Pomali mi zomiera autobatéria ktorú používam k HEQ5 a chcel by som kúpiť niečo menšie.Chcel by som sa len informovať či nemáte náhodou niekto skúsenosti s použitím menšej napríklad motobatérii pre HEQ5.Hlavne by ma zaujímala jej výdrž oproti autobatérii,bol by som nerád ak by som ju kúpil a počas jasnej noci sa mi vybila,na druhej strane ma už nebaví stále vláčiť velkú autobaterku.Ak máte skúsenosti, prosím poradte beterku akej kapacity by som mal kúpiť.
Ďakujem.
Motobatéria pre HEQ5
Motobatéria pre HEQ5
Ahoj, HEQ-5tku proměřoval Konihlav. Pokud budu uvažovat nějakou střední hodnotu, tak mi vychází asi 23W/12V = asi 2A. Pokud chceš, aby montáž běžela třeba 8 hodin v kuse, pak potřebuješ kapacitu asi 16Ah. To ale obnáší, že baterii za noc vybiješ zcela, což jí nebude svědčit a nebudeš mít rezervu do mrazů, kdy kapacita rapidně klesá (třeba až na polovinu?).
Osobně bych šel do trakční 50 Ah. Třeba tato. Měla by vážit asi 12 kg, což si myslím, že ještě docela jde. Sám mám stejnou 110 Ah (25 kg). Když se tak koukám na motobaterie, tak 24Ah baterka váží taky už nějakých 8 kg. Otázkou je, jestli ti ta kila za poloviční kapacitu stojí.
Osobně bych šel do trakční 50 Ah. Třeba tato. Měla by vážit asi 12 kg, což si myslím, že ještě docela jde. Sám mám stejnou 110 Ah (25 kg). Když se tak koukám na motobaterie, tak 24Ah baterka váží taky už nějakých 8 kg. Otázkou je, jestli ti ta kila za poloviční kapacitu stojí.
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
http://astrofotky.cz/~Prazan/
Motobatéria pre HEQ5
Ďakujem za odkazy.
Práve som sa bol informovať v predajni s autobatériami a poradili mi tiež trakčnú baterku.
Na nete som našiel vzorec pre výpočet kapacity baterky
watt : volt = ampéry x hodiny x súčiniteľ bezpečnosti* = kapacita batérie v Ah
*Súčiniteľ bezpečnosti by mal byť štandardne 70 %. V niektorých prípadoch by sme Vám odporučili použitie zapojenie dvoch baterii ktoré zapojíte sériovo.
akurát mi k nemu chýbala hodnota watov ktoré nameral Konihlav.
Takže budem počítať s najvyšou hodnotou 32w.
32 : 12 = 2,67 x 8 x 1,7 = 36 Ah
Pravdepodobne tá 50Ah mi bude stačiť a rozmer znova ostane rovnaký ako doteraz.
Práve som sa bol informovať v predajni s autobatériami a poradili mi tiež trakčnú baterku.
Na nete som našiel vzorec pre výpočet kapacity baterky
watt : volt = ampéry x hodiny x súčiniteľ bezpečnosti* = kapacita batérie v Ah
*Súčiniteľ bezpečnosti by mal byť štandardne 70 %. V niektorých prípadoch by sme Vám odporučili použitie zapojenie dvoch baterii ktoré zapojíte sériovo.
akurát mi k nemu chýbala hodnota watov ktoré nameral Konihlav.
Takže budem počítať s najvyšou hodnotou 32w.
32 : 12 = 2,67 x 8 x 1,7 = 36 Ah
Pravdepodobne tá 50Ah mi bude stačiť a rozmer znova ostane rovnaký ako doteraz.