Proč jde foťákem a nejde DV Kamerou?

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Alexein

Příspěvek od Alexein »

Čau,
nevíte někdo,proč digitálním foťákem můžu točit a fotit,ale DV kamerou tam vidím jen...no vlastně nic?Celkem mě to mrzí,protože ta kamera funguje i jako webka a doufal jsem,že tříčipem s hafo nstavením dosáhnu dobrejch výsleků.Jenom ten objektiv se mi zdá -asi velkej....?
Nevim...Jak to teda funguje a kde dělám chybu?

Díky moc.
Dětský dalekohled na pískové hřiště.Starou dřevěnou židli,bez možnosti jakéhokoli nastavení.
wivo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wivo »

Ahoj, zřejmě ti tady někdo erudovaný odpoví do detailu, (já jsem v těchto znalostech na štíru)
- jenom vim, že čím jsem používal větší průměr objektivu pro focení za okulárem tím to bylo horší..
Pro příklad uvádím co jsem vyzkoušel:
Toshibu Camileo - průměr obj. cca 2-3mm a s tou se dalo leccos natočit. (mars, jupiter, saturn)
Nikon L2 - průměr obj. cca 10mm s tím se dalo fotit povrch měsíce
Panasonic FZ8 - prům obj. cca 35mm s tím už jsem viděl prd (pokud jsem nepoužil zoom)
Panasonic SD10 - prům obj. cca 28mm a s touhle kamerou vidim už úplný kulový

z toho se domnívám, že zde bude hrát roli nejspíš průměr objektivu vůči průměru pupily a taky použitá ohnisková vzdálenost (zoom)fotoaparátu.
Ale jak říkám výše, je to pouze domněnka erudovaný v tom rozhodně nejsem.

mohl by to prosim někdo tady polopaticky vysvětlit i mně??
SKY 254/1200 ATDobson, SKY ED 80, N130/916 a par triedru..
BiF
Věk: 54
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BiF »

Čau,
nevíte někdo,proč digitálním foťákem můžu točit a fotit,ale DV kamerou tam vidím jen...no vlastně nic?Celkem mě to mrzí,protože ta kamera funguje i jako webka a doufal jsem,že tříčipem s hafo nstavením dosáhnu dobrejch výsleků.Jenom ten objektiv se mi zdá -asi velkej....?
Nevim...Jak to teda funguje a kde dělám chybu?

Díky moc.Co fotíš? Jak fotíš?
...
Na takto položenou otázku se nedá odpovědět.
Snad jen- "a máš ji zapnutou?" ;)
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
Alexein

Příspěvek od Alexein »

Jasně,zapojil sem jí jako webku a nastavil noční režim(automaticky dlouhá expozice).Problém je ten,že objektiv je moc velkej,takže vidim jenom kolečko uprostřed obrazu  :-/
(testováno ve dne).
Dětský dalekohled na pískové hřiště.Starou dřevěnou židli,bez možnosti jakéhokoli nastavení.
BiF
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BiF »

Jakej objektiv je moc velkej? Na kameře?
Budu se opakovat, ale musíš napsat co fotíš a jak fotíš.
Za dalekohledem? Za jakým zalekohledem? Máš tam okulár? Jaký? Afokálně, projekcí? Je možné sundat z té kamery objektiv? Co je to za kameru? atd...
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
Alexein

Příspěvek od Alexein »

Dobrá :)
Kamera je to tato: http://www.aaron.cz/produkty/panasonic-nv-gs320ep-s

Refraktor Bresser skylux (lidlskop),okulár jsem použil 12mm,protože u 20mm okuláru se ztrácí okraje a to bylo u tý kamery úplně v háji.
Nevim co znamená "Afokálně" .Z kamery objektiv sundat nelze(pouze stínidlo jde odšroubovat)-jedině,že bych jí rozebral a to bych opravdu nerad,protože jí používám k práci a tenkrát mě stála ještě 18tisíc :)

Je to jakoby to chtělo ještě blíž k okuláru,ale to už nejde,protože mám okulár přitisklej na čočce kamery...

