Okular WA 5mm

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
Sansaj

Okular WA 5mm

Příspěvek od Sansaj »

Zdravim mam mensi problemek s okularem WA Planetary 5mm,nejde mi snim poradne doostrit na detaily mesice a mars mam rozplzlej jak palacinku to same u jupitera.nevite nekdo cim to muze byt sem z toho docela otraveny :( ,pouzivam ho na newtonu 130/650.  mohlo by to byt prumerem toho dalekohledu ?
Triedr 40x70,Newton 130/650 EQ2
michal.b

Okular WA 5mm

Příspěvek od michal.b »

Obvykle to ma na svedomi nejmene jeden ze svate trojice temperace-kolimace-seeing Vada optiky je mnohem mene pravdepodobna, prumer dalekohledu za to zcela urcite nemuze.
Sansaj

Okular WA 5mm

Příspěvek od Sansaj »

Tak teperaci to urcite nebude jelikoz dalekohled byl venku asi 6 hodin takze vytemperovan urcite byl,seeing podle reakci na vcerejsi noc byl celkem dobry do zvetseni 150x takze sem s timto okularem v norme obrazne receno (zvetseni 130x bez barlow),jedina vec v tomto pripade je na vine zrejme ta kolimace ten dalekohled byl zakoupen na vanoce v supre a este nebyl kolimovan ja si na to zatim sam netroufam a ani na to nemam vybaveni takze mne zrejme ceka cesta do supry aby mi ho tam skolimovaly.Ale zajimave je ze u zbylych 2 okularu plossel 20 mm a 10 mm mi to nedela.Mozna by to chtelo i za nekym zajet a vyzkouset ho na jine aparature tak uvidim.
michal.b

Okular WA 5mm

Příspěvek od michal.b »

Seeing muze byt velmi lokalni zalezitost, to ze nekdo ho mel dobry jeste neznamena ze byl dobry i u tebe. A ke kolimaci zadne vybaveni nepotrebujes, staci sroubovak :)
Pokud bys opravdu chtel zjistit proc si mel spatny obraz, tak bys musel svuj problem trochu lepe popsat (kde a jak presne pozorujes a jak vypada hvezda, v zaostrenem i rozostrenem stavu).
Sansaj

Okular WA 5mm

Příspěvek od Sansaj »

Pozoruju ze zahrady na vesnici 400 m.n.m. cely obzor od vychodu pres jih az zapadu mam cisty respektive mi tu sviti 100 metru ode mne stara oranzova lampa ktera skoro vubec nevadi.Takze podminky mam vynikajici.(kdyz nesviti mesic tak je krasne videt mlecna draha,celej orion samosebou i mlhovina ta se da poznat i pouhym okem a krasne je videt i triedrem,plejady mam jak na dlani to same z galaxii M31 sedy flek s triedrem a betelgeuse mi tu sviti jak malej mars :).

Hvezdu v zaostrenym okularu vidim krasne jasnou tecku bez jakykoliv vady a v nezaostrenym stavu to vypada jak rozmazanej flek nebo jako kdyz vemes stetec a placnes s nim na papir a nebo se protahne jak nudle tohle se mi stava u toho WA ze je protazena jak nudle a nedoostrim ji.Jinak teleskop mam na montazi EQ-2 a taky je mozne ze je to tou montazi protoze ta zrovna 2x stabilni neni bohuzel :(
Lukemon
Věk: 46

Okular WA 5mm

Příspěvek od Lukemon »

,seeing podle reakci na vcerejsi noc byl celkem dobry do zvetseni 150x takze sem s timto okularem v norme obrazne receno (zvetseni 130xNo jak kde,já jsem nebyl s obrazem spokojený ani v právě zv. 130x,je to jak píše Michal.b o lokalitě,ta protáhlá nudle spíš vypadá že není zkolimovaný dalekohled.
Ještě skus točit okulárem,jestli se nudle neotočí s okulárem je okulár v pořádku.
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
MilAN
Věk: 77

Okular WA 5mm

Příspěvek od MilAN »

Sansaj : když dáš hvězdu přesně doprostřed okuláru a rozostříš, jak vypadá ten flek v jednotlivých okulárech , ( kruh, elipsa, několikacípá hvězda, trojúhelník, poduška ....)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět