Pomoc s výběrem teleskopu
Jsem úplný začátečník, který by rád začal sledovat planety, měsíce i DSO, proto bych si od vás zkušených astronomů chtěl nechat poradit, jaký teleskop si pořídit.
Nejprve jsem si vybral TSC/SKY NEWTON 6” 150/750mm EQ-3-2M DAMD, po pročtení zdejšího fóra jsem se nechal zviklat k většímu TSC/SKY NEWTON 8” 200/1000mm EQ-5 M2 DAMD, ale teď jsem koukal na naváděné montáže a tam mě zaujal TSC/CEL #31054 C-6N GT ADVANCED 150/750 CG-5 NWT, který už zase není o tolik dražší než ten předchozí, ale zase je menší.
Takže pokud byste mi mohli poradit, jaký dalekohled (montáž) koupit případně co k němu dokoupit (vhodné filtry, okuláry, něco dalšího), byl bych všem vděčen. Zejména by mě zajímalo, jestli má cenu kupovat tuto GOTO montáž, případně jestli je (v poměr cena/výkon) lepší koupit Newton 8” na EQ-5 než 6” na EQ-3-2M.
Cenově jsem začínal na 8 500 Kč, přes 12 500 Kč jsem se dostal na 16 500 Kč, a to je opravdu můj limit. Sledovat budu v okolí Prahy a v jižních čechách. Automobil na cestování za tmou mám a fotografovat nebudu (internet je plný kvalitních fotografií).
Děkuji.
Nejprve jsem si vybral TSC/SKY NEWTON 6” 150/750mm EQ-3-2M DAMD, po pročtení zdejšího fóra jsem se nechal zviklat k většímu TSC/SKY NEWTON 8” 200/1000mm EQ-5 M2 DAMD, ale teď jsem koukal na naváděné montáže a tam mě zaujal TSC/CEL #31054 C-6N GT ADVANCED 150/750 CG-5 NWT, který už zase není o tolik dražší než ten předchozí, ale zase je menší.
Takže pokud byste mi mohli poradit, jaký dalekohled (montáž) koupit případně co k němu dokoupit (vhodné filtry, okuláry, něco dalšího), byl bych všem vděčen. Zejména by mě zajímalo, jestli má cenu kupovat tuto GOTO montáž, případně jestli je (v poměr cena/výkon) lepší koupit Newton 8” na EQ-5 než 6” na EQ-3-2M.
Cenově jsem začínal na 8 500 Kč, přes 12 500 Kč jsem se dostal na 16 500 Kč, a to je opravdu můj limit. Sledovat budu v okolí Prahy a v jižních čechách. Automobil na cestování za tmou mám a fotografovat nebudu (internet je plný kvalitních fotografií).
Děkuji.
ahoj, tak v tom pripade bych se fakt nebal dobsona a vzal radeji 10" nez 8" byt se uz neda prenest v jedne osobe v celku (tubus zvlast, "bedynka" alias dobsonova montaz zvlast). 8" lze na par metru (par desitek metru) prenest jeste v celku (ma do 20ti kg) byt do auta to jde na 2 kusy, pochopitelne. Me osobne, kdyz jsem zacinal a hledal prvni dalekohled, se prave dobsony libily a nechtel jsem se pro vizualni pozorovani zabyvat nejakou vachrlatou montazi co se klepe pri sebemensim vetru. Navic o viditelnosti DSO rozhoduje prumer, ktery proste nicim nenahradis, takze ego hraje svoji roli - cim vetsi, tim lepsi. S dobsonem mas klid, muzes ho postavit na louku a koukat, zadne slozite sestavovani a ustavovani...
na prislusenstvi bych se z pocatku vykaslal, dokud bych nezjistil "o cem to je". Jedine co bych vzal je mesicni filtr a pripadne slunecni folii.
edit: jo a jelikoz na kazdou ulohu je vhodny jiny typ dalekohledu (univerzalni jaksi neexistuje), tak se neboj, ze by sis jeste jiny do budoucna neporidil. Proto uvazuj tak, aby to co koupis do budouci sestavy pasovalo napr. k tomu peknemu, velkemu dobsonu 10" by se hodil i maly refraktor (typ "malokuk" ;D) pro rychlou prehlidku oblohy, pokud by ses s tou "velkou kravou" nechtel ven tahat v pripade nejisteho pocasi a touhy se jen 5minut podivat na oblohu v dire mezi mraky...