Díky za každou radu.
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Alexeine promiň, ale zase na tebe budu protivný. Už víc lidí, mě nevyjímaje, ti radilo si k problematice focení něco přečíst. Neudělal jsi to, jen čekáš, že na jakoukoliv tvoji otázku se opět najde někdo ochotný, kdo třeba po 100x opět odpoví. Ptáš se na pojmy, které jsou tady mnohokrát vysvětlované, tvrdíš, že tvoje kamera dělá automaticky dlouhé expozice, které samozřejmě vůbec neumí, a to jen proto, že o tom nic nevíš. Ani to naprosto základní. Kdybys věnoval zhruba hodinu tzv. samostudiu a vycházel jen z toho, co je k nalezení tady na fóru, celé toto vlákno by nemuselo vzniknout. Neber to, prosím, jako snahu tě peskovat, ale jako doporučení konečně už zapomenout na svoji pohodlnost a začít se učit z dostupných zdrojů.
Alexein

Příspěvek od Alexein »

Jó beru to.Pardon,že žiju.

Mimo to,dlouhé expozice umí.
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Cituji z návodu k použití: Automaticá expozice Auto, Portrét, Sport, Nízké osvětlení, Bodové osvětlení, Přesvětlené scény. Která je, podle tebe, ta dlouhá?
Alexein

Příspěvek od Alexein »

Když přepnu na manual,dá se nastavit i ručně EV Exposure Value.
Jinak automatiku jsem měl přeplou na režim Noc.Čím méně světla,tím byl samozřejmě o dost nižší framerate.Z toho sem usoudil,že režim noc prodlužuje dobu expozice.

Možná se ale naprosto pletu a můžu být rád,že si občas vzpomenu,kde se kamera zapíná.
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Alexeine, opět z manuálu: 1/50 - 1/8000s video, 1/25s - 1/2000s foto, to je rychlost závěrky, nic z toho ti neumožní dělat dlouhé expozice pro zachycení DSO. Celkem úspěšně ti půjde přenášet obraz měsíce, ovšem narazíš na limity lidlskopu a především jeho montáže. A opět si dovolím jednu poznámku. Tvoje uražená reakce spojená se změnou nicku, mně jen utvrzuje v tom, že jsi si do věku nenapsal tak úplně pravdu, dospělý člověk by takhle nereagoval.
Alexein

Příspěvek od Alexein »

Máš pravdu,zřejmě se jedná o rychlost závěrky.

Děkuji.
amater

Příspěvek od amater »

dlouha expozice u kamery je cca 1/25 sekundy
dlouha expozice u fotaku je treba 5 minut

kapisto ?
Alexein

Příspěvek od Alexein »

Chápu.Na foťáku mám max.8sec. ,ale celkem se s tím dá fotit.Akorát mě mrzelo,že nejde zapojit jako webka a nemůžu to sledovat na monitoru.Taky ostření je na to malym displayi těžko rozpoznatelný,ale dočetl sem se,že se to dá vyřešit jakousi krytkou s třema otvorama,která se umístí na dalekohled a když se pak planeta na foťáku spojí v jednu,tak je zaostřeno.Teda alespoň tak jsem to pochopil.

díky.
BiF
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BiF »

Refraktor Bresser skylux (lidlskop),okulár jsem použil 12mm,protože u 20mm okuláru se ztrácí okraje a to bylo u tý kamery úplně v háji.
Nevim co znamená "Afokálně" .Z kamery objektiv sundat nelze(pouze stínidlo jde odšroubovat)-jedině,že bych jí rozebral a to bych opravdu nerad,protože jí používám k práci a tenkrát mě stála ještě 18tisíc

Je to jakoby to chtělo ještě blíž k okuláru,ale to už nejde,protože mám okulár přitisklej na čočce kamery...Takto, jak to máš (kamera/foťák s objektivem, dalekohled s okulárem) je to to "afokálně"...
Psal jsi, že vidíš jen kolečko. V tom kolečku něco vidíš (nějaký třeba rozmazaný obraz)? Zkoušel jsi hýbat zoomem na kameře (začal bych s nejnižším)? Zkoušel jsi hýbat zaostřením dalekohledu a kamery (kameru nastavit na nekonečno)? Zkus si pohrát s expozicí (začal bych s automatikou; pokud jsi zvolil "dlouhý" čas při denních pokusech, tak obraz mohl být přeexponovaný- bez detailů)...
Odpovědět