ty dotazy.
1) Myslíte, že s tím přístrojem co vlastním by bylo možné vidět pro začátek z deep sky? Konkrétně třeba M31. Světelné podmínky bych řekl tak na 50%. Bydlím vedle města, ale řekl bych že hvězd je na druhém konci zahrady, kde nesvítí lampy vidět docela dost.

2) Ohnisková vzdálenost dalekohledu je podle výrobce 700mm. Já ovšem délku roury naměřil na 520mm. Otázka zní počítá se do ohniskové vzdálenosti i ta rourka ve které se zaostřuje, nebo výrobce kecá a já používám menší zvětšení než si myslím?

3) Byl by vidět kvalitnější obraz díky novým okulárům? Těm dodávaným moc nevěřím. Barlow čočkám už vůbec ne.
Popřípadě, stačilo by koupit okuláry za 700Kč, nebo kvalitou si budou rovni? Ještě mě napadá jak je na tom s kvalitou univerzální okulár viz http://www.binox.cz/okulary-sky-watcher ... 1-25-quot/

4) Uvažuji časem o koupi dobsona 200/1200. Doufám že bude kvalitou trochu někde jinde, že konstrukce bude stabilní, taky věřím že se zlepší trochu i obraz a že při dobrých podmínách budu moci zaexperimentovat na větší zvětšení. 275-300x? předpokládám, že v létě se najde pár pěkných večerů s čistou oblohou.

5) Napadlo mě koupit si sluneční filtr a webcameru. Webku nějako přilepit na okulár a promítat sluníčko na notebooku. Byl by v tom problém? Popřípadě zkusit s ní i pár fotek měsíce, jupitera jen tak pro srandu. :]
S astrofocením nepočítám, možná až budu mít finance jako Bill Gates ;D. Co se týče kvality těch snímků mám tušení jak by asi vypadaly.

6) Když má dalekohled výtah na 2", znamená to že je vidět v něm více plochy, nebo se více vyplatí levnější 1,25"?

Huh, určitě jsem na něco ještě zapoměl :), dyštak se zeptám příště.
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Ahoj Amu: a vítej na AF. Zatim jen tolik, někdo určitě doplní.
Jestli v dohledné době plánuješ Dobsona 200mm tak do refráčku nemá cenu strkat peníze.
Rozdíl to bude značný neboj :)
M31 je vidět i bez dalekohledu.
Do délky refraktoru (ohnisková vzdálenost) se počíta celá délka od objektivu až k okuláru. Když to proměříš tak to tak přibližně bude těch 700mm.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Lukina

Příspěvek od Lukina »

1) Ja bych to zkusil. Nevim co je sice 50% u sveteleneho znecisteni, ale tipnul bych si, ze to jde.
2) Ohnisko se vzdy nemusi shodovat s delkou tubusu.
3) Chtelo by to fotky tech okularu... Rozhodne ale ty barlowy budou velmi nekvalitni. Navic jsou pri malem prumeru dalekohledu prakticky k nicemu.
4) Dobson 8" bude urcite velkym zlepsenim. Na zvetseni neni dulezita cista obloha, ale ne/klid atmosfery (seeing).
5) Problem by to nemel byt.
6) 90% z nas tu pouziva nejcasteji 1,25" okulary. Nicmenena tom, jake chces pouzivat okulary. Jestli 1,25", tak vytah nemusi byt 2". Nicmene okulary s dlouhym ohniskem a sirokym zornym polem jsou 2".
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Neptune

Příspěvek od Neptune »

Dobrý den,dnes jsem si koupil svůj první dalekohled:Messier R-80/900mm Nevím jestli sem udělal dobře nebo ne,ale doufám že uvidím aspoň Jupiter.. Sice jsem nováček v pozorovaní oblohy,ale v astronomii a poznávaní Vesmíru jsem jíž znalí Doufám že bude dnes jasno a že uvidím aspoň Venuši nebo něco!! ;D
Messier R-80/900mm
Messier N-130/1000
Celestron Travel Scope 70
Lukina

Příspěvek od Lukina »

Jupiter i Venusi uvidis. Otazkou je, jestli neslo investovat lepe. Ale to je vec dosti subjektivni.
Newton 203/1200, dobson
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

No tak PRRR Lukina!!  Už si ho koupil tak có.  Já coby oddanej refraktorián se musím Neptune zastat.  Já sice taky doporučuju Dobson pro  průměr - cena, ale refrák je koupenej tak co. Nekaz radost, to snad souhlasíš.

