Astrofyzika

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
DavidGreen

Astrofyzika

Příspěvek od DavidGreen »

Ahoj,nenašel jsem tady téma,které de zabývá astrofyzikou.Je fakt,že to jsou většinou nesmyslná témata,která nemají reálný podklad,ale přecijen bych o tom rád diskutoval.
Všeobecně se bere za samozřejmost Velký třesk,ale...kdo to potvrdí a kdo další dokáže co bylo(pokud bylo)něco před velkým třeskem.Jak může být teorie vzniku života na zemi tak jednoznačná?Možná jsme pozůstatek zárodků života z jiné planety(například z Marsu),na kterém se možná kdysi utvářel život.Proč vyhynutí na naší planetě se opakuje po zhruba 26 000 000 let?
Jedna teorie píše o tom,že jakási planeta,která obíhá slunce mezi jedním,až dvěmi světelnými roky,ale každých zhruba 26 000 000 let protne Ortovo mračno,kde se nachází kolem jednoho bilionu komet,které obklopují naši sluneční soustavu.Pokud je v těchto intervalech tato planeta naruší,tak může dojít k vychýlení drah a některé z nich,díky gravitaci slunce protnou naši planetu.

Samozřejmě to neni z mé hlavy,jen dávám dohromady souvislosti z knih a dokumentárních filmů  ;)

EDIT:Možná jsou to blbosti,ale baví mě to.Proto budu rád za každého nadšence a doumala. ;)
Bresser Skylux AZ-70
Lukina

Astrofyzika

Příspěvek od Lukina »

Proč vyhynutí na naší planetě se opakuje po zhruba 26 000 000 let?
Z jakych zdroju toto tvrdis?
Nemyslim si, ze se astrofyzika zabyva nesmyslnymi otazkami. Jsou to naopak velmi dulezite otazky.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
t0mas

Astrofyzika

Příspěvek od t0mas »

Hyperion 13mm,  SQM;  nikon CF 10x50
jozopovazan

Astrofyzika

Příspěvek od jozopovazan »

podla teorie chaosu, raz za cas dochadza ku gravitacnym rezonanciam
a tie vytrhavaju kamene z onoho pasu.
tie potom lietaju kade tade a mozno az do zeme.
(Hraje Bůh kostky?, Ian Stewart, vydavatelstvo zlaty rez)
10" dobson, 10x50, bresser R90
KoMar

Astrofyzika

Příspěvek od KoMar »

http://www.youtube.com/watch?v=zOTz_EsJQsI

Tady mas odpoved na tuto otazku od dr. Grygara.

To je už hodně starý seriál a současné teorie už naznačují odpovědi, co mohlo být před Velkým třeskem. Viz. např. přednášky prof. Kulhánka, které jsou je stažení na www.hvezdarna.cz. Samozřejmě je možné že za pár let bude zase vše trochu jinak. :)
DavidGreen

Astrofyzika

Lukina:Většinou to jsu vědecké dokumenty,ale beru je spíš s určitým odstupem.Nemyslím si,že to jsou vyloženě nesmysly,ale občas jsou některé teorie....vlastně žádná není zatím vyvratitelná,takže je to podobné,jako se bavit o bohu (pouze v některých případech).

Co je ale momentálně skutečné je Apofis,snad se dožiju jeho průletu  :)

Co mě hodně zaujalo,je Červí díra.

Zní logicky,když černá díra pohlcuje vše,včetně času,tak že tzv.bílá díra(asi jen název pro opak),bude někde vypouštět všechnu hmotu,kterou kdy nasála.
Možné ale je(podle mě),že černá díra je jen obrovská síla,která hmotu a čas pohltí,ale to vše se smrskne do malého(obrovského) prostoru,kam se vejde defakto nekonečné množství energie,které nikam už dál neproniká a ze kterého(až se koš naplní) vznikne něco,co by mohlo připomínat obrovskou explozi,ale né v pravém slova smyslu.Možná to imploze....

Mluvím o tom pro to,že ve většině dokumentech se předpokládá,že vše funguje podobně,jako zde,nebo alespoň tak,jak to známe z dějin.
Ale málo kdo z nich se uchýlí k menší skepsi.EDIT:Skepsi a myšlence,že to může fungovat na naprosto jiných a dosud lidstvem nepoznaných principech.
Na druhou stranu-buďme za to rádi,jinak by nebyl objev,nadšení,pokrok a hlavně nejhezčí metoda kterou známe všichni Pokus-Omyl.  ;)
Bresser Skylux AZ-70
DavidGreen

Astrofyzika

Mimochodem-ohnout čas a prostor...

Nedávno jsem koukal na dokument,kde se to nějakej "astrofyzik" pokoušel za pomocí světla(laseru).Použil k tomu Einsteinovu teorii o relativitě(kterou se mimochodem kreje kdekdo),tak se snažil ohnout čas a prostor mezi světlem z laserů.

No-vypadalo to nadějně,ale ve výsledku se nic nestalo.Prý na tom bude ještě pracovat:)
¨
Fakta.....?

Je jich nespočet a ty mě baví. ;)
Bresser Skylux AZ-70
Artaban
Věk: 58

Astrofyzika

Příspěvek od Artaban »

To DavidGreen: Astrofyzika neni blbost ale důstojná věda. Blbost jsou třeba horoskopy. Věřim že souhlasíš. Na AF žádnou astrozáhadu nevyřešíme,ale debata neuškodí. Já si třeba myslim že žádna planeta co obíha mezi jedním nebo dvěma světelnými roky kolem Slunce není. A pak- při každém návratu pokaždé protne Ortovo mračno? Tomu říkám trefa. Na takovou planetu ale i celou Sluneční soustavu působí mezigalaktické prostředí jako jsou třeba mračna prachu a gravitační síla blízkých hvězd a Galaktického jádra. Když Sluneční soustava prochází takovou oblastí, tak to možná má vliv na Ortovo mračno. Mě to příde pravděpodobnější než záhadná planeta.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
MIZ

Astrofyzika

Příspěvek od MIZ »

Možné ale je(podle mě),že černá díra je jen obrovská síla,která hmotu a čas pohltí,ale to vše se smrskne do malého(obrovského) prostoru,kam se vejde defakto nekonečné množství energie,které nikam už dál neproniká a ze kterého(až se koš naplní) vznikne něco,co by mohlo připomínat obrovskou explozi,ale né v pravém slova smyslu.Možná to imploze....Jen pár drobností pro upřesnění: ;)
Černá díra vznikne kolapsem dostatečně hmotných hvězd. Pokud pohltí další hmotu z okolí, zvýší se ekvivalentně její hmotnost a velikost. Nemůže se tedy nějak naplnit. S. Hawking tvrdí, že díky virtuálním částicím "vroucím" ve vakuu černé díry přicházejí o svou hmotnost vyzařováním energie [už jsem to tu někde popisoval] a i když je to pomalý děj, je jen otázkou času, kdy se černá díra po "vyžrání" prostoru kolem sebe postupně "vypaří".
Čas se nedá pohlcovat, čas je jedna ze souřadnic našeho časoprostoru.
Mé distribuované výpočty: BOINC, nonBOINC
bzucino

Astrofyzika

Příspěvek od bzucino »

Možné ale je(podle mě),že černá díra je jen obrovská síla,která hmotu a čas pohltí,ale to vše se smrskne do malého(obrovského) prostoru,kam se vejde defakto nekonečné množství energie,které nikam už dál neproniká a ze kterého(až se koš naplní) vznikne něco,co by mohlo připomínat obrovskou explozi,ale né v pravém slova smyslu.Možná to imploze....

Osobne sa mi prieci akekolvek nekonecno. Ak v matematickom modeli vyjde nekonecno, mame niekolko moznosti, co sa stalo:
1. Doslo k chybe numerickeho vypoctu -- pouzili sme nespravne postupy. prikladom budiz 1/3 = 0 pri celociselnom deleni.
2. Nepreviedli sme spravne renormalizaciu. Pri inom postupe by nam nekonecno nevyslo. Nech a je nekonecno. Potom v zavislosti na poradi nam b*a/a da bud b alebo nekonecno.
3. Matematicky model popisujuci situaciu je chybny. Proste tie rovnice, ktorymi popisujeme spravanie systemu, v praxi nefunguju
4 .... vymyslel by som dalsie, to teraz nie je podstatne.

Podstatne je, ze "nekonecne" veliciny v ciernej diere vychadzaju zo sucasnych fyzikalnych modelov. Je ZREJME, ze tieto modely su nespravne. Domnievam sa, ze ked prideme s lepsou teoriou gravitacie, nekonecna zmiznu. Jednoducho dostaneme konecne hodnoty pre vsetky veliciny vovnutri ciernej diery.

Mimochodom, predpoklada sa ze vesmir sam je ciernou dierou. Ako je mozne, ze v jeho vnutri existujeme? Preco by vedci prijimali tuto teoriu, ktora sa da okamzite napadnut tym, ze vo vesmire by nemali existovat ziadne priestorove dimenzie?
gsokuba

Astrofyzika

Příspěvek od gsokuba »

Mimochodom, predpoklada sa ze vesmir sam je ciernou dierou. Ako je mozne, ze v jeho vnutri existujeme? Preco by vedci prijimali tuto teoriu, ktora sa da okamzite napadnut tym, ze vo vesmire by nemali existovat ziadne priestorove dimenzie?
že by taková matrioška vesmírů v černejch dírách, proč by ne :)
MY TELESCOPES & MONTAGE: TS Newton gso 750/150mm / Skywatcher 80/400mm / HEQ-5-Synscan
EYEPIECES: Plössl 20 mm /University Optics Ortho 9mm /Zeiss Genuine Ortho 5mm
FILTERS: UHC / Moon / Yellow / UV/IR block
CAMERAS: Canon 450D / QHY5 autoguider
Odpovědět