Měsíce Sluneční soustavy

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
stana

Měsíce Sluneční soustavy

Příspěvek od stana »

To pozorovali asi někde na Maču-Pikču... ;D
/Jinak už kravina a off-topic/.. ::) :D
P.S. Dnes v Pv na hvězdárně přednáška o pozorování planet, toš se zeptám, ale nerad bych byl zavola... :-[ ;D
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
MilAN
Věk: 76

Měsíce Sluneční soustavy

Příspěvek od MilAN »

Tady máš třeba pozorování od Zdeňka Řehoře zrcadlem( = v tomto vlákně tedy fuj !) o průměru 250 mm
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 0829/12#10
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Achernar

Měsíce Sluneční soustavy

Příspěvek od Achernar »

Děkuju za ten odkaz, to mi uniklo a jsem ted o neco chytrejsi. Tak nakonec jsem to pochopil spravne: oba mesicky lze spatrit i relativne malym pristrojem, ovsem za vyjimecnych okolnosti a s nejakym forichtungem. Neni to tedy ak, ze by to bylo zkratka nejake bezne dostupne pozorovani.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
MilAN
Věk: 76

Měsíce Sluneční soustavy

Příspěvek od MilAN »

. Tak nakonec jsem to pochopil spravne: oba mesicky lze spatrit i relativne malym pristrojem, ovsem za vyjimecnych okolnosti a s nejakym forichtungem. Neni to tedy ak, ze by to bylo zkratka nejake bezne dostupne pozorovani.Vzhledem k tomu, že jsou měsíčky v malé úhlové vzdálenosti od planety, hodí se průzračný vzduch, aby okolí planety moc nezářilo ( tohle ale platí i při pozorování třeba měsíčků Saturna...).
Ale ten fígl je známý a určitě se používá hodně přes 50 let.
Pokud je dobrý okulár , s menším polem a ostrou polní clonou, lze kotouček schovat tak, že je mimo pole. Daleko lepší je ale využít nejkvalitnější obraz , t.j. ve středu pole. Potom stačí třeba jen přelepit 1/2 pole páskou a tam schovávat planetu, nebo vyrobit úzký pásek přes střed pole. . Rozpůlení pole se mi osvědčilo víc, planetu lze pěkně vzdalovat mimo viditelné pole.Samozřejmě je potřeba mít pozorování připraveno, vědět, kdy je měsíc v elongaci a také tedy v které .
.........
Pro majitele Ethosů a podobných okulárů se clonou uprostřed je to nepoužitelné bez zásahu do vnitřku okuláru. U Plösslu stačí vzít černou izolační pásku a během několika vteřin je okulár připraven.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Achernar

Měsíce Sluneční soustavy

Příspěvek od Achernar »

O tom fíglu jsem věděl, ostatně je to logické a velmi prosté. jen mne prostě nenapadlo, že na to stačí i tak malý dalekohled. Třeba u Saturna často používám schovávání planety za okraj zorného pole, stejně i při zákrytech hvězd měsícem, atd.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Artaban
Věk: 58

Měsíce Sluneční soustavy

Příspěvek od Artaban »

Ja bohužel neviděl Deimos a Phobos, ale dlouho vim že to de. Zkušeny pozorovatel ma šanci vidět i Sirius B. Je pravda že papir snese všechno a tak tvrzeni že byl viděn dalekohledem o pruměru jen 150mm bych nebral važně. To jsem čet zde na AF. Majitelé 250mm objektivů ale šanci maj. Krom zářivého Siria A je problem jako vždy seeing. Jednoduche to nebude. Majitelů 250mm objektivů je hodně a pozorovani Siria B je málo.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Měsíce Sluneční soustavy

Příspěvek od Psion »

Trochu OT, koukám stana se dokonale vypracoval na takového místního exota, tak tedy gratuluji :)
Martin Vyskočil
Věk: 44

Měsíce Sluneční soustavy

Příspěvek od Martin Vyskočil »

[movedhere] Dalekohledy [move by] Martin Vyskocil.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Tharos

Měsíce Sluneční soustavy

Příspěvek od Tharos »

Jinak narazil jsem i na názor, se kterým vcelku souhlasím - totiž že pro podobná pozorování je důležitá i čistota optiky. Jde o to, že všechno světlo dopadající na zrnka prachu a další nečistoty se prostě rozptýlí v tubusu a to kontrast přece jen trochu sníží.
Habl

Měsíce Sluneční soustavy

Příspěvek od Habl »

Ja bohužel neviděl Deimos a Phobos, ale dlouho vim že to de. Zkušeny pozorovatel ma šanci vidět i Sirius B. Je pravda že papir snese všechno a tak tvrzeni že byl viděn dalekohledem o pruměru jen 150mm bych nebral važně. To jsem čet zde na AF. Majitelé 250mm objektivů ale šanci maj. Krom zářivého Siria A je problem jako vždy seeing. Jednoduche to nebude. Majitelů 250mm objektivů je hodně a pozorovani Siria B je málo.
Když v roce 1862 dokončila slavná dílna Clark a synové velký čočkový objektiv 45 cm, tak si vybrali hvězdu Sirius na otestování a Alvan Clark zjistil, že obraz Siria je dvojitý, tak byl teda objeven temný průvodce Sirius B - byl to první bílý trpaslík. Byl to ten nejlepší test objektivů z jejich dílny.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
stana

Měsíce Sluneční soustavy

Příspěvek od stana »

Měsíce Marsu, Phobos a Deimos byly objeveny 70 cm dalekohledem../Asi už nevím přesně snad někdy v 19. stol..
/Toliko faktů z kvalitní přednášky/
8-)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
janek950

Měsíce Sluneční soustavy

Příspěvek od janek950 »

Když v roce 1862 dokončila slavná dílna Clark a synové velký čočkový objektiv 45 cm, tak si vybrali hvězdu Sirius na otestování a Alvan Clark zjistil, že obraz Siria je dvojitý, tak byl teda objeven temný průvodce Sirius B - byl to první bílý trpaslík. Byl to ten nejlepší test objektivů z jejich dílny.No, u Siria B ale také záleží KDY se díváte. Clark měl štěstí, že byl v té době Sirius B v apoastru, tedy asi 11" daleko, zatímco pokud je v periastru, je to jen necelé 3". Momentálně je Sirius B po průchodu periastem a podmínky se stále zlepšují.

A navíc jedna věc je všimnout si něčeho nečekaného a druhá hledat něco o čem víš, že tam někde je. Pak to ulovíš i v menším stroji, než jaký byl potřeba na objev.

mn
janek950, Newton 203/810, ASI174MM, QHY5L-II-M, Watec 120N
stana

Měsíce Sluneční soustavy

Příspěvek od stana »

Vzhledem k tomu, že jsou měsíčky v malé úhlové vzdálenosti od planety, hodí se průzračný vzduch, aby okolí planety moc nezářilo ( tohle ale platí i při pozorování třeba  měsíčků Saturna...).
Ale ten fígl je známý  a určitě se používá  hodně přes 50 let.
Pokud  je dobrý okulár , s menším polem a ostrou  polní clonou, lze kotouček schovat  tak, že je mimo pole. Daleko lepší je ale využít  nejkvalitnější obraz , t.j. ve středu pole. Potom stačí třeba jen přelepit 1/2  pole páskou  a tam schovávat planetu, nebo  vyrobit  úzký pásek přes střed pole.  . Rozpůlení pole se mi osvědčilo víc, planetu lze pěkně vzdalovat mimo viditelné pole.Samozřejmě  je potřeba mít pozorování připraveno, vědět, kdy je měsíc v elongaci a také  tedy v které .
.........
Pro majitele Ethosů a podobných  okulárů se clonou uprostřed je to nepoužitelné bez zásahu do vnitřku okuláru. U Plösslu stačí vzít černou izolační pásku a během několika vteřin je  okulár připraven.To vzdávám!
Já jen, aby se někdo z majitelů nově koupených 200 mm strojů netěšil na dva měsíčky u Marsu...Páč tam uviděj kulový...
/Můj názor a vysvětlení nesrovnalostí/ :(
Artaban
Věk: 58

Měsíce Sluneční soustavy

Příspěvek od Artaban »

Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Aeternitas
Kontaktovat uživatele:

Měsíce Sluneční soustavy

Příspěvek od Aeternitas »

Ahoj,

zajimalo by me, ktere mesice planet lze pozorovat dalekohledem 305/1500?
Odpovědět