První pozorování
První pozorování
Samozřejmě, že ano, prstenec teda jen u Saturnu
. Chtělo by to nějaký okulár mezi tou 4 a 20kou, třeba 10mm pro zvětšení 100x.

EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
- Roman Vavrek
První pozorování
Zdravím Vás
Objednal som si teleskop http://www.megafoto.sk/Celestron/celest ... 130/1000eq a dostanem ku nemu aj dva okuláre 10 a 20 mm. Celé dni čítam toto fórum takže teoretické základy by som už aké také mal len ich ešte musím pretaviť do praxe keď mi teleskop príde. Chcel by som sa Vás spýtať na radu keď mi príde teleskop tak začnem mesiacom planétami a čo ďalej sa bude dať pozorovať s týmito zvačšeniami. Bývam v lese čiže svetelné znečistenie nulové. Ono keď uvidím aspoň náznak nieakej tej hmloviny tak budem nadmieru spokojný aj keby to mal byť rozmazaný fliačik len neviem čo mám presne očakávať od toho.
Vopred ďakujem za odpoveď
Objednal som si teleskop http://www.megafoto.sk/Celestron/celest ... 130/1000eq a dostanem ku nemu aj dva okuláre 10 a 20 mm. Celé dni čítam toto fórum takže teoretické základy by som už aké také mal len ich ešte musím pretaviť do praxe keď mi teleskop príde. Chcel by som sa Vás spýtať na radu keď mi príde teleskop tak začnem mesiacom planétami a čo ďalej sa bude dať pozorovať s týmito zvačšeniami. Bývam v lese čiže svetelné znečistenie nulové. Ono keď uvidím aspoň náznak nieakej tej hmloviny tak budem nadmieru spokojný aj keby to mal byť rozmazaný fliačik len neviem čo mám presne očakávať od toho.
Vopred ďakujem za odpoveď

Celestron Astromaster 130 EQ
První pozorování
No nejlepší bude když začneš jasnýma hvězdokupama. Např v některé v Cassiopeji, Vozkovi, Perseovi, Býku, Blížencích nebo Jednorožci. Můžu především doporučit m 103, ngc 662, chí a há, m34, ngc 1528, m36, m37, m38, m35, m50, m44, ngc 2264 atd....Z mlhovin určitě m42 v orionu, můžeš zkusit i ngc 281 v cassiopeji, nebo další mlhovinu v orionu m78. Hlavně si pořiď nějakou slušnou knížku s mapkami. Např. Karkoschkův astronomický atlas. Jinak lze samozřejmě si vytisknout mapky z některého z astronomických softwarů. Přeju jasnou oblohu a hodně štěstí při hledání. 

Dob 10", malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
- Roman Vavrek
První pozorování
no a tu hmlovinu v orione M42 pri idealnom seeingu ako uvidim budu tam aj nieake detaily z mojim teleskopom ? 

První pozorování
Roman Vavrek: Snad máš mapu. Takže nejlépe pozorovatelná mlhovina je M42 mlhovina v Orionu. Je vidět i pouhým okem. Je pěkná v triedru ale i při větších zvětšeních v dalekohledu, kdy se dá dobře pozorovat malá skupinka hvězd zvaná Trapez. V Andromadě je galaxie M31. Taky je vidět pohým okem jako malej protáhlej flíček.
V souhvězdí Taurus je asi nejhezší otevřená hvězdokupa M45 Plejády. Další vhodné objekty jsou třeba, v Perseu chí a h, v souhvězdí Auriga M36, M37, M38, taky se můžeš podívat na dvojhvězdy Alamak, nebo Castor a další.
Vždy začínej s 20mm okulárem a pak můžeš dát 10mm. Taky zační na západě, některé objekty už budou nízko nad obzorem.
V souhvězdí Taurus je asi nejhezší otevřená hvězdokupa M45 Plejády. Další vhodné objekty jsou třeba, v Perseu chí a h, v souhvězdí Auriga M36, M37, M38, taky se můžeš podívat na dvojhvězdy Alamak, nebo Castor a další.
Vždy začínej s 20mm okulárem a pak můžeš dát 10mm. Taky zační na západě, některé objekty už budou nízko nad obzorem.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
- Roman Vavrek
První pozorování
mam aj mapu aj stellarium takze v tom hadam nebude problem 

První pozorování
Jinak další náměty k pozorování můžeš nalézt v tomto vláknu
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1275027080
Jsou tam odkazy na nejrůznější československé internetové průvodce hvězdnou oblohou, které i obsahují popis toho, jak dané objekty v různých dalekohledech vypadají ;)
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1275027080
Jsou tam odkazy na nejrůznější československé internetové průvodce hvězdnou oblohou, které i obsahují popis toho, jak dané objekty v různých dalekohledech vypadají ;)
Dob 10", malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
První pozorování
Tak jsem se konečně taky dostal k mému prvnímu pozorování čerstvě zakoupeným Lidlskopem (Bresser 70/700, setové okuláry 20, 12, 4 mm).
Tolik zde zatracovaný dalekohled...a já prostě za tu cenu neodolal a koupil ho, zde jsou tedy první postřehy začátečníka nerozmazleného dražšími a kvalitnějšími přístroji (ale abych nekecal, zůčastnil jsem se jednou Bafanovic astrodýchánku v Metylovicích, kde jsem nevěděl do čeho dřív koukat...)
Nejdříve jsem zkoušel pozorovat při otevřeném okně, ale to je opravdu o ničem, pohyb teplého vzduchu z ústředního topení jakékoliv pozorování znemožňovalo.
Po přenesení na balkón a vytemperování tubusu jsem ho zamířil s 20mm okulárem na Jupiter...a byl tam...znatelný žlutavý kotouček s jeho čtyřmi vyditelnými měsíci. Při pozorování s okuláry 12 a 4 mm byl již kotouček větší, akorát jsem nepozoroval mezi těmito okuláry větší rozdíl, kotouček byl u 4mm nepatrně větší, ale detaily vyšly nastejno- na povrchu planety jsem pozoroval pouze jeden tmavší pás.
Pak jsem si počkal až vystoupá o trochu výš měsíc...klasicky jsem začínal od 20 mm- čistý a ostrý obraz, 12 mm- měsíc vyplňoval témeř celé zorné pole, ale obraz již nebyl tak ostrý, 4 mm- do zorného pole se vešla tak čtvrtina plochy, ale obraz byl již silně rozpitý a se zřetelnou barevnou vadou projevující se modrou linkou na obvodu tělesa.
Dalšími pozorovanými objekty byly M42 v Orionu a M45 Plejády okulárem 20 mm...zde bylo vše v pohodě, hvězdy zaostřené, u M42 zřetelně viditelný protáhlý obláček...pro nováčkovské studium oblohy plně dostačující.
Po prvotním strachu co že jsem to koupil za krám, jsem si tedy oddychnul a už se těším až s tímto nestabilním, nekvalitním a (ne)populárním dalekohledem vyrazím někam do větší tmy. Jediný závažný nedostatek spatřuji ve stativu, nejedná se už ani o AZ-3, ale jakýsi hybrid mezi AZ a EQ verzí, dá se to totiž celé naklopit do EQ roviny, po každém doteku se dalekohled chvěje, musel jsem vždy 2- 3 sek počkat na ustálení, v terénu i při mírném větru s tím bude asi docela problém.
První upgrade bude zřejmě okulár Omegon 6 nebo 9mm...a po zkušenostech v terénu uvidím co s tím stativem.
Tolik zde zatracovaný dalekohled...a já prostě za tu cenu neodolal a koupil ho, zde jsou tedy první postřehy začátečníka nerozmazleného dražšími a kvalitnějšími přístroji (ale abych nekecal, zůčastnil jsem se jednou Bafanovic astrodýchánku v Metylovicích, kde jsem nevěděl do čeho dřív koukat...)
Nejdříve jsem zkoušel pozorovat při otevřeném okně, ale to je opravdu o ničem, pohyb teplého vzduchu z ústředního topení jakékoliv pozorování znemožňovalo.
Po přenesení na balkón a vytemperování tubusu jsem ho zamířil s 20mm okulárem na Jupiter...a byl tam...znatelný žlutavý kotouček s jeho čtyřmi vyditelnými měsíci. Při pozorování s okuláry 12 a 4 mm byl již kotouček větší, akorát jsem nepozoroval mezi těmito okuláry větší rozdíl, kotouček byl u 4mm nepatrně větší, ale detaily vyšly nastejno- na povrchu planety jsem pozoroval pouze jeden tmavší pás.
