Čau,
až budete někdy upravovat kompaktní foťák,jako třeba já dneska,tak pozor na to.
Od toho kondenzátoru na blesk sem dostal takovou šupu,že sem chvilku nic neviděl a klepal sem se ještě půl hodiny.
Možná to pro někoho nebude žádná novinka,ale na druhou stranu,by to třeba nemuselo dopadnout dobře.
Dětský dalekohled na pískové hřiště.Starou dřevěnou židli,bez možnosti jakéhokoli nastavení.
Ale obrazovka má docela malý objem. Vyrovnání tlaku trvá sotva vteřinu, a jen s takouvou silou, jako má atmosferický tlak. Já už sem pár hrdel obrazovky urazil, a nikdy to nebylo nic hroznýcho. ;)
Ale na kondenzátor bych rukou nesáhl, ani kdyby byla televize vyndaná ze zásuvky.
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Na obrazovkách jsem pracoval 20 let a výbuchů jsem zažil dost na to abych si dával na ně setsakra pozor. Pokud jsou obepnuty rámkem pak jen prasknou, ale bez rámku je to dělovka. Jedna z nich mi zdemolovala v práci zářivkové svítidlo u stropu, měl jsem z pekla štěstí že to nezasáhlo i mě.
A co se týče kapacity obrazovky tak rána od ní je taky parádní, sice nezabije ale k protočení panenek to stačí (myšleno zatmění). Ono těch 17 až 20 tisíc voltů při odpojení přívodů v obrazovce vydrží poměrně dlouho.
Zavzdušnit obrazovku lze nejbezpečněji když ji klepnete kladívkem lehce do soklu tam kde ji zatavovali (na konci krku).
Fotoblesk je také poděs, první co jsem při opravě udělal bylo to že jsem ho odpojil tak aby se nenabíjel. Mám to k tomu uzpůsobené.
Čau,
až budete někdy upravovat kompaktní foťák,jako třeba já dneska,tak pozor na to.
Od toho kondenzátoru na blesk sem dostal takovou šupu,že sem chvilku nic neviděl a klepal sem se ještě půl hodiny. :D
Možná to pro někoho nebude žádná novinka,ale na druhou stranu,by to třeba nemuselo dopadnout dobře.
No tomu bych nikdy snad ani neveril,ze se to takto muze podarit.Kolik tam je Voltu a jaka je kapacita toho kondiku?
Kondenzatory dokazu "uchovat" naboj velmi dlhu dobu, takze ak vies co robis, vies ho vybit napr. do skratu (ale bacha!). Najlepsie je sa toho vobec nechytat.
Do zkratu zrovna nedoporucuji, ten kondenzator se tim dost nici, nehlede k moznosti poskozeni okolni elektroniky. Jedine rozumne reseni je vybit ho pres odpor...
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm