Celestron SCT 127/1250 alebo SW MAK 150/1800?
Ahojte, potrebujem poradiť s výberom ďalekohľadu. Rozhodujem sa medzi Celestronom Schmidt-Cassegrain 127/1250 Omni XLT a Sky-Watcherom Maksutov-Cassegrain 150/1800.
Potrebujem čo najkompaktnejší ďalekohľad, ľahko prenosný kamkoľvek. Pozorovať budem prevažne v meste – čiže Mesiac a planéty. Občas ho vezmem na výlet a chcem si pozrieť nejaké jasnejšie DSO. Mojou hlavnou podmienkou je dobrá transportovateľnosť. Paralaktiku nikam trepať nebudem. Refraktory som vylúčil (achromát s krátkym ohniskom nechcem, ED-čka nie sú vzhľadom na pomer cena/priemer objektívu úplne pre mňa a refraktory s dlhším ohniskom od priemeru 100 a viac sú už dosť dlhé rúry). Vo vzdialenejšej budúcnosti, ak na to budú podmienky, by som išiel do Dobsona (pozorovanie mimo mesta).
Takže chcem kompaktný, ľahko prenosný katadioptrický ďalekohľad, ktorý plánujem posadiť na azimutálnu montáž AZ3. Už som si prečítal všelijaké vlákna na AF o MAK a SCT, teraz by ma zaujímali rady k tomuto môjmu výberu.
Samozrejmosti typu „choď do vyššieho priemeru“ nie je úplne to, čo potrebujem počuť– o to mi nejde.
Dočítal som sa, že MAKy sú ťažšie ako SCT. Myslíte si, že azimutálna montáž AZ-3 udrží vyše 5kg MAK 150? Alebo mám ísť do menšieho a ľahšieho SCT? Oplatí sa mi ísť do vyššieho priemeru napriek vyššej hmotnosti a dlhšej doby temperovania? O koľko je tá doba dlhšia u MAKa ako pri SCT?
Katadioptristi, ozvite sa a podeľte sa o svoje rady a skúsenosti... :-)
Potrebujem čo najkompaktnejší ďalekohľad, ľahko prenosný kamkoľvek. Pozorovať budem prevažne v meste – čiže Mesiac a planéty. Občas ho vezmem na výlet a chcem si pozrieť nejaké jasnejšie DSO. Mojou hlavnou podmienkou je dobrá transportovateľnosť. Paralaktiku nikam trepať nebudem. Refraktory som vylúčil (achromát s krátkym ohniskom nechcem, ED-čka nie sú vzhľadom na pomer cena/priemer objektívu úplne pre mňa a refraktory s dlhším ohniskom od priemeru 100 a viac sú už dosť dlhé rúry). Vo vzdialenejšej budúcnosti, ak na to budú podmienky, by som išiel do Dobsona (pozorovanie mimo mesta).
Takže chcem kompaktný, ľahko prenosný katadioptrický ďalekohľad, ktorý plánujem posadiť na azimutálnu montáž AZ3. Už som si prečítal všelijaké vlákna na AF o MAK a SCT, teraz by ma zaujímali rady k tomuto môjmu výberu.
Samozrejmosti typu „choď do vyššieho priemeru“ nie je úplne to, čo potrebujem počuť– o to mi nejde.
Dočítal som sa, že MAKy sú ťažšie ako SCT. Myslíte si, že azimutálna montáž AZ-3 udrží vyše 5kg MAK 150? Alebo mám ísť do menšieho a ľahšieho SCT? Oplatí sa mi ísť do vyššieho priemeru napriek vyššej hmotnosti a dlhšej doby temperovania? O koľko je tá doba dlhšia u MAKa ako pri SCT?
Katadioptristi, ozvite sa a podeľte sa o svoje rady a skúsenosti... :-)
Pořiď SCT 5". Maka 150 AZ3 neunese! Já mám na ní Maka 5" (3,5kg) a musel jsem provést úpravu s gumovým svazkem. Schmidt 5" bude lehčí než Mak 5" a bude to dobře přenosná soustava! Ten SCT má taky rozumně krátší ohnisko oproti Maku a bude líp ukazovat větší zorná pole, protože bude možné použít menší zvětšení.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Urcite SCT. MAK 150 je sice zaujimavy kusok, avsak ako spravne hovori hamr, AZ3 6" MAK-a neunesie.
Skvelé, vďaka, tak nejako som to videl aj ja 
Ešte mi napadla jedna otázka - a uniesla by montáž AZ3 väčšiu Schmidku? 150/1500mm?
- Peter S. (cactae)
Pred casom som uvazoval o kupe Cel.SCT 127/1250 na astrofoto. Aj ked Celestron ponuka k nemu reduktor 6/3, T-adapter a pod., zaujimalo by ma ci konkretne tento model je vobec vhodny na foto. Ma niekto s nim skusenosti?
Nevím, kolik je vnitřní průměr stínící trubky nma výstupu z dalekokohledu , ale u 150 mm SCT je to 26 mm. Takže při použití reduktoru je nevinětovaný průměr pole max 15 mm. U 127 to bude maximálně také tolik, spíše méně.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- SIRIUS_758
Tento šikovný a kompaktní Celestron je velmi univerzálním cestovním přístrojem..Chceme-li totiž využít jak širokoúhlé použití s malými zvětšeními, např. na DSO a současně mít k dispozici slušný výkon na planety, tak zjistíme, že kompaktnější a univerzálnější přístroj neseženeme..Včetně možnosti terestrického pozorování. Dalekohled má vynikající kontrast, včetně pozorování ve dne ( platí stejnou měrou i pro SC6" ), diskvalifikuje tímto Maksutov-Cassegr. 127 a 150 mm od SW.
Ovšem fotografické použití je komplikováno přirozeným sklenutím pole, takže bez rovnače, který je v tomto případě hůře dostupný, lze uspokojivě fotografovat tak Měsíc ve středu pole, jak v primár.ohnisku, tak afokálně digikompaktem za okuláry Plössl ( větší pole právě kvůli tomu sklenutí nemá smysl..). Podle recenze H.Zahajského je zřejmé, že SC5" má stějně velké vykreslené pole, jako můj SCT6", se kterým jsem nějakou dobu fotografoval na diapozitivy.
http://www.supra-dalekohledy.cz/recenze ... otter.html
S mojí SCT6" jsem nějakou dobu laboroval s originál. reduktorem - bohužel jsem nenašel optimální vzdálenost, kde bych byl spokojen s jeho "rovnáním" - možná, že u SCT8" a větší by fungoval líp.. Dle praktických zkušeností tento originál reduktor ani při optimální geometrii nemá šanci uspokojivě vykreslit snímač APS. Podle info a zveřejněných snímků TS, je teď jedinou spolehlivější volbou jejich rovnač-reduktor navržený P.Kellerem. Ovšem stojí 300€ >:(
http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... rains.html
AZ-3 SC6" sice unese, ale ty 4kg jsou už nepříjemné, při pozorování blíž k zenitu - to nevyvážení je nutno kompenzovat svépomocí třeba tak, jako kolega "hamr". Z mého pohledu je velmi vhodnou kombinací univerzálního a převozného dalekohledu SC6" na AZ-4.
Ovšem fotografické použití je komplikováno přirozeným sklenutím pole, takže bez rovnače, který je v tomto případě hůře dostupný, lze uspokojivě fotografovat tak Měsíc ve středu pole, jak v primár.ohnisku, tak afokálně digikompaktem za okuláry Plössl ( větší pole právě kvůli tomu sklenutí nemá smysl..). Podle recenze H.Zahajského je zřejmé, že SC5" má stějně velké vykreslené pole, jako můj SCT6", se kterým jsem nějakou dobu fotografoval na diapozitivy.
