Pozorovani Jupitera přes den
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem dnes vyzkoušel pozorovaní Jupitera přes den. Přece jen pro velikost jeho kotoučku (tím poměrně malé jasnosti) je obtížné jej nalézt, nicméně se mi to podařilo
. Prohlédl jsem si jej ve zvětšení 120x a a Merkur dokonce v 240x. Samozřejmě se nedá mluvit o podrobnostech na povrchu, ale myslím, že při dnešním oblačném počasí spatřit Merkura a Jupitera na denní obloze je určitě úspěch :hi:

- MaG
- Kontaktovat uživatele:
To určitě je.
Ostatně zkoušel sem podobnou pozorovací parádu na Kleti a viděl sem na Jupiteru jen dva hlavní pásy. Nejsnáz se mi hledala Venuše, ta je jak pro oko tak pro triedr. S Merkurem jsem se trápil několik dnů než sem jej našel. Nikdy sem neviděl Saturn, i když teoreticky je na hranici.
Mnohem snazší bylo pozoorvání hvězd díky montáži. Počítal sem hodinový úhel jenom na kalkulačce ale spolehlivě sem dokázal nalézat hvězdy až do 2 mag. Nejslabší co sem kdy viděl byl průvodce v dvojhvězdě Cor Caroli (alfa CVn). Ten měl tuším 5,6 mag a to už teda nevidím ani v noci okem
Ostatně zkoušel sem podobnou pozorovací parádu na Kleti a viděl sem na Jupiteru jen dva hlavní pásy. Nejsnáz se mi hledala Venuše, ta je jak pro oko tak pro triedr. S Merkurem jsem se trápil několik dnů než sem jej našel. Nikdy sem neviděl Saturn, i když teoreticky je na hranici.
Mnohem snazší bylo pozoorvání hvězd díky montáži. Počítal sem hodinový úhel jenom na kalkulačce ale spolehlivě sem dokázal nalézat hvězdy až do 2 mag. Nejslabší co sem kdy viděl byl průvodce v dvojhvězdě Cor Caroli (alfa CVn). Ten měl tuším 5,6 mag a to už teda nevidím ani v noci okem

Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
- MMys
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Martine, tak to s těma hvědama už je docela silný kafe ::) Jakým to bylo dalekohledem ??? Asi to budu muset taky zkusit, ale budu si muset nechat montáž ustavenou z předchozí noci na zahradě, až budu někde na chatě. Ve dne ji totiž neustavím. Polárku ve dne v polárním hledáčku o průměru objektivu 12mm asi opravdu neuvidím 

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Pravdou je, že na Kleti je to pozorování o něčem jiném, vzhledem k nadmořské výšce. Říká se, že ve velkých výškách lze vidět hvězdy pouhýma očima. Odhaduji, že u mého dalekohledu je maximum tak -1 až 0 maginutuda a slabší hvězdy jsou bez šance. Taktéž je potřeba pozorovat planety nejlépe kolem průchodu poledníkem, kde je jejich výška maximální. V menší výšce kde je hustota atmosféry větší a přechází do modrobílé barvy, je to už skoro bez šance.
Byl jsem trochu skeptik pro pozorovani planet pres den, ale uz si budu muset svuj nazor poopravit. S pomoci noveho pomocnika - NAVIGATORU-I, je mozno zamerit dalekohled tim spravnym smerem pomerne dobre, takze jsem to rovnez vyzkousel. Povedlo se na prvni pokus. O podrobnostech opravdu nemuze byt rec, ale BYL TAM! Takze to opravdu funguje.