První pozorování
První pozorování
Sosení hledáčku a hlavního dalekohledu:
Habl
super, diky vsem .... jiz soseno a ted uz jen aby vecer se udelalo aspon na chvilku jasno .......
supeeeer ...... prvni pozorovani jupitera, uplna bomba, pouzil jsem okular PL10, poradte jakym okularem bych to videl jeste lepe, vetsi a jasnejsi na N-150 ? ..... Zdali vydrzi nebe, mrknu jeste na plejady.
První pozorování
Ve městě se dá pozorovat jen něco z jasnýcj objektů..Měsíc, planety a nějaké ty otevřené hvězdokupy a jednou za čas nějaké to zatmění..
Na vše ostatní je potřeba zvednout kukr a pozadí a vyrazit na kopec za město..
Páč jestli ne, tak váš zájem o noční oblohu bude mít nejspíš rychlý konec v prostoru
..a čase..
Rozbíjením lamp v okolí si nepomůže nikdo... :-X
P.S. Taky můžeš rozbít jen ten kakáč a rtuťovka ti bude svítit o to intenzivněji...
Na vše ostatní je potřeba zvednout kukr a pozadí a vyrazit na kopec za město..
Páč jestli ne, tak váš zájem o noční oblohu bude mít nejspíš rychlý konec v prostoru
..a čase..
Rozbíjením lamp v okolí si nepomůže nikdo... :-X
P.S. Taky můžeš rozbít jen ten kakáč a rtuťovka ti bude svítit o to intenzivněji...
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
První pozorování
Alebo čo tak prelepiť jednu stranu lampy čiernou páskou? Niekto to tu už vyskúšal 
EDIT//Mal som na mysli priame svetlo z lámp
EDIT//Mal som na mysli priame svetlo z lámp
„Nejnepochopitelnější na vesmíru je to, že se dá pochopit.“
Albert Einstein
Albert Einstein
První pozorování
Extinkce?
Jaká je definice?
Rozptyl světla na částěčkách prachu v přesvětleném městském prostředí?
/Tady si přelep místo lampy obě voči, páč jináč tmu mít nembudeš.../
;D :-[
Jaká je definice?
Rozptyl světla na částěčkách prachu v přesvětleném městském prostředí?
/Tady si přelep místo lampy obě voči, páč jináč tmu mít nembudeš.../
;D :-[
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
První pozorování
To Stana: Jo je to bohuzel presne tak.
P.S.: Sakra ten kopec mam z Prahy, ale desne daleko. ;D :-[
P.S.: Sakra ten kopec mam z Prahy, ale desne daleko. ;D :-[
První pozorování
Alebo čo tak prelepiť jednu stranu lampy čiernou páskou? Niekto to tu už vyskúšal 
EDIT//Mal som na mysli priame svetlo z lámp :)Já vím, ale stejně je to prd platné, stejně jako černý hard přes hlavu..Tím akorát omezíš to přímé vražedné oslnění, ale ta obloha stojí za prdlačky...
Já mám jako prostějovák štěstí, že už 8-25 km od města mám docela slušnou 6 mag. oblohu..
Na Drahanech co je těch 20 km je už tma jak v pérdeli... /6.5 mag odhaduju/
V tomto nezávidím pražákům, pač ti musí jezdit za tmou o dost dál.. :-[
EDIT//Mal som na mysli priame svetlo z lámp :)Já vím, ale stejně je to prd platné, stejně jako černý hard přes hlavu..Tím akorát omezíš to přímé vražedné oslnění, ale ta obloha stojí za prdlačky...
Já mám jako prostějovák štěstí, že už 8-25 km od města mám docela slušnou 6 mag. oblohu..
Na Drahanech co je těch 20 km je už tma jak v pérdeli... /6.5 mag odhaduju/
V tomto nezávidím pražákům, pač ti musí jezdit za tmou o dost dál.. :-[
První pozorování
No hej, tá obloha aj tak stojí v meste za prd. Ja mám kúsok od domu (5km) kopec na ktorom je vysoký pamätník II. svetovej vojny, tak som zvedaví, či na ňom bude o niečo lepšia obloha. Len trepať po 100 schodoch 10" dobsona 
Albert Einstein
Albert Einstein
První pozorování
No hej, tá obloha aj tak stojí v meste za prd. Ja mám kúsok od domu (5km) kopec na ktorom je vysoký pamätník II. svetovej vojny, tak som zvedaví, či na ňom bude o niečo lepšia obloha. Len trepať po 100 schodoch 10" dobsona :oAsi to nebude dost daleko, ale zkus a uvidíš.. 