To Neptune vítej na AF. Když se podíváš do mého podpisu, tak tam uvidíš  refraktor Zeiss AS 80/1200. Má trochu lepší kresbu a některé jiné vlasnosti,než tvůj ale neboj velký rozdíl tam nebude. Ten refraktor mám asi od roku 1989 a pořád si ho vážim, protože to byl můj první velký dalekohled a ukázal mě vesmír a hlavně planety.
Dobře je zrovna vidět Saturn. Uvidíš i prsten kolem planety. Mars je taky na obloze, ale už je mrňavej. Možná víš kde co je, tak to psát nebudu. Snad máš víc okulárů než ten jeden co se dává k dalekohledu. Jestli né, tak by se hodil okulár o ohniskové vzdálenosti třeba 7mm. Ten ti dá zvětšení 128x a na Měsíc a planety bude dobrý.
Přeju hodně pěkných zážitků při okukování vesmíru :)
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Lukina

Příspěvek od Lukina »

Ja nic nehanim. Ja jsem jen poukazal na to, jestli neslo vybrat lepe (i kdyz nevim kolik Neptune investoval). A pak taky rikam, ze vyber je subjektivni zalezitost....tudiz neni co napadat. Ja tu nejsem ten, kterej by rikal, ze na pozorovani je potreba minimalne 250 dobson a poradne siroke okulary.
Newton 203/1200, dobson
Don Martinello

Příspěvek od Don Martinello »

Ked uz ste tu zabrdli do temy rozumnosti vyberu dalekohladu, tak niekde som cital citat, kt. ma celkom pobavil:

"Prve co kazdeho astroamatera napadne ked sa pozrie novym dalekohladom na oblohu je, ze potrebuje vacsi a lepsi dalekohlad"

Inak je to 100%na pravda 8-).

V podstate je jedno akym sposobom clovek do tohoto hobby nastupi, nakoniec sa preinvestuje aj tak k slusnej vybave, pretoze inu moznost nema. Teda ak pocitame s tym, ze chce aj nieco vidiet a neskor fotit. Ja som zainvestoval do 12'' SW Dobsona a viem, ze som urobil dobre. Bola to investicia tak povediac naslepo, experiment, kt. sa podaril. Az potom som si prepocital co je mozne vidiet v akom detaile s akym priemerom zrkadla a okularmi. A vyslo mi, ze ta rozumna hranica zacina niekde okolo 200mm priemeru zrkadla.

Priklad z reality. Kolega ma 200mm Bresser na LDX-75 a ja 300mm autotrackingoveho SkuWatchera. Ked chodime na pozorovania, tak kolega sa nadchyna nad mierou detailov, kt. 12'' zrkadlo da (vylucime vplyv okularov) a ja sa zase nadchynam nad jeho presnym a stabilnym mountom s goto. Obaja sa dotahujeme, ze ja zoberiem OTA a on jeho mount a mame perfektnu kombinaciu  ;).
Lukina

Příspěvek od Lukina »

Obaja sa dotahujeme, ze ja zoberiem OTA a on jeho mount a mame perfektnu kombinaciu  ....jen se u toho nesmi moc dychat a o vetru ani nemluve.
Newton 203/1200, dobson
Alien_MasterMynd

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

Perfektni kombinaci na pretizeni montaze :D
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
Don Martinello

Příspěvek od Don Martinello »

...jen se u toho nesmi moc dychat a o vetru ani nemluve.

Zatial sme neskusali, ale pokial uchytim flextube na LDX-75 v tazisku, tak to musi odolat 5 ms-1 len taky fukot  ;).

Ale ja som s flexibilitou a mobilitou autotrackingoveho dobsona spokojny. Ked sa vyladi AT, tak to staci na planetarne expozicie a k foteniu DSO som sa zatial nedostal.

Skor nez takeho experimenty, idem sa pustit nutneho do upgradu (focuser, okulare, goto, foto) a pod.  8-).
Amu

Příspěvek od Amu »

Ahoj,
měl bych pár dalších dotazů :D. Předchozí topic už upadl v zapomění.

Předevčírem jsem pozoroval konečně zase krásně jasnou oblohu a myslím, že se mi povedl první větší úspěch Myslím že jsem našel planetku Vestu což je po planetách a měsíci novinka. Jist si ovšem být nemůžu. Jinak naobloze se orientuju díky programům Vesmír na dlani a Stelárium.
Ovšem chtěl jsem zkusit najít svůj prní deep sky objekt (M5), ale nenašel jsem. Mám trošku rozladěný hledáček, takže to není s tím šuntem žádná sranda.

Chtěl bych se zeptat v jakém přiblížení mám hledat a jak poznám že jsem tuto hvězdokupu našel. Můj přístroj: refraktor 60/700.

