Dobrý den všem.
Měl bych dotaz ohledně případného ručního pohybu GOTO montáže Celestronu používané na Nexstarech SE 4/5 a 6/8. Někde se to tady již probíralo, ale závěr nebyl jednoznačný. Dostal se mi do ruky český překlad návodu pro Nexstary SE, ale zde to není taktéž uvedeno. Pokud někdo ví, nebo má s tím zkušenost tak bych byl rád za odpověď. Nejlépe by bylo jestli to někdo zkouší v praxi a jde to když např. není šťáva v baterce, nebo nejde vůbec elektrika. Předem díky za odpovědi.
Ruční pohyb GOTO montáže
Ruční pohyb GOTO montáže
triedry Nikon 8x30 EII, Pentax 8x42 DCF CS, GPO Passion HD 10x50, Fujinon FMTR SX 10x50
Ruční pohyb GOTO montáže
Rucny pohyb nie je mozny. Hybat mozes s hlavou vertikalne; v horizontalnom smere vsak nikdy, lebo by si mohol poskodit mechanicke casti montaze.
http://www.celestron.com/c3/support3/in ... &nav=0,215
http://www.celestron.com/c3/support3/in ... &nav=0,215
Ruční pohyb GOTO montáže
Přesněji řečeno "rozumný" ruční pohyb není možný.
Základna na stativu drží pomocí šroubů. Pokud nebudou zašroubované, tak s tím půjde horizontálně otáčet. Ale rozhodně ne plynule a navíc hrozí, že při neopatrné manipulaci si můžeš shodit montáž s dalekohledem ze stativu.
S tohoto hlediska je na tom lépe CPC, které již má aretační šrouby v obou osách a po jejich uvolnění s ním lze celkem v pohodě zacházet ručně - alespoň mě to přijde v pohodě a už jednou jsem s tím takto pozoroval, když jsem zapomněl včas dobít aku... ;D
Základna na stativu drží pomocí šroubů. Pokud nebudou zašroubované, tak s tím půjde horizontálně otáčet. Ale rozhodně ne plynule a navíc hrozí, že při neopatrné manipulaci si můžeš shodit montáž s dalekohledem ze stativu.
S tohoto hlediska je na tom lépe CPC, které již má aretační šrouby v obou osách a po jejich uvolnění s ním lze celkem v pohodě zacházet ručně - alespoň mě to přijde v pohodě a už jednou jsem s tím takto pozoroval, když jsem zapomněl včas dobít aku... ;D
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis