softwarový polární hledáček
-
-karneades-
Může být ale pomůckou pro lidi, kteří nemají jasno, jak to na obloze chodí a jak se co pohybuje a měří. no a to je přesně můj případ, přesto děkuji za osvětu, budu to budoucna ustavovat dle hodinového úhlu z hand ovladače, přijde mi to jednoduché
2/ proč ljednmou podle libel a podruhé ne ?
Při nastavování podletěch stupnic jsoustupnice napevnovůči montáži ( jsou seřízeny na ustavené montáži, kdyzákladna trojnožky je vodorovná aznačka pro Polárku je ve výchozím bodědole = kolmo k zemi) kdybystu montážpostavil šikmo, nebude již ta definovaná výchozí poloha ( od které vlastně odečítají stupnice)kolmo k zemi-
V druhém případě si vlastně nejprve definuješsměr kolmo k zemi ( a to , ať stojí trojnožka jakkoliv) a od této 0 potom měříšhodinový úhel.no vidis, to je presne ten duvod, proc jsem se tu s MMysem a spol. v lete hadal o tom, zda je to NUTNE mit stativ v rovine nebo NENI a je to uplne fuk. protoze ja to delam pres stupnice a ne pres HA (hodinovy uhel). Nakonec by to mohl byt i duvod, proc v posledni dobe opet ustavuji montaz hure nez lepe... (a fotim ze strachu jen 10min expozice, aby mi to staceni pole nemazlo...).
takze diky za doplneni a vysvetleni clovek se uci cely zivot
Při nastavování podletěch stupnic jsoustupnice napevnovůči montáži ( jsou seřízeny na ustavené montáži, kdyzákladna trojnožky je vodorovná aznačka pro Polárku je ve výchozím bodědole = kolmo k zemi) kdybystu montážpostavil šikmo, nebude již ta definovaná výchozí poloha ( od které vlastně odečítají stupnice)kolmo k zemi-
V druhém případě si vlastně nejprve definuješsměr kolmo k zemi ( a to , ať stojí trojnožka jakkoliv) a od této 0 potom měříšhodinový úhel.no vidis, to je presne ten duvod, proc jsem se tu s MMysem a spol. v lete hadal o tom, zda je to NUTNE mit stativ v rovine nebo NENI a je to uplne fuk. protoze ja to delam pres stupnice a ne pres HA (hodinovy uhel). Nakonec by to mohl byt i duvod, proc v posledni dobe opet ustavuji montaz hure nez lepe... (a fotim ze strachu jen 10min expozice, aby mi to staceni pole nemazlo...).
takze diky za doplneni a vysvetleni clovek se uci cely zivot
no vidis, to je presne ten duvod, proc jsem se tu s MMysem a spol. v lete hadal o tom, zda je to NUTNE mit stativ v rovine nebo NENI a je to uplne fuk. protoze ja to delam pres stupnice a ne pres HA (hodinovy uhel).Teď nevím, jestli si rozumíme. Pokud to děláš přes stupnice,tak na tom záleží. Pokud přes hodinový úhel , tak nemusíš rovnat trojnožku.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ano rozumime si. Doted to delam pres stupnice a hadal jsem se zde na foru do roztrhani tela ze to chce mit stativ v rovine 
Priste vyzkousim ustavit podle hodinoveho uhlu z rucniho ovladace podle postupu, ktery jsi mi zde objasnil (diky za to) a uvidime, jak to pujde
edit: pokud to pujde tak bys mi mozna touto radou mohl usetrit par penez za G-11 a novou pointacni kamerku G1X0300 od MII a zbyde mi na bublifuk a FSQ106 no uvidime, nepredbihejme dne po veceri
Priste vyzkousim ustavit podle hodinoveho uhlu z rucniho ovladace podle postupu, ktery jsi mi zde objasnil (diky za to) a uvidime, jak to pujde
edit: pokud to pujde tak bys mi mozna touto radou mohl usetrit par penez za G-11 a novou pointacni kamerku G1X0300 od MII a zbyde mi na bublifuk a FSQ106 no uvidime, nepredbihejme dne po veceri
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Konihlave, můžete mi prosím, v tomto vlákně plném OT příspěvků objasnit, jak souvisí stáčení pole s pointací? Přece když pointuji na hvězdu, nemusím mít montáž ani vůbec nijak ustavenou.. Tomu nějak nerozumím....
no kdyz je vlakno o polarnim hledacku, tak polarni ustaveni neni tak od tematu, navic opakovani je matka moudrosti.
Tak zkus pointovat 30 minut treba to zjistis.
Nebo udelej maly pokus (jiste vhodne snimky mas, videl jsem, ze pres tu 305mm "kravu" na NEQ-6 tu nejaka foto aktivita jiz probehla). Vezmi sekvenci treba 10ti 10ti minutovych snimku a ted si pres sebe prohlidni (flip) prvni a posledni snimek. Vidis posun hvezd? To je to staceni pole.
Tak zkus pointovat 30 minut treba to zjistis.
Nebo udelej maly pokus (jiste vhodne snimky mas, videl jsem, ze pres tu 305mm "kravu" na NEQ-6 tu nejaka foto aktivita jiz probehla). Vezmi sekvenci treba 10ti 10ti minutovych snimku a ted si pres sebe prohlidni (flip) prvni a posledni snimek. Vidis posun hvezd? To je to staceni pole.
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Konihlave díky, donutil jsi mě najít nedávné vlákno o stáčení pole, které jsem předtím nenalezl. A tam už je to vysvětlované tak, že jsem to i já pochopil. P.S. není to žádná kráva, ale naše krasavice, pokusy proběhly, stojí za houby, protože nic neumíme, narážka na OT příspěvky mířila i na mě, sám jsem přispěl Tak asi tak.
Ano rozumime si. Doted to delam pres stupnice a hadal jsem se zde na foru do roztrhani tela ze to chce mit stativ v rovine 
Přes stupnice CHCE, ale jde to i jinak, KONÍhlave
....
Přes stupnice CHCE, ale jde to i jinak, KONÍhlave
lepší rada žádná než špatná
jo jo, vsechny cesty proste vedou do Rima jen nekdo jde zkratkou a nekdo ne. Zkratka je jednak nejvetsi mozna vzdalenost mezi dvema body a zaroven je to zkratkou sice delsi ale o to horsi cestou ;D ;D ;D
konec OT hlaseni
konec OT hlaseni