H-alfa filter

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
nesersa

H-alfa filter

Příspěvek od nesersa »

Čauko som začiatočník a mám záujem o pozorovanie Slnka. Čo si mám podľa vás kúpiť H-alfa,alebo astro-solar foliu.Nechcem fotiť iba pozorovať.
Aký je mezdi tým rozdiel???
caribic10

H-alfa filter

Příspěvek od caribic10 »

To záleží co chceš taky na Slunci pozorovat. Jako levnější variantu kolem pětistovky můžeš zvolit fólii a s tou lze pozorovat na slunečním kotouči skvrny, granulaci či fakulová pole. S H-alfa jako drazší variantou můžeš pozorovat praktiky to samé jako s fólií jen ti k tomu přibude možnost vidět různé filamenty a na okraji disku propuberance. Každé má ale své, osobně používám pouze baader fólii, o H-alfa bych stál pouze kdybych chtěl sluníčko fotit.

edit: podívej se na stránky Martina Myslivce, má tam snímky jak přes fólii tak i přes H-alfu. http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/gal_solsyst.htm
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
nesersa

H-alfa filter

Příspěvek od nesersa »

Dík. pomohol si mi,.
MilAN
Věk: 77

H-alfa filter

Příspěvek od MilAN »

Ale ono je to přeci složitější. Folie není žádná levnější varianta.Pomocí fólie pozoruješ naprosto jiné jevy na Slunci než pomocí H- alfa filtru . Granulace, skvrny a fakulové pole jsou objekty "povrchu" Slunce, lišící se rozdílnou teplotou v řádů jednotek tisíc Kelvinů a jako takové jsou při pozorování hodně "statické".
Naproti tomu pomocí H-alfa filtrů se pozorují velmi dynamické jevy jako jsou protuberance, erupce, fiamenty ,- měnící se velmi rychle v řádů minut. Fotografie zdaleka nemůže nahradit přímý pohled přes H-alfa dalekohled, u kterého lze vydržet hodiny se dívat na probíhající jevy v reálu. Tohle filmová sekvence nemůže jen tak nahradit.
Ne nepodstatný rozdíl je ale také v cenové ralaci : H-alfa filtr ( resp. sestava či dalekohled) vyjde řádově 100x dráž, než sluneční fólie. Ale každou technikou pozorujeme na Slunci něco naprosto odlišného
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
caribic10

H-alfa filter

Příspěvek od caribic10 »

Ne nepodstatný rozdíl je ale také v cenové ralaci : H-alfa filtr ( resp. sestava či dalekohled) vyjdeřádově 100x dráž, než sluneční fólie.A to je přesně ten důvod proč bych si tento filtr nepořídil. Máš pravdu že pozorovat Slunce přes H-alfa je fantastický zážitek, ale z mého pohledu jeho cena je tomu neúměrná. To že mě sežerete mi je jasný, ale mě to tak připadá...
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
stana

H-alfa filter

Příspěvek od stana »

Jako pro začátečníka to asi vidím na tu fólii...Na finále a pro fajnšmekry a profíky a fotiče pak specielní dalekohled na pozorování Slunce/nejsou vůbec levné...
Osobně bych se rád podíval nějakým profi Slunečním dalekohledem, ale nejsem zas tak nadšenec a profík, abych si pořizoval takové drahé vybavení.. 8-)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

H-alfa filter

Příspěvek od MMys »

Když to je relativní. Výroba etalonu i blokačního filtru je velmi náročná, a z toho plyne i cena. Navíc v poslední době už se to dostává do zajímavé cenové hladiny.

Taky jsem si před deseti lety říkal, že nic takového si asi nikdy nepořídím, ale když pak časem dospěješ do stavu, že máš kde bydlet, máš zaopatřenou rodinu, aspoň trochu slušně placenou práci, tak pak už to tak nereálné není a ušetřit se na to nechá celkem vpohodě. Do slunečního maxima máš ještě dost času ;)

Pro tazatele - rozhodně bych začal Baader astro solar folií.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Sansaj

H-alfa filter

Příspěvek od Sansaj »

astrosolar folie uz je objednana jen cekam az mi ji dovezou :)
Triedr 40x70,Newton 130/650 EQ2
stana

H-alfa filter

Příspěvek od stana »

astrosolar folie uz je objednana jen cekam az mi ji dovezou :)Hlavně nezapomeň sundat z fólie tu krycí fólii...
/Bacha! Jsou tam dvě! Ta jedna odpadne sama a tej druhej potřeba pomoct..Jsem to zjistil až za dva dny, že něco nesedí... :-[
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Sansaj

H-alfa filter

Příspěvek od Sansaj »

Bacha! Jsou tam dvě! Ta jedna odpadne sama a tej druhej potřeba pomoct
Tak ted si mne zarazil ta jedna je tam volna a ta druha se musi strhnout je na ni jakoby prilepena? :-?
baranka

H-alfa filter

Příspěvek od baranka »

Jj jedna papírová a jedna z průhledné bezbarvé folie PS:sundal jsem jí až dnes po 2 dnech pozorování ( svůj pracně udělanej filtr jsem znovu rozdělal po Stanově upozornění ) a ona tam byla .
Newton 114/900
Sansaj

H-alfa filter

Příspěvek od Sansaj »

tak tu sem nastesti odtrhl ona se mi trochu odlepila tak sem si ji vsiml jinak by tam taky zustala :D
Archee

H-alfa filter

Příspěvek od Archee »

:-D jsem si toho taky všiml pozdě. Vadí to hodně když se neoddělá?
Sky-Watcher 254/1200mm 10” DOBSON | okuláry 1.25: 25mm, 10mm, 5mm, Barlow triplet 2x | fotoaparát: Canon EOS 40D |
stana

H-alfa filter

Příspěvek od stana »

jsem si toho taky všiml pozdě. Vadí to hodně když se neoddělá?
Obraz se zlepší...
Ono i tak je dost i bez té krycí fólie že nic moc..Ale lepší než experimentovat se zdravím..
Tákže určitě sundať.. 8-)
/U Slunce se mi osvedčilo zvětšení tak max. nějakých 60-100 x../
Pardon za off topik..Příspěvek je o Bááder sluneční fólii a ne H-alfa filtru..
Sansaj

H-alfa filter

Příspěvek od Sansaj »

je to o tom cim pozorovat slunce ne jenom o H-Alfa ten dotycny se pta cim toho vykuka pozorovat a co je dostupnejsi :)
Odpovědět