Vzhledem k tomu, že jsou měsíčky v malé úhlové vzdálenosti od planety, hodí se průzračný vzduch, aby okolí planety moc nezářilo ( tohle ale platí i při pozorování třeba měsíčků Saturna...).
Ale ten fígl je známý a určitě se používá hodně přes 50 let.
Pokud je dobrý okulár , s menším polem a ostrou polní clonou, lze kotouček schovat tak, že je mimo pole. Daleko lepší je ale využít nejkvalitnější obraz , t.j. ve středu pole. Potom stačí třeba jen přelepit 1/2 pole páskou a tam schovávat planetu, nebo vyrobit úzký pásek přes střed pole. . Rozpůlení pole se mi osvědčilo víc, planetu lze pěkně vzdalovat mimo viditelné pole.Samozřejmě je potřeba mít pozorování připraveno, vědět, kdy je měsíc v elongaci a také tedy v které .
.........
Pro majitele Ethosů a podobných okulárů se clonou uprostřed je to nepoužitelné bez zásahu do vnitřku okuláru. U Plösslu stačí vzít černou izolační pásku a během několika vteřin je okulár připraven.To vzdávám!
Já jen, aby se někdo z majitelů nově koupených 200 mm strojů netěšil na dva měsíčky u Marsu...Páč tam uviděj kulový...
/Můj názor a vysvětlení nesrovnalostí/

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...