Dále bych se chtěl zeptat jak je na tom světelné znečištění a můj zrak když dokážu spatřit okem hvězdy až do 5 mag. Je to docela ucházející lokalita pro astronomii? Nikde ve tmě jsem pořádně ještě nebyl, takže nevím. Bydlím 3 km od Pardubic.
Jih a západ je vidět od nás docela dobře, sever východ vy stačilo zajet na konec vesnice a na severu je město...

Jinak ne že bych se hrnul na astro foto (možná jednou :)), ale chtěl bych znát jak to chodí a co je k tomu potřeba. Dost jsem toho na internetu četl, snad něco pochopil, ale pořád nemám jasno.

Takže:
Je třeba dalekohled aspoň o průměru 10cm s dobrou světelností.
Ohnisková vzdálenost by neměla být delší jak 1m.
Je třeba dbát na kvalitní montáž.
Je třeba pointovat. Pointace se dělá přes kvalitní webkameru, která je připojena na sekundární dalekohled připevněný. Webka je připojena k notebooku a noťas podle dat řídí chod pohonů.
GoTo - není pro astrofoto potřeba, slouží jako automatické vyhledání objektu. Domnívám se, že to bude asi potřeba spojit s pointací.
V primárním ohnisku (to je to kam se dává okulár?) se přikládá buď digitální zrdcadlovka (nejlépe upravená) nebo speciální CCD kamera. (co je kvalitnější?)

Teď co asi kolik stojí
(takovej střední kompromis asi... žádná sláva)
Dalekohled - 10000
Montáž - 8000
GoTo - 8000
Pointace: webka 2000, dalekohled 3000, notebook 6000
Zrdcadlovka, CCD kamera - 10000

Byl bych rád a případnou odpověd, ujasnění a vysvětlení, jestli jsem něco pochopil špatně. Děkuji. :)

Lukemon
Věk: 46

Příspěvek od Lukemon »

Chtěl bych se zeptat v jakém přiblížení mám hledat a jak poznám že jsem tuto hvězdokupu našel.Začni s co nejmenším zvětšením,v takovém dlekohledu 60/700 M5 a i ostatní uvidíš jen jako mlhavé světlé fleky i ve velkém zvětšením.

Světelné znečičtění v ČR je dost,jak je na tom Tvůj zrak nemohu posoudit.MHV do 5mag není moc ale 3km od Pardubic to lepší asi nebude.Já jsem rád za 6,5mag,aktuální rekord v ČR je něco kolem cca 7,5mag.
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Lukina

Příspěvek od Lukina »

Myslím že jsem našel planetku Vestu což je po planetách a měsíci novinka
Taky bych si nebyl tak Vestou jistej.

3 km od Pardubic to urcite neni prilis vhodna lokalita pro astronomii.

Mit alespon 10cm dalekohled na astrofoto neni treba. Velmi oblibene ED je "jen" 80mm.

Newton 203/1200, dobson
xmarekx

Příspěvek od xmarekx »

Ahoj.
Tím tvým refrákem bys ji měl v pohodě najít. Najdi si jí nejdřív v na mapě (Stellarium, Karkoschka) ať deš na jisto. M5 patří mezi nejlepší kulové hvězdokupy přesto ji uvidít diky skromnému průměru spíš jako takový chomáč mlhy, která se do středu zjasnuje, ale nepočítej s tím že ji rozložíš na jednotlivé hvězdy. Na kulovky je dobré zvečení mezi 100-150x. Hledej nejdřív na nejmenší zvětšení at mas co nejvetsi zorné pole....lepe se pak hleda.

Jinak co se tyka tohoto konicku. Myslim, ze tu vic nez jinde platidvakrat mer jednou rez.
Jestli nechces fotit (a to tvoje mozna jednou nezni super presvedcive) tak urcite dobsona mezi 200 a 300 mm a jestli chces fotit tak ti poradi jiní... Základ je trierd. Většina Messierů se jím dá najit vcukuletu... Az to dostanes do ruky tak bude M5 rychlovka...

Jinak pointační dalekohled je většinou připevněnej k tubusu. zaměř si na nejakou jasnou hvezdu zreba Vegu a sesteluj to tak, abys to mel v hledacku i v dalekohledu uprostred zorného pole. Zadnou webameru nutne nepotrebujes. Spíš setri na DSO okulár...

Jinak hvezdy bys mel videt okem víc nez do mag5...
305/1500 Dobson autotrack "flexka" - dárek od ženy,SW 114/1000 na fakt zlý montáži + Yukon scout 30x50, TS 25x100, Astronomic UHC profi, Nagler 7,13,22, Omegon 5, Power Tank SW
Odpovědět