Fotografie M31

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
PavelM
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Fotografie M31

Příspěvek od PavelM »

Minulý týden jsem se zase snažil fotografovat. Tentokrát se mě myslím velmi povedla známá galaxie v Andromedě M31. Podívat se na ní můžete zde http://www.gweb.cz/astro/index.php?inc=galery&id=42. Fotografie hvězdokupy M45 se my také celkem povedla. Asi zatím moje dvě nejlepší fotografie.
zdenek
Věk: 56

Fotografie M31

Příspěvek od zdenek »

foto je opravdu vydarene, co dodat ...
... hezkyyyyy ....
:) Zdenek.
A.K.

Fotografie M31

Příspěvek od A.K. »

Kvůli takovým fotografiím se člověk bude stále vracet pod noční oblohu. Je to výborný zdroj inspirace pro ty, co tak fotit neumí (já) :)

Opravdu povedené foto, gratuluji.
Aleš Knobloch -- Astronomické informace -- AstroVIEW (web ve vývoji)
peta

Fotografie M31

Příspěvek od peta »

opravdu vyborna fotka... zeby zacal zdravy "konkurencni boj" mezi martinem a pavlem? pro nas divaky by to nebylo spatny :))
petr(zavinac)fajkos.com
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Fotografie M31

Příspěvek od Psion »

Moc hezká fotka. Je na ní krásně vidět, jak je galaxie obrovská a jakou část vidím v zorném poli dalekohledu, když tam mám na jednom kraji M31 a na druhém M32.
MIMA

Fotografie M31

Příspěvek od MIMA »

Nádherné snímky, není co dodat.
A.K.

Fotografie M31

Příspěvek od A.K. »

Pro porovnání, tady je foto Jerryho Lodrigusse http://www.astropix.com/HTML/A_FALL/M31.HTM.
Já si myslím, že rozdíl tu nepatrný je ;), ale bude to spíše rozdílem v používaných přístrojích a metodách fotografování.
A právě pro to klobouk dolů před fotem Pavla Mráze.
Aleš Knobloch -- Astronomické informace -- AstroVIEW (web ve vývoji)
peta

Fotografie M31

Příspěvek od peta »

no myslim ze tu dost hrajou roli osobni preference fotografa - lodriguss ma fota obecne barevne dost "prehuleny"... pokud se takhle upravi pavluv snimek (http://www.sweb.cz/kytch/fotky/m31b.jpg), rozdil je pouze v mirne vetsi detailnosti snimku (mozna to pavel nema na netu v plnem rozliseni) a vetsi citlivosti v modre oblasti (zeby hypersenzibilizaci filmu? nejsem odbornik)
petr(zavinac)fajkos.com
PavelM
Kontaktovat uživatele:

Fotografie M31

Příspěvek od PavelM »

No v plném rozlišení to na netu nemám protože ten surový snímek má rozlišení 3600x2400 ale asi si s ním ješte v PS pohraju. Ten originál neupravený snímek není vůbec moc nepřesvícen. Pozadí má barvu kolem R50 G50 B60. Takže příště zkusím ještě delší expozici tak 45 minut. Taky to je foceno v brdech v nm. 590m kde světelné znečištění není tak velké.
peta

Fotografie M31

Příspěvek od peta »

hmm, ta mnou upravena fotka je na vetsine pocitacu asi dost tmava (samo zalezi na nastaveni jasu primo na monitoru). ale: upravoval jsem to totiz na macovi a ten ma gamu 1.8 oproti pc, ktery standardne pouziva 2.2, takze vysledek je pak o dost tmavsi... na hlavnim monitoru tady vidim jeste i to nejslabsi zachycene modre halo, kdezto na vedlejsim monitoru po nastaveni gammy 2.2 je pryc...

pokud mas nekde kvalitnejsi zdrojovou fotku, tak by bylo zajimave si s tim pohrat a zkusit z toho jeste neco vydolovat...
petr(zavinac)fajkos.com
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Fotografie M31

Příspěvek od MMys »

Já bych to nechal nejvýš tak, jak to je. Osobně nejsem příznivcem toho vydolovat z fotky co se dá za cenu sytých barev. Spíše to nechávám tak, jak to podá film. Vyjímkou jsou mé snímky ze zhruba prvního roku. Teď již koriguji pouze s mírou. Chystám nějakou kapitolku kde bude několik porovnání originální vs. upravený snímek.

Mimochodem, slabé okraje mám docela zřetelné (Win XP + IE6 ve standardním nastavení)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
PavelM
Kontaktovat uživatele:

Fotografie M31

Příspěvek od PavelM »

Na www.gweb.cz/astro/images/m31_compo.jpg je originální neupravený snímek pouze je zmenšen. Je to kompozice dvou průměrovaných snímků.
peta

Fotografie M31

Příspěvek od peta »

MMys napsal: Osobně nejsem příznivcem toho vydolovat z fotky co se dá za cenu sytých barev. Spíše to nechávám tak, jak to podá film.
souhlasim, ikdyz jsem ti jednou tvou upravenou fotku posilal jsem jen pro uplne, ci temer uplne cerne pozadi objektu, samozrejme ne za cenu orezani nejslabsich okrajovych partii... objekt pri zachovani sytosti barev pak vystoupi z pozadi, jako jsi psal pri recenzi UHC filtru...

chtel jsem jen ukazat ze rozdil mezi lodrigussovou a pavlovou fotkou neni vubec velky... zalezi na osobnich preferencich, zpracovani...
petr(zavinac)fajkos.com
astropintr

Fotografie M31

Příspěvek od astropintr »

Také zasílám foto galaxie,
problém s off-axis guiderem jsem popsal u M 45.

foto:
http://album.volny.cz/astropintr/view.p ... page=4#img
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
Odpovědět