http://www.supra-dalekohledy.cz/recenze ... otter.html
S mojí SCT6" jsem nějakou dobu laboroval s originál. reduktorem - bohužel jsem nenašel optimální vzdálenost, kde bych byl spokojen s jeho "rovnáním" - možná, že u SCT8" a větší by fungoval líp.. Dle praktických zkušeností tento originál reduktor ani při optimální geometrii nemá šanci uspokojivě vykreslit snímač APS. Podle info a zveřejněných snímků TS, je teď jedinou spolehlivější volbou jejich rovnač-reduktor navržený P.Kellerem. Ovšem stojí 300€ >:(
http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... rains.html
AZ-3 SC6" sice unese, ale ty 4kg jsou už nepříjemné, při pozorování blíž k zenitu - to nevyvážení je nutno kompenzovat svépomocí třeba tak, jako kolega "hamr". Z mého pohledu je velmi vhodnou kombinací univerzálního a převozného dalekohledu SC6" na AZ-4.
C5 je skvely teleskop, pouzitelny na terestrialne pozorovanie, a samotnymi birdermi je hodnoteny opticky ovela lepsie nez tie ultradrahe ED teleskopy znacky Kowa apod. Tiez som snival o tom, ze ho budem moct prenasat, ale nakoniec som to vzdal a prikupil paraliktiku na realne pozorovanie a fotenie. mam aj AZ3 ale ma problem uniest C5 aj bez zrkadlovky! Na AZ3 budem odteraz davat C90 (mak), ktory bol doteraz na fotostative:) Maly maksutov (opticky na urovni ED 80ok) uz sam o sebe je tazky na prenasanie, ale je to este akceptovatelne. Takze sa s nim da pekne chodit do hor alebo na vychadzky. C5 a AZ3 to si viem predstavit vlacit iba autom a auto zaparkovat co najblizsie k destinacii:) C5 a paraliktika, to si neviem predstavit na prenasanie vobec. Nechapem preco to ma pripojku do auta:D
pre isotu vypocet: nosnost AZ3 = 5kg, cize realne 2.5kg. vaha C5 = 2.7kg + hranol 0.6kg + 2" eyepiece 0.5kg + SCT-2" konvertor 0.3kg + zrkadlovka 0.7kg, to mame 5kg:D takze treba Vixen alebo nemecku montaz. AZ3 bude fungovat len s C5 v zakladnej zostave.
Mám Celestron Schmidt-Cassegrain 127 OMNI na montáži AZ4 a celek pasuje paráda dohromady (ovládání, tuhost). Převážím to autem i když na přenášení pěšky na delší vzdálenost, nebo vlakem by to taky šlo (tubus na záda do batohu i s příslušenstvím a montáž se stativem přes rameno). Ale pozor montáž se stativem se pronese - má přibližně asi 8-9 kg. Přenášet to přes rameno smontované dohromady (tubus a montáž) je blbost - neohrabané a je tu možnost poškození tubusu. Měl jsem tento dalekohled na AZ3 a opravdu je to tak na hraně možností AZ3, ta AZ4 je úplně o něčem jiném, i když bez jemných pohybů (ale zvykl jsem si a nechybí mi)
triedry Nikon 8x30 EII, Pentax 8x42 DCF CS, GPO Passion HD 10x50, Fujinon FMTR SX 10x50
Pořiď SCT 5". Maka 150 AZ3 neunese! Já mám na ní Maka 5" (3,5kg) a musel jsem provést úpravu s gumovým svazkem. Schmidt 5" bude lehčí než Mak 5" a bude to dobře přenosná soustava! Ten SCT má taky rozumně krátší ohnisko oproti Maku a bude líp ukazovat větší zorná pole, protože bude možné použít menší zvětšení.Ahoj. Nechci zakládat další téma měl bych jenom takový dotaz . Konečně kompletuji AZ 3 a SW ED 80/600. V zájmu zvýšení tuhosti montáže mě napadlo uprostřed provrtat tu plechovou trojůhelníkovou mističku a přitáhnout jí ke středu těch rozpěrek.