Šmarjá, po schodech nenos dobsona, to jeď autem někam jinam!!!!
/Po schodoch - song od R. Mullera... ;D/
Šmarjá, po schodech nenos dobsona, to jeď autem někam jinam!!!!
/Po schodoch - song od R. Mullera... ;D/
První pozorování
No hej, tá obloha aj tak stojí v meste za prd. Ja mám kúsok od domu (5km) kopec na ktorom je vysoký pamätník II. svetovej vojny, tak som zvedaví, či na ňom bude o niečo lepšia obloha. Len trepať po 100 schodoch 10" dobsona :o
No hlavne si zjisti jestli ti tam nahodou na ten pamatnik z wwII nesvitej nazdarbuch taky nejaky svetla.
No hlavne si zjisti jestli ti tam nahodou na ten pamatnik z wwII nesvitej nazdarbuch taky nejaky svetla.
První pozorování
prvni pozorovani jupitera, uplna bomba, pouzil jsem okular PL10, poradte jakym okularem bych to videl jeste lepeOsobně na planety používám nejvíce zv. 150x a 200x dle kvality seeingu, takže nějaký okulár s ohniskem 8-6mm. Můžeš tomu naložit i více jako třeba 300x, ale to vše limituje zemská atmosféra (seeing), takových nocí je opravdu málo, hlavně když planeta není dost vysoko nad obzorem jako ted Jupiter a Saturn, to se mě snad nikdy nezadařilo že bych tam dal zv. 300x při tak malé výšce nad obzorem.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
První pozorování
No hlavne si zjisti jestli ti tam nahodou na ten pamatnik z wwII nesvitej nazdarbuch taky nejaky svetla. :D
To našťastie nie, je tam jedine vysielač TV pre celé mesto Ale asi na ňom bude aj tak o ničom obloha, lebo je na ňom vidno celé mesto... ale kúsok od tade sú samé lúky a lesy, tak snáď tam to bude o niečom inom
Albert Einstein
Albert Einstein
První pozorování
Na Drahanech co je těch 20 km je už tma jak v pérdeli... Cheesy /6.5 mag odhaduju/To je skutečnost a možná i více...
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
První pozorování
To našťastie nie, je tam jedine vysielač TV pre celé mesto Ale asi na ňom bude aj tak o ničom obloha, lebo je na ňom vidno celé mesto... ale kúsok od tade sú samé lúky a lesy, tak snáď tam to bude o niečom inom :)
Jo no alespon, ze tak. Porad muzes vzit nejakou krosnicku a trosicku se projit.
První pozorování
To Lukemon:
Však víš, jak to je! Tlačijó na pilu a pak só sklamaní.
Nejlépe je zvětšení do 200 x a basta fidli!

Nad toto zvětšení je to už o vzácných okamžicích 1-2 x do roka, kdy ti např. 300 x ukáže nějaký detail navíc oproti mému doporučení a stejně dle mého je to blbost, protože kdo není slepejš, tak na tom úhlově menším a kvalitnějším obraze uvidí víc detailů, než na nějakém neostrém kopačáku /Jupiter/...
Ale to musíte poznat sami a případně mi to rozmluvit, že tomu tak není..
To Lukemon2: P.M.
Však víš, jak to je! Tlačijó na pilu a pak só sklamaní.
Nejlépe je zvětšení do 200 x a basta fidli!
Nad toto zvětšení je to už o vzácných okamžicích 1-2 x do roka, kdy ti např. 300 x ukáže nějaký detail navíc oproti mému doporučení a stejně dle mého je to blbost, protože kdo není slepejš, tak na tom úhlově menším a kvalitnějším obraze uvidí víc detailů, než na nějakém neostrém kopačáku /Jupiter/...
Ale to musíte poznat sami a případně mi to rozmluvit, že tomu tak není..
To Lukemon2: P.M.
-
Josef II
První pozorování
No,u Jupitera by to mohlo platit,ale např.u Měsíce,anebo Marsu,už ne ,a to i za průměrného seeingu.,