Merkur

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
MaG
Kontaktovat uživatele:

Merkur

Příspěvek od MaG »

Tak sem si dneska říkal - už je třetí den hezky, Merkur má skoro -0,5 mag a kousek od něj je Venuše, je na čase se na ně podívat..

Vylezl sem na kopec a Merkur nikde. Mám špatný oči ale já ho prostě neviděl ani když už se docela setmělo. Tak sem aspoň nafotil nějaký fotky s Venuší, třeba se tam chytí i on.

Pak se přišel domů a zkusil ho najít triedrem u baráku. Parchant nebyl nikde vidět Nakonec sem zahlíd něco mezi větvemi stromů, tak sem popoběhl na kopec a byl to on. To víte, refrakce s ním dělala divy. Měnil barvy od sytě červené po čistě bílou. Byla to legrační podívaná. To už bylo kolem 17:00 takže byl jen nějakých 0,5 stupně nad obzorem. Určitě to byl on, protože s přibývajícím časem se pohyboval souhlasně s oblohou. (porovnáno vůči větvím vzdáleného stromu)

Prostě super podívaná. Kdybyste měl někdo taky na něj štěstí, napište.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Myzer

Merkur

Příspěvek od Myzer »

Venušu som si všimol ešte vo štvrtok, náhodne keď som išiel po ulici. Ani som nevedel, že je teraz viditeľná, ale hneď ma napadlo, že to nemôže byť nič iné. ;)
Včera bola atmosféra veľmi vyčistená, po dlhom čase sa bolo načo pozerať aj s balkóna aj z okna v meste. Hviezdy boli viditeľné len čo sa dotkli obzoru.
Samozrejme videl som aj Merkúr, kúsok od Venuše zapadá dosť skoro večer v Strelcovi. Keď bolo ešte dosť svetla pomohol som si triédrom, potom sa už ľahko hľadá aj voľným okom. :hi:
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Kunzov

Merkur

Příspěvek od Kunzov »

Merkura jsem sice nevidel, ale Venuse me zaujala uz tak pred tydnem. Vsiml sem si ji nahodou... uz se tesim az bude vys ::)
Pozoruju z Oderských vrchů. N 200/1000, R 70/700, CEL 12x70.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Merkur

Příspěvek od MaG »

Venuši sem také zaregistroval v sobotu - věděl sem o ní ale pozapoměl. A najednou tam zářila - bylo to milé pokoukání. I teď.

Merkura sem dnes opět viděl bez obtíží triedrem, okem opravdu na hranici možností - nad obzorem byl dnes už větší opar. Mám dokonce výhodu. Vidím tuhle část obzoru mezi domy a stromy přímo z okna :-)
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Medved

Merkur

Příspěvek od Medved »

Negativní pozorování, taky pozorování. O Merkur jsem se okem pokoušel při podvečerně - nočním popobíhání poli a lesy od pondělka 8.12 až do včerejška - středy 10.12 a nic. V pondělí podmínky vynikající, ale nic, v úterý výborné - už jsem si zjistil, kde přesně vůči Venuši má Merkur být a zase nic. Včera se při obzoru válel pás oblačnosti přesně ve výšce od těsně nad obzorem po cca 1/2 - 3/5 výšky Venuše nad obzorem, takže Merkur byl zřejmě šikovně schovaný, jak za oponou kterou bohužel nikdo netrhl. Párkrát se mi zdálo, že něco vidím, ale vidina se nestala matkou reality a na druhý pohled nikdy nic. Vzhledem k tomu, že dnes se ve vhodnou dobu ven nedostanu a v příštích dnech se má kazit počasí vidím to na Čao a někdy příště! :hi:
Toš tak na světě...
Jirka86

Merkur

Příspěvek od Jirka86 »

Dnes ráno (7:10) jsem se pokusil najít Merkur (triedrem) na obloze, konečně jsem byl úspěšný. (po neúspěchu ho nalézt v prosinci na večerní obloze). Kousek dál, více na jih (napravo), byl krásný srpek Měsíce. Pak se mi podařilo Merkur zahlédnout dokonce i bez triedru. Super podívaná. Kdo ještě viděl?
Elvenking

Merkur

Příspěvek od Elvenking »

Já to štěstí ješte neměl...v Boleslavi teď pořád sněžilo,snad se to zlepší
I think,therefore i am
Elvenking

Merkur

Příspěvek od Elvenking »

Super,konečně ho vidím! v 16:40 vylezl z pozadí protějšího paneláku,teď už je docela pěkně pozorovatelný.
I think,therefore i am
MaG
Kontaktovat uživatele:

Merkur

Příspěvek od MaG »

Elvenking napsal: Super,konečně ho vidím! v 16:40 vylezl z pozadí protějšího paneláku,teď už je docela pěkně pozorovatelný.
Proboha vážně to byl Merkur? ???
A.K.

Merkur

Příspěvek od A.K. »

Elvenking napsal: Super,konečně ho vidím! v 16:40 vylezl z pozadí protějšího paneláku,teď už je docela pěkně pozorovatelný.
Že ty koukáš na Mars nebo Venuši.
Aleš Knobloch -- Astronomické informace -- AstroVIEW (web ve vývoji)
Elvenking

Merkur

Příspěvek od Elvenking »

Dostal sem vás! Ano,není to Merkur ;D :hi:

...podle mně Venuše
I think,therefore i am
A.K.

Merkur

Příspěvek od A.K. »

No na Merkur by ses musel vrátit do minulosti, zapadl totiž kolem 14:30. Ale nevim, jak je to u vás s panelákama, takže kdo ví jak vidíš horizont ;D Nebo nejsi v Čechách ;D Už dost ;)

Venuše mě pěkně oslepila, když sem se vracel domu, takže to bylo asi ono co jsi viděl.
Aleš Knobloch -- Astronomické informace -- AstroVIEW (web ve vývoji)
Elvenking

Merkur

Příspěvek od Elvenking »

Vím. Jen sem zkoušel vaši pozornost.
I think,therefore i am
MaG
Kontaktovat uživatele:

Merkur

Příspěvek od MaG »

Elvenking napsal: Vím. Jen sem zkoušel vaši pozornost.Celou dobu vím, že Merkur je vidět ráno a že je dnes zataženo až oblačno a stejně sem se radši přesvědčoval v CdC jak blbec :-)
Elvenking

Merkur

Příspěvek od Elvenking »

Zítra vstavám do školy,tak ho zase neuvidím :-/

Dnes večer si to vynahradím Orionem (ne čokoládou) ;D
I think,therefore i am
Odpovědět