Merkur
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Merkur
Tak sem si dneska říkal - už je třetí den hezky, Merkur má skoro -0,5 mag a kousek od něj je Venuše, je na čase se na ně podívat..
Vylezl sem na kopec a Merkur nikde. Mám špatný oči ale já ho prostě neviděl ani když už se docela setmělo. Tak sem aspoň nafotil nějaký fotky s Venuší, třeba se tam chytí i on.
Pak se přišel domů a zkusil ho najít triedrem u baráku. Parchant nebyl nikde vidět Nakonec sem zahlíd něco mezi větvemi stromů, tak sem popoběhl na kopec a byl to on. To víte, refrakce s ním dělala divy. Měnil barvy od sytě červené po čistě bílou. Byla to legrační podívaná. To už bylo kolem 17:00 takže byl jen nějakých 0,5 stupně nad obzorem. Určitě to byl on, protože s přibývajícím časem se pohyboval souhlasně s oblohou. (porovnáno vůči větvím vzdáleného stromu)
Prostě super podívaná. Kdybyste měl někdo taky na něj štěstí, napište.
Vylezl sem na kopec a Merkur nikde. Mám špatný oči ale já ho prostě neviděl ani když už se docela setmělo. Tak sem aspoň nafotil nějaký fotky s Venuší, třeba se tam chytí i on.
Pak se přišel domů a zkusil ho najít triedrem u baráku. Parchant nebyl nikde vidět Nakonec sem zahlíd něco mezi větvemi stromů, tak sem popoběhl na kopec a byl to on. To víte, refrakce s ním dělala divy. Měnil barvy od sytě červené po čistě bílou. Byla to legrační podívaná. To už bylo kolem 17:00 takže byl jen nějakých 0,5 stupně nad obzorem. Určitě to byl on, protože s přibývajícím časem se pohyboval souhlasně s oblohou. (porovnáno vůči větvím vzdáleného stromu)
Prostě super podívaná. Kdybyste měl někdo taky na něj štěstí, napište.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Merkur
Venušu som si všimol ešte vo štvrtok, náhodne keď som išiel po ulici. Ani som nevedel, že je teraz viditeľná, ale hneď ma napadlo, že to nemôže byť nič iné. 
Včera bola atmosféra veľmi vyčistená, po dlhom čase sa bolo načo pozerať aj s balkóna aj z okna v meste. Hviezdy boli viditeľné len čo sa dotkli obzoru.
Samozrejme videl som aj Merkúr, kúsok od Venuše zapadá dosť skoro večer v Strelcovi. Keď bolo ešte dosť svetla pomohol som si triédrom, potom sa už ľahko hľadá aj voľným okom. :hi:

Včera bola atmosféra veľmi vyčistená, po dlhom čase sa bolo načo pozerať aj s balkóna aj z okna v meste. Hviezdy boli viditeľné len čo sa dotkli obzoru.
Samozrejme videl som aj Merkúr, kúsok od Venuše zapadá dosť skoro večer v Strelcovi. Keď bolo ešte dosť svetla pomohol som si triédrom, potom sa už ľahko hľadá aj voľným okom. :hi:
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Merkur
Venuši sem také zaregistroval v sobotu - věděl sem o ní ale pozapoměl. A najednou tam zářila - bylo to milé pokoukání. I teď.
Merkura sem dnes opět viděl bez obtíží triedrem, okem opravdu na hranici možností - nad obzorem byl dnes už větší opar. Mám dokonce výhodu. Vidím tuhle část obzoru mezi domy a stromy přímo z okna
Merkura sem dnes opět viděl bez obtíží triedrem, okem opravdu na hranici možností - nad obzorem byl dnes už větší opar. Mám dokonce výhodu. Vidím tuhle část obzoru mezi domy a stromy přímo z okna

Merkur
Negativní pozorování, taky pozorování. O Merkur jsem se okem pokoušel při podvečerně - nočním popobíhání poli a lesy od pondělka 8.12 až do včerejška - středy 10.12 a nic. V pondělí podmínky vynikající, ale nic, v úterý výborné - už jsem si zjistil, kde přesně vůči Venuši má Merkur být a zase nic. Včera se při obzoru válel pás oblačnosti přesně ve výšce od těsně nad obzorem po cca 1/2 - 3/5 výšky Venuše nad obzorem, takže Merkur byl zřejmě šikovně schovaný, jak za oponou kterou bohužel nikdo netrhl. Párkrát se mi zdálo, že něco vidím, ale vidina se nestala matkou reality a na druhý pohled nikdy nic. Vzhledem k tomu, že dnes se ve vhodnou dobu ven nedostanu a v příštích dnech se má kazit počasí vidím to na Čao a někdy příště! :hi:
Toš tak na světě...
Merkur
Dnes ráno (7:10) jsem se pokusil najít Merkur (triedrem) na obloze, konečně jsem byl úspěšný. (po neúspěchu ho nalézt v prosinci na večerní obloze). Kousek dál, více na jih (napravo), byl krásný srpek Měsíce. Pak se mi podařilo Merkur zahlédnout dokonce i bez triedru. Super podívaná. Kdo ještě viděl?
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Merkur
Elvenking napsal: Super,konečně ho vidím! v 16:40 vylezl z pozadí protějšího paneláku,teď už je docela pěkně pozorovatelný.
Proboha vážně to byl Merkur? ???
Proboha vážně to byl Merkur? ???
Merkur
No na Merkur by ses musel vrátit do minulosti, zapadl totiž kolem 14:30. Ale nevim, jak je to u vás s panelákama, takže kdo ví jak vidíš horizont ;D Nebo nejsi v Čechách ;D Už dost 
Venuše mě pěkně oslepila, když sem se vracel domu, takže to bylo asi ono co jsi viděl.

Venuše mě pěkně oslepila, když sem se vracel domu, takže to bylo asi ono co jsi viděl.
Aleš Knobloch -- Astronomické informace -- AstroVIEW (web ve vývoji)
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Merkur
Elvenking napsal: Vím. Jen sem zkoušel vaši pozornost.Celou dobu vím, že Merkur je vidět ráno a že je dnes zataženo až oblačno a stejně sem se radši přesvědčoval v CdC jak blbec