Pokud se použije Barlow převracecí člen 1,5x z Binoxu, tak bude obraz i v Newtonu vzpřímený, jenom bude stranově prohozený. Pro pozemní pozorování vadí hlavně konstrukce Dobsonu, na AZ či EQ montáži to bude dobré.
Na pozorovani pozemnich objektu vhodny neni, protoze dava prevraceny obraz (vzhuru nohama).
Sky-Watcher 6 Dobson
Sky-Watcher 6 Dobson
Sky-Watcher 6 Dobson
ďakujem za rady, ešte to radšej prekonzultujem s bratom keď dôjdem domov, ale ten Dobson sa mi pozdáva najviac
Sky-Watcher 6 Dobson
A pujde s tim zaostrit? Mel jsem neco podobneho u Lidlskopu a krome toho ze to byl fakt ausus tak mi na newtonu nestacil rozsah ostreni (je teda pravda, ze ho mam tip-top).
Pokud se použije Barlow převracecí člen 1,5x z Binoxu, tak bude obraz i v Newtonu vzpřímený, jenom bude stranově prohozený. Pro pozemní pozorování vadí hlavně konstrukce Dobsonu, na AZ či EQ montáži to bude dobré.
Sky-Watcher 6 Dobson
Uz sem to psal i v predeslych vlaknech ja sem taky zacatecnik a ten teleskop sem si vybiral 3 tejdny,3tejdny sem tu studoval forum a ucil se novym vyrazum atp... a ted uz jen cekam na jeziska az ho prinese vybral sem si Newton150/750 na EQ-3-2.(taky jeden z duvodu sou finance jinak bych sel do vetsiho
)

Triedr 40x70,Newton 130/650 EQ2
Sky-Watcher 6 Dobson
Někdy před cca 8 lety jsem se takto díval přes Besser Pluto (N114/500), nevím zda tam měl majitel tento konkrétní Barlow, ale ukazovalo to pěkně.
A pujde s tim zaostrit?
Sky-Watcher 6 Dobson
Je možné aby ten istý teleskop konkrétne TSC/SKY NEWTON 6” 150/750mm EQ-3-2 stál v supre 5870kč a v binoxe stojí 6850kč to je dosť veľký rozdiel
Sky-Watcher 6 Dobson
Je to možný,já koupil ED80 v kufru o 2000,-kč v Binoxu levněji.
Otázka je taky jak je vybavená ta EQ montáž.
Otázka je taky jak je vybavená ta EQ montáž.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
- Martin Vyskočil
- Věk: 40
Sky-Watcher 6 Dobson
Rozdil tam je. Ten dobson ma svetelnost 1:8 a ten newton na paralaktice 1:5. Tudiz se da predpokladat, ze dobson by mel mit mene zkresleny obraz.
je medzi týmito dvoma teleskopmi nejaký rozdiel, čo sa týka kvality zobrazovania ? alebo priblíženia ? na mňa je tam príliš veľa údajov :-/
Dodavam, ze newton 150/1200 se da na paralaktiku dat take.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Sky-Watcher 6 Dobson
nevedel som či zakladať novú tému, ale myslím, že to k tejto téme patrí, písal som asi pred 3 dňami mail do supry ohľadom nejakých informácií a stále mi neprišiel mail, máte s tým niekto skúsenosti ?
Sky-Watcher 6 Dobson
Vyčkej - někdy toho mají moc nebo jsou mimo, zkus poslat znova - občas mail blbne, nebo zavolej - to je jistota ;)
SW Dobson 254/1200 FlexT; Baader SCOPOS ED 66/400; Luntík LS35T Deluxe; Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2" ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2" ES-OIII
Sky-Watcher 6 Dobson
Opravdu ty informace tak pospíchají ?
:)

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Sky-Watcher 6 Dobson
áno ;D rád by som si stihol kúpiť teleskop do vianoc :D
Sky-Watcher 6 Dobson
Ahoj, jsem uplne stejny zacatecnik a taky cekam na vanoce az budu mit svuj prvni dalekohled.
Vybiral jsem dlouho a dlouho procital vse co se dalo... nakonec jsem se rozhodl takhle (treba ti to pomuze v rozhodovani)
Bydlim ve meste -> potrebuji tedy neco prenosneho, budu jezdit nekam za tmou (takze nic tezkeho)
Chci vybalit a koukat -> takze to bude DOBSON (paralaktica je pry ze zacatku slozita na sestaveni)
Nechci fotit -> takze to bude DOBSON (az budu chtit fotit budu na to stejne potrebovat vic penez)
Mam malo penez -> taze to bude DOBSON 6" (konkretne SKDOB 6" od Binoxu)
Jak uz jsem naznacil jeste jsem se do nej nekouknul ale uz ted vim ze to bude parada :)
A jsem si stopro jisty ze si casem koupim spoustu doplnku, proste jen abych to vyzkousel a urcite se snim
kouknu i na pozemni objekty.
(jen doufam ze bude 24.12. jasno
)
At se vam s brachou postesti, preji dobry vyber a ciste-tmave nebe :)
Vybiral jsem dlouho a dlouho procital vse co se dalo... nakonec jsem se rozhodl takhle (treba ti to pomuze v rozhodovani)
Bydlim ve meste -> potrebuji tedy neco prenosneho, budu jezdit nekam za tmou (takze nic tezkeho)
Chci vybalit a koukat -> takze to bude DOBSON (paralaktica je pry ze zacatku slozita na sestaveni)
Nechci fotit -> takze to bude DOBSON (az budu chtit fotit budu na to stejne potrebovat vic penez)
Jak uz jsem naznacil jeste jsem se do nej nekouknul ale uz ted vim ze to bude parada :)
A jsem si stopro jisty ze si casem koupim spoustu doplnku, proste jen abych to vyzkousel a urcite se snim
(jen doufam ze bude 24.12. jasno

At se vam s brachou postesti, preji dobry vyber a ciste-tmave nebe :)
SKDOB 6" ,52° (10mm, 25mm)
Triedr TELEMAX 5 7x50
Panasonic DMC-TZ3
Triedr TELEMAX 5 7x50
Panasonic DMC-TZ3
Sky-Watcher 6 Dobson
Ahoj, jsem uplne stejny zacatecnik a taky cekam na vanoce az budu mit svuj prvni dalekohled.
(jen doufam ze bude 24.12. jasno :D )
At se vam s brachou postesti, preji dobry vyber a ciste-tmave nebe
tak nejako si aj ja vyberám :D, zatiaľ sa rozhodujem medzi Dobsonom 6" alebo TSC/SKY NEWTON 6” 150/750mm EQ-3-2 čo je zrejme to isté len s inou montážou
Sky-Watcher 6 Dobson
Já jsem dneska byl v Supře pro TSC/SKY NWT 254/1200mm 10” DOBSON (PYREX)
Tak už jsem nervní, nevím jak to do toho 24. vydržím až mi ho ježíšek nadělí pod stromeček
:-D

Sky-Watcher 254/1200mm 10” DOBSON | okuláry 1.25: 25mm, 10mm, 5mm, Barlow triplet 2x | fotoaparát: Canon EOS 40D |
Zpět na “Fórum pro začátečníky”