Pak jsem si počkal až vystoupá o trochu výš měsíc...klasicky jsem začínal od 20 mm- čistý a ostrý obraz, 12 mm- měsíc vyplňoval témeř celé zorné pole, ale obraz již nebyl tak ostrý, 4 mm- do zorného pole se vešla tak čtvrtina plochy, ale obraz byl již silně rozpitý a se zřetelnou barevnou vadou projevující se modrou linkou na obvodu tělesa.
Dalšími pozorovanými objekty byly M42 v Orionu a M45 Plejády okulárem 20 mm...zde bylo vše v pohodě, hvězdy zaostřené, u M42 zřetelně viditelný protáhlý obláček...pro nováčkovské studium oblohy plně dostačující.
Po prvotním strachu co že jsem to koupil za krám, jsem si tedy oddychnul a už se těším až s tímto nestabilním, nekvalitním a (ne)populárním dalekohledem vyrazím někam do větší tmy. Jediný závažný nedostatek spatřuji ve stativu, nejedná se už ani o AZ-3, ale jakýsi hybrid mezi AZ a EQ verzí, dá se to totiž celé naklopit do EQ roviny, po každém doteku se dalekohled chvěje, musel jsem vždy 2- 3 sek počkat na ustálení, v terénu i při mírném větru s tím bude asi docela problém.
První upgrade bude zřejmě okulár Omegon 6 nebo 9mm...a po zkušenostech v terénu uvidím co s tím stativem.
Dobson SW 200/1200, setové 25 mm a 10 mm, 7 mm SW Planetary, Triedr 10x50, refraktor 50/540 Zeiss
První pozorování
První upgrade bude zřejmě okulár Omegon 6 nebo 9mm...a po zkušenostech v terénu uvidím co s tím stativem.Spíš bych začal tou montáží se stativem. Omegony jsou dobré okuláry, ale co z toho když montáž bude kazit pěkné pozorování...
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
První pozorování
...a ta AZ-3 bude už pro lídlák O.K.?
Dobson SW 200/1200, setové 25 mm a 10 mm, 7 mm SW Planetary, Triedr 10x50, refraktor 50/540 Zeiss
První pozorování
Jo, AZ3 bude pod lidlak velmi dobra. Ale pozor, lidlskop se na AZ3 nedaval nikdy, drive byl na ASTRO3 a to je rozdil. AZ 3 je aziutalka, ASTRO3 je paralaktika.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
První pozorování
Doporučoval bych vyzkoušet, podle mě bude použitelná, ale nějak zvlášť dobrá či vhodná asi ne.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
První pozorování
Doporučoval bych vyzkoušet, podle mě bude použitelná, ale nějak zvlášť dobrá či vhodná asi ne.Ze by jako AZ3 neudrzela plastovy lidlskop? To snad ne... Vim, je to uz pomerne dlouha trubka, ale stejne. Na hrane pouzitelnosti to je s tim kockopsem, s jakym se to dodava ted, AZ3 je nekde dal.
Osobni zkusenosti mam.
Osobni zkusenosti mam.
Newton 203/1200, dobson
První pozorování
Ten okulár 4mm je spíš 6mm okulár. Máš tedy zvětšení asi 116x a u 12mm okuláru 58x. Rozdíl teda je ale na Jupiteru moc detailů nebude. Možná by to chtělo časem okulár 5mm a dostaneš se na 140x (2D) to už na Jupiteru pár detailů vidět být může. Ale jestli Lídlák unese ještě 2D? Někdo ti určitě řekne.
Teď v zimě by to chtělo pozorovat dál od domu. Obraz tak bude lepší.
Ten okulár 4mm je spíš 6mm okulár. Máš tedy zvětšení asi 116x a u 12mm okuláru 58x. Rozdíl teda je ale na Jupiteru moc detailů nebude. Možná by to chtělo časem okulár 5mm a dostaneš se na 140x (2D) to už na Jupiteru pár detailů vidět být může. Ale jestli Lídlák unese ještě 2D? Někdo ti určitě řekne.
Teď v zimě by to chtělo pozorovat dál od domu. Obraz tak bude lepší.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
První pozorování
¨Možná že by bylo vhodnější, kdyby radil vždy ten, kdo s tím má zkušenosti. Pokud má lídlák, pak ano. Ale doporučovat obecně 2D u lidlskopu mi nepřijde vůbec jako rozumné.To prostě na tu optiku není
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz