ochrana optiky
- Andrej
- Věk: 40
- Kontaktovat uživatele:
ochrana optiky
Neviem či to dávam správne ak nie tak sa ospravedlňujem ale zaujímalo by ma toto: dnes by som chcel pozorovať ale keďže je vraj vo vzduchu ten sopečný popol, nebude to optike vadiť? Hovoria, že má malú koncentráciu ale predsa je to iný prach ako je bežne okolo. Nepoškodí to optiku ďalekohľadu? Dik 
ochrana optiky
Ne, toho bych se nebal. Neposkodi, maximalne se vice pri pozorovani zaprasi, ale jak zde jiz bylo xkrat zmineno, tak zrcadlo musi byt OPRAVDU spinava aby byla ztrata znat pri pozorovani. I kdyz vice zaprasi...ber to tak, ze to i tak bude neznatelne. Nepoznas to. Teta kvuli tomu naschval umyla pulku bileho parapetu a sleduje jak prach pada ;D
Mnohem vetsi prasnost je u kdejake silnice, u kdejakeho zdroje koure, kde se spaluji tuha paliva.
Navic Praha-Ruzyne hlasi, ze v 18:00 by se mohly obnovit lety. Kdyz uz se neboji o bezpecnost dopravy, o desetitisice az statisice cestujicich, ledadla za x mld. korun, tak proc se bat o dalekohledy.
Edit: Tak vzdusny prostor zustane uzavren az do zitra.
Mnohem vetsi prasnost je u kdejake silnice, u kdejakeho zdroje koure, kde se spaluji tuha paliva.
Navic Praha-Ruzyne hlasi, ze v 18:00 by se mohly obnovit lety. Kdyz uz se neboji o bezpecnost dopravy, o desetitisice az statisice cestujicich, ledadla za x mld. korun, tak proc se bat o dalekohledy.
Edit: Tak vzdusny prostor zustane uzavren az do zitra.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
-
Jasnovidec
- Kontaktovat uživatele:
ochrana optiky
nevim jak optika, ale moje oči mi včera při večerní toulce s triedrem nějak víc slzely, ale možná to byla jen sugesce.
Nějaké případné doporučení pro případné čištění optiky, zanesené tímto prachem? Jestli to má být jako šmirgl, tak to asi nebude dobrý čistit nějakým hadrem
Nějaké případné doporučení pro případné čištění optiky, zanesené tímto prachem? Jestli to má být jako šmirgl, tak to asi nebude dobrý čistit nějakým hadrem
Ttriedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
ochrana optiky
No nevim, jestli to je taková tragédie jak se tady z toho snažíte udělat.
To aby vám do dalekohledu něco viditelného napadalo,co se týče prachu ze sopky, musel by venku stát odkrytý docela pěknou dobu, dle mého názoru.
Uvědom te si že je jaro a když se kouknu ven a na svůj nos, mám pocit, že daleko větší paseku udělá poletující pyl a jiný dordel. Ale zase, když nebudu stát někde pod rozkvetlou břízou, což bych jako alergik stejně nedělal, strach z toho že mi nějaké vetší množství nepořádku napadá do tubusu rozhodně neměl.
edit: byl zde na fóru jednou odkaz s obrázky jak vypadá zrcadlo, které by si už zasloužilo vyčistit. Třeba si někdo vzpomene a dá ho sem.
Když mi domů dorazil dalekohled, zrcadlo jsem si vyfotil pomalu hned jak jsem ho vyndal z krabice. Venku jsem s ním byl všeho všudy asi 4x a když se na něj podívám dnes,taková paráda to už není.
na závěr: z drobných nečistot si nedělat hlavu. Dokud mi tam nena*ere pták, hlavu si s tím nemá cenu lámat ;)
To aby vám do dalekohledu něco viditelného napadalo,co se týče prachu ze sopky, musel by venku stát odkrytý docela pěknou dobu, dle mého názoru.
Uvědom te si že je jaro a když se kouknu ven a na svůj nos, mám pocit, že daleko větší paseku udělá poletující pyl a jiný dordel. Ale zase, když nebudu stát někde pod rozkvetlou břízou, což bych jako alergik stejně nedělal, strach z toho že mi nějaké vetší množství nepořádku napadá do tubusu rozhodně neměl.
edit: byl zde na fóru jednou odkaz s obrázky jak vypadá zrcadlo, které by si už zasloužilo vyčistit. Třeba si někdo vzpomene a dá ho sem.
Když mi domů dorazil dalekohled, zrcadlo jsem si vyfotil pomalu hned jak jsem ho vyndal z krabice. Venku jsem s ním byl všeho všudy asi 4x a když se na něj podívám dnes,taková paráda to už není.
na závěr: z drobných nečistot si nedělat hlavu. Dokud mi tam nena*ere pták, hlavu si s tím nemá cenu lámat ;)
http://planetaryphoto.cz/ , EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
ochrana optiky
Myslite, ze dalekohledy, ktere jsou v oblastech aktivnich sopek pucujou po kazdem pozorovani? Lidi, neblbnete.
Newton 203/1200, dobson
ochrana optiky
Každé zrcadlo je zralé na vyčištění, když si do nej v noci posvítíte baterkou.. ;D
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
ochrana optiky
Každé zrcadlo je zralé na vyčištění, když si do nej v noci posvítíte baterkou.. ;DTomu se rika svetelne znecisteni ;D (OT, klidne smazte).
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy