MP: ano, statistika je mocná věda, pokud bude statisticky zjištěno ,že my dva jsme v průměru snědli jednu husu, chci být tím, kdo ji snědl celou sám
Martine, jistě máš pravdu, je zřejmé, že z pohledu Země je systém uzavřen, jde "pouze" o to, že ten uhlík shromažďovaný desítky milionů let uvolňujeme masivně ve velmi krátké době. To je totéž, jako v uzavřeném systému vytvoříme přehradu, potom necháme řeku dál protékat a najednou tu přehradu do řeky vypustíme. Celková bilance je jistě stejná, vody nepřibylo ani neubylo, jen pod přehradou vznikne povodeň...
Poznámka k té okrajovosti použití biomasy : ono je z pohledu bilance uhlíku prakticky jedno, zda biomasu spálíme, nebo dřevo necháme rozložit v lese. Produktem rozkladu dřevní hmoty za přístupu kyslíku je CO2, bez přístupu kyslíku metan. Jedná se o koncový stupeň koloběhu uhlíku v přírodě a z tohoto pohledu to vyjde nastejno. Poctivě podotýkám, že rozklad dřeva je pomalejší, než prosté spálení, ale miliony roků to nejsou. Jistě, není možné vzít lesu všechnu biomasu a spálit ji, protože je hostitelem řady rozkladných organizmů ať hub, hmyzu, bakterií, ale svůj velký potenciál má. Nemluvě o biomase tvořené výrobou - piliny, kůra, odřezky, sláma a podobně.
Opakuji, že nejsem militantní ekolog, jsem pro JE, ale vadí mi diletantské odsudky. Právě tak mi vadí Kjóta, Kodaně a podobně - to jsem zde již vyjádřil, protože nikam nevedou. Jsou to takové křečovité pokusy svým porincipem předem odsouzené k nezdaru. Ale jsem pro ochranu přírody a OZE jsou už dnes určitou dílčí alternativou...