Domnívám se, že tímto se senzor nepoškodí, dalo se na to koukat i okem bez pocitu přílišného světla, ale i expozice 1/8000s snad zapůsobila, že se čip moc neohřál..
deavi: celé to vzniklo minulý týden.
Jel jsem v pátek 16.4. fotit vulkanický soumrak (který se nekonal) a při západu Slunce jsem si náhodou všiml, že zapadá vpravo od Ještědu při pohledu z Jablonecké vyhlídky. Liberec byl jakoby v oparu a Slunce jen trochu víc červené.
[media]http://www.youtube.com/watch?v=K-klFz8YI1I[/media]
No a tak jsem se pokusil podle mapy vynést rovnoběžku tak, aby procházela Ještědem a zjistil jsem, že to vychází na můj dům v Kokoníně. Stačilo tedy vyrazit na kopec, odkud je vidět Ještěd a skutečně jsme se s Alešem téměř trefili.
A druhý den jsem pozici spočítal někam na jižní svahy Kokonína, ale nebyl tam dobrý výhled a u Ještědu bylo hodně oblačnosti. Tak vzniklo aspoň to, co ještě lépe má Aleš, ale nebylo to ideální.
Naštěstí tyto dva dni poskytly data o poloze Slunce v určitou hodinu.
Když jsem vzal azimuty a výšku v ten čas, dalo se spočítat velmi přesně, kudy bude procházet linie 24.4. a i když to bylo po týdnu, a obával jsem se o přesnost, byla vyšší, než jsem čekal. Konečně jsem měl chybu výpočtu pod 50 metrů. Dokonce jsem se trefil +/- 20 metrů. Hodně pomohl úhloměr (program SMART Notebook). Nebyl problém popojít pár metrů po kraji pole.
Nejhorší je fakt, že stojíte v místě, kde asi Slunce půjde skrz Ještěd a i to na to vypadá, ale teprve tak 2 minuty předem máte jistotu a to už je třeba začít snímat.. Takže v konečném důsledku jde o náhodu.
Mrzí mně akorát fakt, že tomu musíte občas i něco obětovat. Zatímco rodina se projížděla na lodičkách s lampióny, já šlapal s brašnou s dalekohledem a stativem na kopec.. oboje holt nejde stíhat a auto máme taky jen jedno

Psal jsem, že jsem spokojen na 90%. Důvod je jednoduchý - doufal jsem, že vysoká oblačnost ztlumí Slunce až do oranžové nebo červené barvy. Pak by to bylo dokonalé.
[media]http://www.youtube.com/watch?v=i2CUrOy5GVg[/media]