na prislusenstvi bych se z pocatku vykaslal, dokud bych nezjistil "o cem to je". Jedine co bych vzal je mesicni filtr a pripadne slunecni folii.
edit: jo a jelikoz na kazdou ulohu je vhodny jiny typ dalekohledu (univerzalni jaksi neexistuje), tak se neboj, ze by sis jeste jiny do budoucna neporidil. Proto uvazuj tak, aby to co koupis do budouci sestavy pasovalo napr. k tomu peknemu, velkemu dobsonu 10" by se hodil i maly refraktor (typ "malokuk" ;D) pro rychlou prehlidku oblohy, pokud by ses s tou "velkou kravou" nechtel ven tahat v pripade nejisteho pocasi a touhy se jen 5minut podivat na oblohu v dire mezi mraky...
Souhlasil bych s Konihlavem, pokud chceš jen koukat je nejlepší ten 10" dobson. Sám ho mám a k němu ještě mobilnější Mak 127. I přes ten dobson se dá pokusničit s focením planet a hlavně Měsíce afokální metodou připevněním kompaktu za okulár dalekohledu.
Dobson vlevo, Mak vpravo, ten citovaný "Malokuk" je refraktor uprostřed, prodává se na stolní montáži EQ1. Já u něj tady mám vyšší fotostativ.Je uprostřed a je to 80/400mm.
Dobson vlevo, Mak vpravo, ten citovaný "Malokuk" je refraktor uprostřed, prodává se na stolní montáži EQ1. Já u něj tady mám vyšší fotostativ.Je uprostřed a je to 80/400mm.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Zatím děkuji za příspěvky. Jsem začátečník, a tak jsem si tady nejdříve procházel fórum a tak jsem nabyl dojmu, že se lidé dělí na Dobsonisty a ty druhé.
Dají se nějak jednoduše shrnout výhody a nevýhody azimutální a ekvatoriální montáže? Mě se vzhledově líbí více ekvatoriální Asi není proti Dobsonum stabilní, ale zase jí nemusím ničím podkládat. Já jsem se ve svém původním výběru zaměřil na tuto montáž (EQ) kvůli tomu, že když jsou základní výbavě i motorické pohony obou os, tak vychází levněji než Dobsony.
Chápu, že záleží na světlu, ale ten 10" dobson mi přijde dost veliký.
Jaký je tedy nejvýhodnější (velikost, s pohony/bez nich/GOTO) a s cenou do 16 500 Kč, sledoval bych primárně Měsíc, planety a jejich měsíce. Sledování DSO by byl bonus.
Zatím to vypadá na Dobsona bez pohonu.
Dají se nějak jednoduše shrnout výhody a nevýhody azimutální a ekvatoriální montáže? Mě se vzhledově líbí více ekvatoriální Asi není proti Dobsonum stabilní, ale zase jí nemusím ničím podkládat. Já jsem se ve svém původním výběru zaměřil na tuto montáž (EQ) kvůli tomu, že když jsou základní výbavě i motorické pohony obou os, tak vychází levněji než Dobsony.
Chápu, že záleží na světlu, ale ten 10" dobson mi přijde dost veliký.
Jaký je tedy nejvýhodnější (velikost, s pohony/bez nich/GOTO) a s cenou do 16 500 Kč, sledoval bych primárně Měsíc, planety a jejich měsíce. Sledování DSO by byl bonus.
Zatím to vypadá na Dobsona bez pohonu.
no lide se deli i napriklad na hloupe a na premyslejici takze ja bych urcite nedelil, nemam rad kategorizaci a predsudky a diskriminaci kazdemu se libi neco a i kdyz treba existuje pristroj levnejsi a s vetsim dosahem (napr. dobson), tak proste miluji svuj refraktor. Takze kazdemu podle jeho potreb! a je dulezite si ty potreby a cile uvedomit Nejlepsi dalekohled totiz je ten, ktery nejcasteji pouzivas!
dobsona podkladat nemusis, toho polozis na zem/louku...
no na prvni pohled je 10" veliky stroj, ale za 2 tydny Ti uz prijde jako prcek
urcite si muzes precist tech 100+1 vlaken v teto sekci a uvidis k cemu nakonec dojdes. Vsechny cesty vedou do Rima
dobsona podkladat nemusis, toho polozis na zem/louku...
no na prvni pohled je 10" veliky stroj, ale za 2 tydny Ti uz prijde jako prcek

urcite si muzes precist tech 100+1 vlaken v teto sekci a uvidis k cemu nakonec dojdes. Vsechny cesty vedou do Rima

Tady musim s klukama naprosto souhlasit.Pokud chces dalekohled jen na divani s cenou do 16500Kc, pak je 10" dobson idealni.
A vyhody nevyhody.Ja bych to spis shrnul tak, ze pokud jen na divani, tak dobson.Je jednodussi, nemusi se ustavovat a mel by byt stabilnejsi.A taky je levnejsi nez EQ.
Pokud na fotografovani, tak EQ.
A vyhody nevyhody.Ja bych to spis shrnul tak, ze pokud jen na divani, tak dobson.Je jednodussi, nemusi se ustavovat a mel by byt stabilnejsi.A taky je levnejsi nez EQ.
Pokud na fotografovani, tak EQ.
Newton 200/1000 EQ-5M, refraktor 70/500, TV Plössl 25mm, SW Plössl 25mm,10mm, SW pointační 12,5mm, SW Planetary 4mm, TV Powermate 5x, UHC-E, IR 742nm, SPC900NC, Canon 40D
Amen.. 
Jen dodám, že bych opravil Hamra, ten malý refráček je 80/400...
/Tys ho tuším prodal.. :-X
/

Jen dodám, že bych opravil Hamra, ten malý refráček je 80/400...

/Tys ho tuším prodal.. :-X

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Opraveno 80/400mm. Ano prodal, dalekohledů bylo už nějak moc
.

EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Děkuji za rady. Dobson tedy pro mě bude ta nejlepší volba, jenom nevím jaký koupit. V Supře mají tyto:
TSC/SKY NWT 254/1200mm 10” DOBSON (PYREX) (CDD)
TSC/GSO-250C DOBSON 10” 250/1250mm f/5 CRAYFORD
TSC/GSO-980 DOBSON 12” 300/1500mm f/5 CRAYFORD
TSC/SKY NWT 254/1200mm 10” DOBSON FLEX TUBE
TSC/SKY NWT 200/1200mm 8” DOBSON AUTOTRACK (CDD)
Pak jsem taky četl v jiných diskuzích tady o nejakých Deluxech.
Ty poslední dva by se asi lépe převážely a ten poslední je sice menší, ale zase umožňuje jak ruční tak elektrické ovládání v obou osách (nevím jestli je to výhoda, když je to na úkor velikosti). ??? U obou se asi musí nějak odstínit případné parazitní světlo ???
Takže mám zvolit skládací model nebo ten neskádací, případně přímo jakého výrobce. Když něco objevím při nějakém rozumém zvětšení, vydrží objekt v okuláru alespoň několik sekund, aby se mohl podívat někdo další?
TSC/SKY NWT 254/1200mm 10” DOBSON (PYREX) (CDD)
TSC/GSO-250C DOBSON 10” 250/1250mm f/5 CRAYFORD
TSC/GSO-980 DOBSON 12” 300/1500mm f/5 CRAYFORD
TSC/SKY NWT 254/1200mm 10” DOBSON FLEX TUBE
TSC/SKY NWT 200/1200mm 8” DOBSON AUTOTRACK (CDD)
Pak jsem taky četl v jiných diskuzích tady o nejakých Deluxech.
Ty poslední dva by se asi lépe převážely a ten poslední je sice menší, ale zase umožňuje jak ruční tak elektrické ovládání v obou osách (nevím jestli je to výhoda, když je to na úkor velikosti). ??? U obou se asi musí nějak odstínit případné parazitní světlo ???
Takže mám zvolit skládací model nebo ten neskádací, případně přímo jakého výrobce. Když něco objevím při nějakém rozumém zvětšení, vydrží objekt v okuláru alespoň několik sekund, aby se mohl podívat někdo další?
Při zvětšení 100x Ti objekt vydrží v poli minimálně 2 minuty.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Flex-tubus bych bral až od 300 mm..
Dobson 250-ku bych bral plnotubus...Při délce 1,2 m ho položíš na zadní sedadlo a Dobson bednu do kufru..
/U běžného osobního auta../
Dobson 250-ku bych bral plnotubus...Při délce 1,2 m ho položíš na zadní sedadlo a Dobson bednu do kufru..
/U běžného osobního auta../
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...