Výjezd/výšlap nad inverzní vrstvu
Udelala se krasna inverze, takze kdo mate cas a chut, sledujte situaci, podminky by mohly byt velmi dobre. Zejmena Sumava a Novohradky vypadaji vyborne.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Premyslim dnes nad vyjezdem nekam mimo/nad inverzi. Nejlepe mi na dojezd z Prahy vychazi Jizerka, vetsina cesty po dalnici a 130km neni zas tak moc. Co jsem koukal rano na ruzne snimky z web kamer, tak je inverze ve vysce 800-900 cca, takze Jizerka by mela byt dostacujici. Presto bych se rad zeptal nekoho zkusenejsiho (nebo "mistnaka"), jestli to ma dnes cenu riskovat ... benzin neni nejlevnejsi a jezdit 130km, abych se na miste otocil (nebo odfotil jen par expozic) a jel zas domu, se mi dvakrat nechce Dekuji za pripadnou odpoved.
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
V Jizerkách to chce jet ne do údolí, ale na vrcholek kopce. Obávám se, že na Jizerce bude vlhko a chladno, zatímco o pár kilometrů vedle na kopci bylo v noci teplo (16 - 9 st) a sucho.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Udelala se krasna inverzeKaždý můj pracovní den se pohledem z okýnka mohu utvrdit v tom, jak zoufalého máme koníčka a jak pošetilá je snaha dohlédnout ze dna vzdušného oceánu k jeho hladině...
Ach jo..
Ach jo..
dobson 10´´, setové plossly 10,25, hyperion 8,13,HRplanetary 5,ultima 2*,triedr bushnell 8x42
Z Novohradek jsem se vrátil v sobotu a potvrzuji, že podmínky tam jsou excelentní... 

Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Nevíte někdo, jak je to s dostupností na Klínovec? Jde tam vyjet autem až nahoru? Myslím, že to je z Prahy jediný nejbližší místo takhle vysoko a snad i nad inverzema.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Horní Mísečky maj tisíc a pokud jde o nějaké focení, snad by to šo i přímo na nich na parkovišti, ačkoli my chodíme na Vrbatku.
Martin Gembec, Astronomické události
a na tu Vrbatku jde vyjet autem? Jde mi prostě o co nejvyšší dostupný místo autem na focení. Šumava by vlastně šla taky, ale až budou inverze nad 1000m chce to prostě co nejvýš.
Edit: myslel jsem to tak, jestli tam není zákaz na tu Vrbatku?
Edit: myslel jsem to tak, jestli tam není zákaz na tu Vrbatku?
jak je to s dostupností na KlínovecSlávku, na Klínovec jezdim jen lyžovat.. Po asfaltce dojedeš až na vrchol na parkoviště. Stojí tam ale zavřenej hotel s věží, vysílač a jsou tam vzrostlý stromy. S obzorem to nebude tedy nic moc. Snad má někdo zkušenost..
dobson 10´´, setové plossly 10,25, hyperion 8,13,HRplanetary 5,ultima 2*,triedr bushnell 8x42
Díky! horizont ani nepotřebuju, potřebuju hlavně Oriona. Ale pokud jsou tam sjezdovky jak říkáš, asi to tam bude dost osvětlené, ne?
Vetsi vyjezd jsem v sobotu zbabele vzdal (zbytecne, nakonec ta vysoka z Nemecka odplula obloukem do Polska). A tak jsem si alespon v nedeli naordinoval podvecerni vyslap na Milesovku.
Jen tak tak jsem stihnul alespon zapad Slunce do oblacneho loze, zapomnivse (zapomnejic?, zapomenouc?) stativovou desticku jsem ale na hvezdy necekal a vypravil se zpatky ku domovu...
Milesovka ma tu vyhodu, ze je nahore webkamera a tak je solidni jistota, ze clovek vi do ceho nakonec vyslape...
Jen tak tak jsem stihnul alespon zapad Slunce do oblacneho loze, zapomnivse (zapomnejic?, zapomenouc?) stativovou desticku jsem ale na hvezdy necekal a vypravil se zpatky ku domovu...

Milesovka ma tu vyhodu, ze je nahore webkamera a tak je solidni jistota, ze clovek vi do ceho nakonec vyslape...
Pavel Vabrousek
Milešovka je ale jen 800m a něco ne? To je asi trochu málo. Navíc ani tam se ani nedá jet autem...
PS: z map jsem si všim, že na Vrbatku je zákaz, tak asi nic no. Někdy pěšky s astrotakem možná...
holt šumava to asi jistí. 1100m+ by snad stačit mohlo, ale teda ta naše ČR je k pláči. Ani pořádnej kopec tu není
PS: z map jsem si všim, že na Vrbatku je zákaz, tak asi nic no. Někdy pěšky s astrotakem možná...
holt šumava to asi jistí. 1100m+ by snad stačit mohlo, ale teda ta naše ČR je k pláči. Ani pořádnej kopec tu není

Autem se na Milesovku opravdu neda... z parkoviste je to 3km prochazka o prevyseni 300m.
Ale podle webkamery se da snadno zjistit zda je nad vrcholem inverze ci nikoliv. V nedeli to bylo o cca 40 metru.
Byt vrchol v dosahu autem, jsem tam pri inverzi peceny-vareny. Takhle to byl druhy vylet po deseti letech.
Ale podle webkamery se da snadno zjistit zda je nad vrcholem inverze ci nikoliv. V nedeli to bylo o cca 40 metru.
Byt vrchol v dosahu autem, jsem tam pri inverzi peceny-vareny. Takhle to byl druhy vylet po deseti letech.
Pavel Vabrousek
webka je výhoda, ale o 40m - to trochu foukne větřík a je konec Mě by vlastně ani nevadila nedostupnost autem, koupil bych zase astrotraka, ale přeci jen pak ve 4 ráno jít promrzlej s báglem dolů a ještě jet přes hodinu domů se mi úplně nelíbí... občas se mi zdá sen (po vzoru pořadů na Discovery) že se u nás staví nejvyšší mrakodrap světa, což asi dokazuje mojí zoufalost s inverzema 

- Honza Ebr (honza42)
Můžeš jet na koni jako místní meteorologové 

Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S