MRAW - pokus o další program pro práci s RAW
Jak tedy dcraw používáš a jak ta data získáváš?No normálně :-) Volání dcraw -D -4 raw_data zapíše CFA data v PNG PGM formátu. A tohle zavolám z programu a data pak z toho PNG PGM souboru načtu. Ještě je to lehce zesložitěné tím, že dcraw kód mám jako funkci v samotném programu a volám ho voláním téhož programu s přepínačem jako samostatný proces. Ale je to jenom "kosmetická" finta proto, abych měl jenom jeden spustitelný soubor.
Je jasné, že jsem plně závislý na dcraw. Ale poté co jsem přelouskal CRW formát (mám 300D), tak se mi to nechtělo implementovat, a našel jsem dcraw.
edit: jasně, PGM, jsem to netrefil
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Tohle jsem zkoušel a výstup je v PGM formátu. Některé programy s ním umí pracovat např. Nebulosity, jiné ne, nebo ho otevřou špatně. Dál jsem to nezkoušel. Pokud někdo používá Registar, pak všechny soubory musí převést na TIFF a tím se to celé komplikuje. Markova cesta je podle mě mnohem jednoduší a rychlejší. Nic tedy proti dcraw, dokonce na něj existuje windowsovské GUI, které se jmenuje MEGUI. Každopádně díky za info.
Ahoj na foru. 
Tak jsem se konečně prokousal Markovim Mrawem.
Díky kopanci od Maga!
Zkusil jsem M RAWEM projet jeden ze starších snímků a s výsledkem jsem nad míru spokojen ten to snímek vzniknu asi 6ti kliky v PS. z čehož jsem byl u vytržení. Zde je snímek z Mrawu .
Ps: Marku tvůj prográmek je záslužnej počin. Moc díky za něj!!!
Díky mrawu se mi snímky upravujou mnohem lépe
Libor (Bíba 75)

Tak jsem se konečně prokousal Markovim Mrawem.
Díky kopanci od Maga!
Zkusil jsem M RAWEM projet jeden ze starších snímků a s výsledkem jsem nad míru spokojen ten to snímek vzniknu asi 6ti kliky v PS. z čehož jsem byl u vytržení. Zde je snímek z Mrawu .
Ps: Marku tvůj prográmek je záslužnej počin. Moc díky za něj!!!
Díky mrawu se mi snímky upravujou mnohem lépe

Libor (Bíba 75)
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
Tohle jsem zkoušel a výstup je v PGM formátu. Některé programy s ním umí pracovat např. Nebulosity, jiné ne, nebo ho otevřou špatně. Dál jsem to nezkoušel. Pokud někdo používá Registar, pak všechny soubory musí převést na TIFF a tím se to celé komplikuje. Markova cesta je podle mě mnohem jednoduší a rychlejší. Souhlasím, na nějakou další "ruční" editaci to není, ale pokud někdo potřebuje data z RAW, aby je natáhl do vlastního programu, tak je to "bez práce"
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Biba: Pěkný výsledek
TomasN: Ano to je pravda, to MEGUI to umí myslím i dávkově
TomasN: Ano to je pravda, to MEGUI to umí myslím i dávkově
- MMys
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Marku, teď mě tak napadla jedna myšlenka, když už ten SW píšeš, o které jsem už uvažoval před lety, když jsem fotil s DSLR.
Největším problémem DSLR je "nepasující" dark frame, protože se nedá uhlídat teplota. Napadlo mě využít proti světlu maskované oblasti, a porovnáním této oblasti u master dark snímku, bias snímku a light snímku určit poměr temných proudů v DF a light snímku a DF "dopasovat" na míru konkrétnímu snímku.
Myslíš, že to má šanci fungovat (bias snímek k tomu bude nutný, jinak nerozlišíš, jaký příspěvek dělá offset a jak velký díl má temný proud)
Největším problémem DSLR je "nepasující" dark frame, protože se nedá uhlídat teplota. Napadlo mě využít proti světlu maskované oblasti, a porovnáním této oblasti u master dark snímku, bias snímku a light snímku určit poměr temných proudů v DF a light snímku a DF "dopasovat" na míru konkrétnímu snímku.
Myslíš, že to má šanci fungovat (bias snímek k tomu bude nutný, jinak nerozlišíš, jaký příspěvek dělá offset a jak velký díl má temný proud)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Tak ak sa Marekovi podarí zapracovať túto funkcionalitu (dopasovanie DF), bude to u mňa ten najlepší program tohto druhu na svete. Dúfam, že ho Marek ponechá aj naďalej v konzolovom režime. Niet lepšieho ovládania pre dávkové spracovanie obrázkov.

mail to:fun2mas(at)gmail.com
Myslíš, že to má šanci fungovat (bias snímek k tomu bude nutný, jinak nerozlišíš, jaký příspěvek dělá offset a jak velký díl má temný proud)Ono to tam trochu primitivneji uz je - bez biasu, podle maskovanych okraju se dark normalizuje na snimek (podle medianu urovne cerne, s omezenim jen pro maly rozsah, aby se to nemohlo uplne zblaznit). S pouzitim biasu by to bylo lepsi, presnost by se zvysila a dala by se vytvorit funkce pomeru temnych proudu podle jejich urovne v darku, ne jen jedna normalizacni konstanta podle medianu.
Takze ano, podobne veci mne napadaji a casem si s nimi urcite budu hrat. Ted jde o to spis poradne rozchodit ten zaklad, ktery uz mam rozdelany (hlavne dekodovani dalsich formatu a dalsi moznosti kalibrace barev pri prevodu do RGB).
Jen upozornuji, ze to stejne nevyresi problemy s elektroluminiscenci - ta se chova nejak prilis nahodne, jak uz jsem kdysi psal, mam podezreni, ze je tam nejaky filtr (mozna i hardwarovy), ktery se ji snazi potlacit i v RAWu a pokazde mu to vyjde jinak. Jedine reseni je skladat spoustu snimku (i darku), kde se pak jednotlive odchylky navzajem statisticky vymlati.
Mimochodem, EOS 50D fleky od elektroluminiscence nema (aspon pri expozicich do 30sec., delsi jsem s nim zatim nedelal). Bud uz konecne vypinaji behem expozice zesilovac senzoru nebo jim ten filtr uz funguje poradne.
Takze ano, podobne veci mne napadaji a casem si s nimi urcite budu hrat. Ted jde o to spis poradne rozchodit ten zaklad, ktery uz mam rozdelany (hlavne dekodovani dalsich formatu a dalsi moznosti kalibrace barev pri prevodu do RGB).
Jen upozornuji, ze to stejne nevyresi problemy s elektroluminiscenci - ta se chova nejak prilis nahodne, jak uz jsem kdysi psal, mam podezreni, ze je tam nejaky filtr (mozna i hardwarovy), ktery se ji snazi potlacit i v RAWu a pokazde mu to vyjde jinak. Jedine reseni je skladat spoustu snimku (i darku), kde se pak jednotlive odchylky navzajem statisticky vymlati.
Mimochodem, EOS 50D fleky od elektroluminiscence nema (aspon pri expozicich do 30sec., delsi jsem s nim zatim nedelal). Bud uz konecne vypinaji behem expozice zesilovac senzoru nebo jim ten filtr uz funguje poradne.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
- MMys
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
O luminiscenci a tom, jak chaoticky se chová, vím. To neřeš. Pokud s tím počítám, dával jsem objekt trochu bokem, a pak ty zbytky co se neodečetly oříznul. Ostatní to asi řeší podobně.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Závislost statistik DF na teplotě je poměrně hladká. Protože jsem od přírody líný, zkoušel jsem si kdysi vyrábět umělé DF interpolací statistik těch nafocených temných snímků a ty jsem pak v programové smyčce odečítal, abych výsledný snímek jemně doladil. Měl jsem pro ten účel napsaný program v Matlabu a docela (byť pomalu) to fungovalo. Pak jsem toho ale nechal, protože ostatní artefakty ve snímku začaly převažovat.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Marek má pravdu, měl jsem problém s napasováním darkframu na snímek Oriona a mraw ho tam napasoval úplně bombasticky. Nevšiml jsem si téměř ničeho zatímco z DSS vylezlo dost vadných míst.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Tak jsem dal na stejne misto novou verzi, ktera umi cist CRW soubory. Aspon z EOS 300D, jine nemam (ale snazil jsem se opet o univerzalni pristup). Snad je umi take zpracovat jako CR2, ale nejsem si jisty, jestli vzdycky stejne kvalitne, protoze z CRW nedokazu vydolovat tolik "pomocnych" informaci.
CRW soubory to nedokaze zapisovat, takze kdyz pouzijete vystup do RAWu, zapise to soubor ve formatu CR2. Je to asi prvni konvertor CRW -> CR2 na svete Ale takove CR2 soubory nacte tak akorat MRAW a dcraw, CameraRaw a podobne budou protestovat.
On by nebyl problem CRW vystup naprogramovat, ale nevidim v tom zadny smysl. Ten format neumoznuje zapsat nektere informace a take neumi vic, nez 12 bitu na pixel. Tedy vlastne jen 10, ty dva jsou tam "doplacnute" dodatecne bez komprese. Takze bych nemohl ukladat treba prumer 20 darkframu se 16 bity na pixel, jako to delam s CR2.
Jako univerzalni vystupni format pro RAWy, jejichz vstupni format nebudu zapisovat, asi casem pouziji novejsi verzi DNG. Ta umoznuje zapsat spoustu "pomocnych" informaci, ktere jinak musim lustit z obrazovych dat, funguje do 16 bitu na pixel a cte ji spousta programu.
CRW soubory to nedokaze zapisovat, takze kdyz pouzijete vystup do RAWu, zapise to soubor ve formatu CR2. Je to asi prvni konvertor CRW -> CR2 na svete Ale takove CR2 soubory nacte tak akorat MRAW a dcraw, CameraRaw a podobne budou protestovat.
On by nebyl problem CRW vystup naprogramovat, ale nevidim v tom zadny smysl. Ten format neumoznuje zapsat nektere informace a take neumi vic, nez 12 bitu na pixel. Tedy vlastne jen 10, ty dva jsou tam "doplacnute" dodatecne bez komprese. Takze bych nemohl ukladat treba prumer 20 darkframu se 16 bity na pixel, jako to delam s CR2.
Jako univerzalni vystupni format pro RAWy, jejichz vstupni format nebudu zapisovat, asi casem pouziji novejsi verzi DNG. Ta umoznuje zapsat spoustu "pomocnych" informaci, ktere jinak musim lustit z obrazovych dat, funguje do 16 bitu na pixel a cte ji spousta programu.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Dobrá práce!
K tomu DNG - urcite se v tom vyznas vic nez ja. Ale mozna bych to zvazil. V principu vyborna myslenka (univerzalni format pro RAW), ale vzhledem k tomu, jak to kazdou verzi predelava mi to prijde jako mrtvy format. Zkratka zmrsene, jak je ostatne u Adobe posledni roky zvykem skoro se vsim Prijde mi blbost neustale resit kompatibilitu jako u SubRAWu.
Jsem zacatecnik, ale lecim se 

- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Spíš by bylo Marku zajímavé udělat výstup do FITS... přece jenom je to astronomický formát.