No tak jsem si to zkusil. Deimos + blízká hvězda je celkem triviální záležitost. Phobos mi dal trochu zabrat, aby se na to dalo koukat
Jen nevím, jestli jsem nevylovil nějaký jiný artefakt z kamery, podle Stellaria je trochu jinde, ale tam se mi nic neobjevuje. I když asi ne, on se ten Mars díky velké přeexpozici dost rozlezl.
Edit: Sedí to i proti CdC, kotouček Marsu je trochu rozlezlý, a ještě ke všemu trošku excentricky. Je to Phobos.
A ještě uvádím postup (pomocí PixInsight):
1) nejprve provedeno základní stretchnutí úrovní pomocí MaskedStretch a Curves transformation
2) Pomocí Multiscale Wavelet transform byly různými měrami zvýrazněny struktury ve vrstvách s velikostmi struktur 2, 3 a 4 pixely, k eliminaci artefaktů zapnuta funkce deringing a kappa-sigma prahování šumu
3) na výsledek byl aplikován medián v okénku 16x16 pixelů a kruhovým jádrem (Morphological transfromation - median, jeden průchod)
4) výsledek byl odečtený od předchozího obrazu, potlačil se rozptyl světla v soustavě okolo Marsu, zbyly malé struktury. (PixelMath funkce)
5) aby se na to dalo koukat, přičetl jsem to 5* vynásobené k wavelety doostřenému snímku z kroku 2 (PixelMath funkce)
6) lehce odšuměl (ADCNR)