Pointovaná fotografie v primárním ohnisku
Ahoj všichni, nerada zůstávám někomu něco dlužna, takže vám všem chci moc poděkovat, že jste mě nakopli a vyvrátili moji volbu. Koukala jsem na příspěvky několik stran zprátky a pochopila jsem co jste tím chtěli říct. Chápu, že psát pořád dokola jedno a to samé je otrava.
Dalekohled už vybraný mám, myslím si, že jsem slevila z mých nároků a trochu i naivity a věřím, že se mi pozorování bude líbit. Až budu mít nějaké první zážitky tak se ráda podělím i když nepočítám s nějakým velkým úspěchem. A focení? Možná jednou až se naučím pozorovat.... A to si opravdu koupím něco jiného než na pozorování...
Pěkný večer všem....Mája
Dalekohled už vybraný mám, myslím si, že jsem slevila z mých nároků a trochu i naivity a věřím, že se mi pozorování bude líbit. Až budu mít nějaké první zážitky tak se ráda podělím i když nepočítám s nějakým velkým úspěchem. A focení? Možná jednou až se naučím pozorovat.... A to si opravdu koupím něco jiného než na pozorování...
Pěkný večer všem....Mája
V Mariánke fotievame aj pointované expozície cez Newton 200/800, čo zase nie je taký výrazný rozdielOno se to nezda, ale rozdil to je. Tubus je relativne o dost kratsi, protoze prumer je stejny, vzdalenost sekundaru od fotaku zhruba take, takze o tech 20cm je kratsi vzdalenost mezi primarem a sekundarem. Tedy moment setrvacnosti se zmeni vice, nez v tom pomeru 4:5.
K pouzitelnosti EQ-5, HEQ-5 a EQ-6 s metrovym Newtonem :
Sam mam N200/800 na HEQ-5. Ovsem s kratsim a pevnejsim stativem od EQ-6. S puvodnim stativem mi stabilita na foceni nevyhovovala. A vzhledem k tomu, ze stativ je nejslabsim clankem montaze a zaroven lehci hlava montaze ma mensi setrvacnost, dovoluji si tvrdit, ze moje "vytunena" HEQ-5 je skoro stejne stabilni, jako EQ-6. Presto je ta sestava s lehkym pointacnim dalekohledem "na hrane" a 1000mm tubus bych na tuto montaz rozhodne nedaval.
Takze opravdu nedoporucuji fotit Newtonem 200/1000 na nicem mensim, nez EQ-6. Ne, ze by to vubec neslo. Puvodne jsem toho Newtona 200/800 mel na lehke montazi GS s vlastnorucne dodelanou elektronikou a pohony a pri trose stesti to take neco vyfotilo. Uspech ovsem zavisel vic na tom stesti, nez na me praci. Rozhodne bych nedoporucoval timto zpusobem zacinat.
K pouzitelnosti EQ-5, HEQ-5 a EQ-6 s metrovym Newtonem :
Sam mam N200/800 na HEQ-5. Ovsem s kratsim a pevnejsim stativem od EQ-6. S puvodnim stativem mi stabilita na foceni nevyhovovala. A vzhledem k tomu, ze stativ je nejslabsim clankem montaze a zaroven lehci hlava montaze ma mensi setrvacnost, dovoluji si tvrdit, ze moje "vytunena" HEQ-5 je skoro stejne stabilni, jako EQ-6. Presto je ta sestava s lehkym pointacnim dalekohledem "na hrane" a 1000mm tubus bych na tuto montaz rozhodne nedaval.
Takze opravdu nedoporucuji fotit Newtonem 200/1000 na nicem mensim, nez EQ-6. Ne, ze by to vubec neslo. Puvodne jsem toho Newtona 200/800 mel na lehke montazi GS s vlastnorucne dodelanou elektronikou a pohony a pri trose stesti to take neco vyfotilo. Uspech ovsem zavisel vic na tom stesti, nez na me praci. Rozhodne bych nedoporucoval timto zpusobem zacinat.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj všichni, nerada zůstávám někomu něco dlužna, takže vám všem chci moc poděkovat, že jste mě nakopli a vyvrátili moji volbu. Koukala jsem na příspěvky několik stran zprátky a pochopila jsem co jste tím chtěli říct. Chápu, že psát pořád dokola jedno a to samé je otrava.
...
Tak sláva, že naše snaha nevyšla naprázdno, přeju ať to dobře slouží
...
Tak sláva, že naše snaha nevyšla naprázdno, přeju ať to dobře slouží
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
musim souhlasit, mam newtona 750/150 na HEQ5 a je to opravdu jen tak tak když tam dám i pontaci.
MY TELESCOPES & MONTAGE: TS Newton gso 750/150mm / Skywatcher 80/400mm / HEQ-5-Synscan
EYEPIECES: Plössl 20 mm /University Optics Ortho 9mm /Zeiss Genuine Ortho 5mm
FILTERS: UHC / Moon / Yellow / UV/IR block
CAMERAS: Canon 450D / QHY5 autoguider
EYEPIECES: Plössl 20 mm /University Optics Ortho 9mm /Zeiss Genuine Ortho 5mm
FILTERS: UHC / Moon / Yellow / UV/IR block
CAMERAS: Canon 450D / QHY5 autoguider
Taky souhlasím. ;)
Mám HEQ-5 a když na ni naložím Newtona 203/1000, pak je to i s pointací (70/700) už skutečně bez rezervy. Mám teď u HEQ-5 hlavy nově nohy z CG-5 a ty to výrazně zlepšily. Poměrně nově používám i Newtona 200/800 z druhé ruky a s ním to funguje o poznání líp, než v poměru 4:5. Jen malinko fyziky: Vtip je v tom, že moment setrvačnosti je přímo úměrný druhé mocnině gyračního poloměru (v tomto případě tedy velmi přibližně délky tubusu, na jehož koncích jsou primární zrcadlo a OV s kamerou).
Já jsem si sestavu HEQ-5 + N203/1000 původně vůbec nepořizoval pro focení. Měl jsem ji pro vizuální pozorování. Pak jsem teprve začal zkoušet fotit a bylo mně líto dalekohled po pouhém jednom roce intenzivního používání měnit, nebo kupovat nový, tak jsem to zprovoznil s tím, co jsem měl. Navíc se mi hodil, protože mě zajímaly hlavně galaxie, hvězdokupy a PM. Nebyla v tom rozhodně žádná snaha dokazovat něco, co nejde.
Dalekohled už vybraný mám...
Jaký dalekohled sis nakonec vybrala (pokud to není tajemství)?
Mám HEQ-5 a když na ni naložím Newtona 203/1000, pak je to i s pointací (70/700) už skutečně bez rezervy. Mám teď u HEQ-5 hlavy nově nohy z CG-5 a ty to výrazně zlepšily. Poměrně nově používám i Newtona 200/800 z druhé ruky a s ním to funguje o poznání líp, než v poměru 4:5. Jen malinko fyziky: Vtip je v tom, že moment setrvačnosti je přímo úměrný druhé mocnině gyračního poloměru (v tomto případě tedy velmi přibližně délky tubusu, na jehož koncích jsou primární zrcadlo a OV s kamerou).
Já jsem si sestavu HEQ-5 + N203/1000 původně vůbec nepořizoval pro focení. Měl jsem ji pro vizuální pozorování. Pak jsem teprve začal zkoušet fotit a bylo mně líto dalekohled po pouhém jednom roce intenzivního používání měnit, nebo kupovat nový, tak jsem to zprovoznil s tím, co jsem měl. Navíc se mi hodil, protože mě zajímaly hlavně galaxie, hvězdokupy a PM. Nebyla v tom rozhodně žádná snaha dokazovat něco, co nejde.
Dalekohled už vybraný mám...
Jaký dalekohled sis nakonec vybrala (pokud to není tajemství)?
Tady je nově vyhrabaný starý snímek M13 (první, který jsem dělal s pointací), na němž jsem testoval, mám-li si pořídit hned kratší dalekohled, nebo jestli se mám pustit do focení s tou dlouhou rourou na HEQ-5, tehdy se stojinami 1,5". Nelekněte se zpracování, nic není zkalibrované a všechno je vyhnané do extrémů, šum nešum, byl to pouze test. Jedná se složeninu čtyř čtyřminutových expozic, žádnou jsem nevyhodil. Je to výřez ze snímku, pořízeného Canonem 350D + MPCC, nastaveno 400ASA. Foceno venku, na kopci, 757 mnm.
Plná velikost viz:
http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele ... w.jpg.html
Plná velikost viz:
http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele ... w.jpg.html
No, radili jsme Máje, že na EQ5 s 200/1000 nejde fotit. O tom je snad diskuse. Takže si také dovolím tvrdit, že torozumně nejde.
Jen bych chtěla jen říct: nikdy jsem netvrdila, že budu fotit na EQ-5 s N200/1000. Jen jsem se pouze ptala, zda lze když budu mít dalekohled měnit pod nim montáže. A zda to lze u konkrétního dalekohledu. A na to jsem stejně odpověď nedostala.
Psali jste mi, že na EQ-5 mít N200/1000 není na focení vhodné, že min EQ-6 a z toho plynul můj dotaz jestli můžu časem ty montáže prohodit. Ale myslím, že k tomu byla už dost velká debata. Navíc už N 200/1000 nechci, tak už se k tomu prosím nevracejme.
Pro KDan: vybrala jsem N 150/750 na HEQ-5. Jen zatím netuším kde ho sehnat, N 150/750 i v Supře je na jiné montáži. Je proto lepší koupit dalekohled zvlášť a montáž taky zvlášť? :)
Jen bych chtěla jen říct: nikdy jsem netvrdila, že budu fotit na EQ-5 s N200/1000. Jen jsem se pouze ptala, zda lze když budu mít dalekohled měnit pod nim montáže. A zda to lze u konkrétního dalekohledu. A na to jsem stejně odpověď nedostala.
Psali jste mi, že na EQ-5 mít N200/1000 není na focení vhodné, že min EQ-6 a z toho plynul můj dotaz jestli můžu časem ty montáže prohodit. Ale myslím, že k tomu byla už dost velká debata. Navíc už N 200/1000 nechci, tak už se k tomu prosím nevracejme.
Pro KDan: vybrala jsem N 150/750 na HEQ-5. Jen zatím netuším kde ho sehnat, N 150/750 i v Supře je na jiné montáži. Je proto lepší koupit dalekohled zvlášť a montáž taky zvlášť? :)
ahoj, zrejme v zapale sa na to ponekud zabudlo.
montáže lze meniť lubovolne. ( treba sa len kuknúť akým spôsobom sa pripevnuje k montaži dalekohlad )
na fotografovanie je nutné mať čo najpevnejšiu montáž.
( menej starostí a viac fotenia )
na pozorovanie ( si myslím ) že stači dobsonova montáž
oplatí sa ti skôr kupiť (ak chceš fotit ) ďalekohľad a montaž solo nakoľko dodavane sú tak na hrane pozorovania nie ešte fotografovania.
prezentujem len názor, žiadne dogma alebo pravidlo.
montáže lze meniť lubovolne. ( treba sa len kuknúť akým spôsobom sa pripevnuje k montaži dalekohlad )
na fotografovanie je nutné mať čo najpevnejšiu montáž.
( menej starostí a viac fotenia )
na pozorovanie ( si myslím ) že stači dobsonova montáž
oplatí sa ti skôr kupiť (ak chceš fotit ) ďalekohľad a montaž solo nakoľko dodavane sú tak na hrane pozorovania nie ešte fotografovania.
prezentujem len názor, žiadne dogma alebo pravidlo.
Pokud ho nikde nenabízejí jako celou sestavu,budeš muset to koupit zvlášt.
Ne vždy prodávají mizerné montáže s dalekohledem na focení:
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... D_apo.html
Ne vždy prodávají mizerné montáže s dalekohledem na focení:
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... D_apo.html
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP