Achromatický objektiv
Achromatický objektiv
to: stryko :
Musím souhlasit s příspěvkem č. 56. Na rozdíl od Tebe jsem se také tím dalekohledem díval a proto jsem se ptal, kde bereš to přesvědčení.
A pokud Ti vadí můj kritický postoj : než doporučovat něco co neznám, jen si čtu katalog výrobce a jeho chválu nad prodávaným výrobkem , tak to radši mlčím.
Musím souhlasit s příspěvkem č. 56. Na rozdíl od Tebe jsem se také tím dalekohledem díval a proto jsem se ptal, kde bereš to přesvědčení.
A pokud Ti vadí můj kritický postoj : než doporučovat něco co neznám, jen si čtu katalog výrobce a jeho chválu nad prodávaným výrobkem , tak to radši mlčím.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Achromatický objektiv
ja som nehovoril, ze nema far.vadu, ale
na fotenie filtrami by to slo, a to je rozdiel.
ale uz radsej mlcim :-X
na fotenie filtrami by to slo, a to je rozdiel.
ale uz radsej mlcim :-X
Achromatický objektiv
podla teba su urcite aj semi-apo equinox, SW ED80, 120 atd., ktore patria medzi lacnejsie a foti s tym kopec lidi a robia superfotky na astrofoto nevyhovujuce...
cool! treba to nasim tunajsim megalomanom trosku osladit ;D
cool! treba to nasim tunajsim megalomanom trosku osladit ;D
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Achromatický objektiv
To stryko: Máš pravdu! Fotit se tim Vixenem dá. Jen ty fotky budou patřit do třetí cenový.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
Achromatický objektiv
t ale na foto cez filtry by to mohla byt bomba.
Ale bez znalosti spotu a křivosti pole (jen podle chvály výrobce) nevíme vůbec nic
Ale bez znalosti spotu a křivosti pole (jen podle chvály výrobce) nevíme vůbec nic
lepší rada žádná než špatná
Achromatický objektiv
boze muj, tady jsou ale jelita (jelito).
Prvni odstavec (ad achromaty a levnejsi stroje) hovori o necem (napr. o achromatech obecne a levnejsich pristrojich).
Druhy odstavec (ad vixen) konstatuje jiny fakt a tyka se jineho tematu (napr. Vixen).
To co pisi v prvnim odstavci patri prvnimu odstavci.
To co pisi v druhem odstavci se tyka zas jen druheho odstavce.
JE TO TAK TEZKE POCHOPIT?
sorry, ale jsou veci, ktere me zvednou ze zidle. Jinak "peace" [smiley=thumbup.gif] a vsem svetovy mir ;D
Prvni odstavec (ad achromaty a levnejsi stroje) hovori o necem (napr. o achromatech obecne a levnejsich pristrojich).
Druhy odstavec (ad vixen) konstatuje jiny fakt a tyka se jineho tematu (napr. Vixen).
To co pisi v prvnim odstavci patri prvnimu odstavci.
To co pisi v druhem odstavci se tyka zas jen druheho odstavce.
JE TO TAK TEZKE POCHOPIT?
sorry, ale jsou veci, ktere me zvednou ze zidle. Jinak "peace" [smiley=thumbup.gif] a vsem svetovy mir ;D
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Achromatický objektiv
Vixenem 140 jsem koukal, na foto to určitě není i při pozorování je to na hraně s chromatickou aberací...
- Jiri_Skalsky
Achromatický objektiv
Ted jsem se dival na moznosti dvojcockoveho korektoru z BK7-F2 u Synta objektivu 150/1200, umisteneho 200 mm pred ohniskovou plochou.
Samotny dublet ma hodnoty MTF krivky pro 50 car/mm zhruba 0.1, pro 130car/mm hodnotu 0.04.
Navrhne-li se vhodny korektor z beznych skel, pak system pro 50 car/mm dosahne MTF krivka hodnoty 0.2 a pro 130 car/mm cca 0.1. To je dvakrat vic nez samotny holy dublet.
Ma-li samotny achromat 150/1200 velice vyrovnane pole priblizne 1 stupen,kde jsou obrazy hvezd temer stejne, pak s korektorem se toto ucinne pole zvetsi na 3 stupne. Skoda,ze se tyto dalekohledy k nam nedostaly,kdy se fotilo na desky. Urcite by takovy pristroj s vhodnym okularem pro 40-50 nasobne zvetseni ukazoval jako hrom.
Snad to nekomu pomuze.
Zdravi J.S.
Samotny dublet ma hodnoty MTF krivky pro 50 car/mm zhruba 0.1, pro 130car/mm hodnotu 0.04.
Navrhne-li se vhodny korektor z beznych skel, pak system pro 50 car/mm dosahne MTF krivka hodnoty 0.2 a pro 130 car/mm cca 0.1. To je dvakrat vic nez samotny holy dublet.
Ma-li samotny achromat 150/1200 velice vyrovnane pole priblizne 1 stupen,kde jsou obrazy hvezd temer stejne, pak s korektorem se toto ucinne pole zvetsi na 3 stupne. Skoda,ze se tyto dalekohledy k nam nedostaly,kdy se fotilo na desky. Urcite by takovy pristroj s vhodnym okularem pro 40-50 nasobne zvetseni ukazoval jako hrom.
Snad to nekomu pomuze.
Zdravi J.S.
Achromatický objektiv
1h 40m con Vixen NA140 con guida fuori asse Meade, filtro Ha30nm e SXV-H9 bin1x1. Cielo inquinato: mag. lim.:+2.5 , luna 1° quarto ...
Achromatický objektiv
2h 20m Vixen NA140 con guida fuori asse Meade, filtro Ha30nm e SXV-H9 bin1x1. Cielo inquinato: mag. lim.:+2.5 - Luna 1° quarto
Achromatický objektiv
Mne sa tie fotky páčia. Tuším si tu nimi niekomu vyrazil dych. ;)
Rátaj ale s tým, že pri monochromatickom fotení (30nm Ha je stále pomerne úzky filter) bude aj achromát bez zobrazenej farebnej vady. My sme niečo podobné skúšali v Mariánke s klasickým Celestronom/SkyWatcherom 100/500. Ivan možno má nejakú demofotku poruke.
Rátaj ale s tým, že pri monochromatickom fotení (30nm Ha je stále pomerne úzky filter) bude aj achromát bez zobrazenej farebnej vady. My sme niečo podobné skúšali v Mariánke s klasickým Celestronom/SkyWatcherom 100/500. Ivan možno má nejakú demofotku poruke.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Achromatický objektiv
Přesně tak monochromaticke fotky uděláš dalekohledem za 16 tisíc s průměrem 150mm.
Achromatický objektiv
Přesně tak monochromaticke fotky uděláš dalekohledem za 16 tisíc s průměrem 150mm.
veeelmi spravne Psione, aj lacnejsim a AJ FAREBNE:
http://www.skytoa.it/nebulose_ngc2244big_rgb.html
veeelmi spravne Psione, aj lacnejsim a AJ FAREBNE:
http://www.skytoa.it/nebulose_ngc2244big_rgb.html
Achromatický objektiv
Neviem kolko fotiek by vas presvedcilo, ZE TO IDE aj ACHROMATOM, proste kdo umi, ten umi.
Tu na fore je vzite, ze co nie je apo je s prepacenim za vyraz shit lebo to nie je IN a COOL, a na astrofoto naprosto nevhodne a su to len tretotriedne fotky. Podla mna nie, a nevidim ani na monochromatickych fotkach nic zleho, pokial mi poskytnu detaily, ktore vizualne nikdy neuvidim.
Tu na fore je vzite, ze co nie je apo je s prepacenim za vyraz shit lebo to nie je IN a COOL, a na astrofoto naprosto nevhodne a su to len tretotriedne fotky. Podla mna nie, a nevidim ani na monochromatickych fotkach nic zleho, pokial mi poskytnu detaily, ktore vizualne nikdy neuvidim.
Achromatický objektiv
Doplnim len FunTomas-a, ze tym mojim C 102/500 je urobena napriklad aj velka cast z plagatu o planetkach, ktory vyhral CAM 12/2009 
Moj nazor je podobny ako strykov, teda ze mozno fotit naozaj vselicim - ked sa to vie. Navyse, pri R-G-B foteni ta farebna chyba je este potlacena, len treba castejsie preostrovat a dokladne registrovat jednotlive obrazy. A fotenie Ha-S2-O3 je malina.
Aby som to uzavrel, tak dam jeden z mojich klasickych vrypov: Pozrite si snimky Biba75 s jeho SW ED80 za 350 € a porovnajte ich so snimkami tunajsich Tak-istov za 2500-4000 €. Aj by som povedal, ze to boli vyhodene peniaze ;D
Moj nazor je podobny ako strykov, teda ze mozno fotit naozaj vselicim - ked sa to vie. Navyse, pri R-G-B foteni ta farebna chyba je este potlacena, len treba castejsie preostrovat a dokladne registrovat jednotlive obrazy. A fotenie Ha-S2-O3 je malina.
Aby som to uzavrel, tak dam jeden z mojich klasickych vrypov: Pozrite si snimky Biba75 s jeho SW ED80 za 350 € a porovnajte ich so snimkami tunajsich Tak-istov za 2500-4000 €. Aj by som povedal, ze to boli vyhodene peniaze ;D
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk