První pozorování

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Martin Vyskočil
Věk: 44

První pozorování

Příspěvek od Martin Vyskočil »

triedr nemam...
ja prave nechapu kde spatne jsem mohl hledat, mel jsem vedle sebe otevrene Stellarium a furt jsem to porovnaval s hledackem a Stelariem, fakt nechapu... a mesic byl jen uplny srpek, obloha byla hezky tmava :/ ... asi jsem odsouzen se do konce zivota (s Lidlakem) divat na Saturn a Mars...
Ono kdyz koukas do pocitace, tak ti neni tmava obloha ani srpek Mesice nic platny, protoze kvuli tomu pocitaci stejne prijdes o adaptaci oka. Lepsi je mapa a cervena celovka ;)
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Jarous1
Věk: 54

První pozorování

Příspěvek od Jarous1 »

Některé serioznější programy (např. SkyMap Pro, Cartes du Ciel apod.) umí přepnutí na "night" barvy, tzn. všechno je pak v červené tlumené barvě, ta by už tolik vadit neměla... Ale ještě jsem to v terénu nezkoušel, zatím jsem si nepořídil notebook, tak se jen domnívám...
S-W MAK127/1500, WO ZenithStar 71 APO Doublet ED, Celestron Advanced VX, QHY5 III 178C, Nikon Action EX 10x50, Celestron SkyMaster 15x70, LUNT 8x32 White-Light SUNoculars
Honza Ebr (honza42)

První pozorování

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

To přepunít je sice pěkný, ale mnohem víc záleží na notebooku, jestli to má cenu nebo ne. Na eee901 je to na minimální jas po přepnutí do night modu ve SkyMapě super, ale na mém praocvním HP 6930p je to nepoužitelné, i na minimum jasu šíleně oslňuje, červené nečervená (svítí totiž to "černé" pozadí).
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Jarous1
Věk: 54

První pozorování

Příspěvek od Jarous1 »

Aha, v tom případě by to chtělo nejdříve vyzkoušet. Dobře, jenom mi to nedalo, no...
S-W MAK127/1500, WO ZenithStar 71 APO Doublet ED, Celestron Advanced VX, QHY5 III 178C, Nikon Action EX 10x50, Celestron SkyMaster 15x70, LUNT 8x32 White-Light SUNoculars
michal.b

První pozorování

Příspěvek od michal.b »

Na displej notebooku patri tmave cervena folie (muze byt i dvojita), jinak je to nepouzitelne, LCDcka proste sviti.
daghtus

První pozorování

Příspěvek od daghtus »

Na displej notebooku patri tmave cervena folie (muze byt i dvojita), jinak je to nepouzitelne, LCDcka proste sviti.
Riesenie je LCD s inteligentnym LED podsvietenim namiesto fluoreskujucich trubic, avsak to je v mainstream laptopoch este v nedohladne. Takze zostava len folia. Ja osobne dokonca prelepujem ciernou izolacnou paskou kraje displeja, nakolko tam to ziari najviac.
manwe

První pozorování

Příspěvek od manwe »

ve Stellariu jde taky prepnout na nocni rezim, jinak do notasu jsem necumel furt... a navic kdyz rikate ze M35 ma byt videt i z mesta tak to asi nebylo tak... videli jsme toho dost, ale po M35 ani pamatky :/
daghtus

První pozorování

Příspěvek od daghtus »

Laptop nechaj doma, radsej si tu mapku vytlac na papier a daj do euroobalu, nech to prilis nevlhne. Odporucam zobrat Karkoschkov atlas a hura za tmavou oblohou. Cervene svetlo odporucam malo jasne LED.
manwe

První pozorování

Příspěvek od manwe »

prave ze nemam cervene svetlo k dispozici, jinak mam otocnou mapku i Karkoshku, ale s otocnou mapkou jeste neumim uplne pracovat... jeste si musim poridit kompas nebo se naucit jak rozeznavat strany i bez nej ale porad nevim proc jsem tu m35 nemohl najit :/ skusime priste no... navic byla uz strasna zima (hlavne pritelkyni) tak jsme radsi uz sli...
michal.b

První pozorování

Příspěvek od michal.b »

Cervena baterka je uplny zaklad - uplne staci zadni blikacka na kolo. A pokud v noci nerozeznas svetove strany (nepoznas Polarku???), tak bys mel zacit tim, ze se to naucis, jinak v zivote nic nenajdes. M35 ti nikam neutece a rada pocka az se naucis orientovat na obloze ;)
Proc si ji nenasel ti tezko nekdo odpovi, to musis vedet nejlepe ty sam - ja ti jenom muzu potvrdit ze ta hvezdokupa nikam nezmizela, v sobotu jsem ji na vlastni oci videl. Nejspis si proste miril na spatne misto, protoze je tak jasna, ze je videt okem i bez dalekohledu (mas-li dostatecne tmavou oblohu) a v hledacku by nemel byt uz vubec zadny problem.
Priste nech pritelkyni doma v teple a zkus to sam - neni nic horsiho nez kdyz clovek neco zaboha nemuze najit a ma za zady spolecnost ktera brbla ze je zima a ze uz chce jit domu, to zna snad kazdy pozorovatel (jo, a taky je dobry kdyz to konecne najdes a jedine uznani ktereho se dockas je "a ta rozmazana hvezda, to je jako ono, jo? hmm" ) ;D
manwe

První pozorování

Příspěvek od manwe »

tak to nee, pritelkyne byla nadsena, byl jsem rad ze byla semnou, ale byla fakt kosa...
to blikatko na kolo me nenapadlo, vidis, diky moc :)...
skusim pristi weekend jestli bude hezky no...vlastne, pristi weekend nebudu doma, tak nic...
ladis
Věk: 46

První pozorování

Příspěvek od ladis »

Znovu opakuji a vim, proc to rikam - zkus nejprve pozorovat triedrem (idealne 10x50) na stativu...

Ted meli v Lidlu triedr za par stovek, rozhodne stoji za koupi ci projit zdejsi bazar ci ho sehnat jinde.

Dale si kup Karkoschku, je pro Tebe jak delany.

Jak jiz nekdo rekl - hlavu vzhuru a neboj, vse postupne prijde, pokud je nadseni!

Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
manwe

První pozorování

Příspěvek od manwe »

No premyslel jsem o triedru ale spise jsem si rekl ze budu setrit na dobsona 10''... Karkoshku uz mam... jj zrovna vyrazime s kamosem na kopec nad Brno tak jsem zvedav jestli co uvidim...
Jasnovidec
Kontaktovat uživatele:

První pozorování

Příspěvek od Jasnovidec »

Cervena baterka je uplny zaklad - uplne staci zadni blikacka na kolo. ...
NB musí oslňovat dost, mě úplně stačil display foťáku a byl jsem zase slepej jak patrona. O blikačce jsem uvažoval, ale nevyzkoušel, máte to vyzkoušený? Přijde mi, že to světlo je z ní opravdu silné.
Astronoobík v akci, lidlskop + triedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
daghtus

První pozorování

Příspěvek od daghtus »

Přijde mi, že to světlo je z ní opravdu silné.
Nesviet si s tym do oci a bude to v pohode, popr. si to este prelep nejakou priesvitnou paskou.
Odpovědět