MRAW - pokus o další program pro práci s RAW
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Tady je takové jednoduché rozhraní na kalibraci snímků - pro inspiraci
http://arnholm.org/software/index.htm
http://arnholm.org/software/index.htm
Ok. Ale pro wokenicove rozhrani asi pouziju wxWidgets nebo neco podobne univerzalniho, nechci vyvijet uplne odlisne aplikace pro MS Windows a X Window System.
Dekuju za ten RAW, uz ho muzes smazat, mam ho stazeny. Cte ho to spravne, az na jeden detail - definici dvou svislych "pruhu", ze kterych je obraz slozeny (delaji to novejsi Canony, zrejme je to vysledek soucasneho vycitani dvou pulek senzoru kvuli rychlosti). Obraz je pak uplne rozhozeny, uroven cerne z okraju je vyssi, nez stred obrazu apod. => zmatek s prevodem do RGB. Muj EOS 50D dela to same a u nej to program detekuje a sklada spravne. Pujde o nejakou prkotinu, zitra (vlastne uz dneska) to vyresim. Ted mi Zuzana obsadila pocitac prehravanim muziky
Opakuji prosbu pro ostatni : posilejte mi RAWy. Bez nich nezjistim, co nefunguje podle mych predstav. Vetsinou pujde o drobnosti, opravitelne za pul hodiny, ale musim je najit. Ten format je tak spatne dokumentovany, ze mi proste nezbyva, nez lustit jednotlive soubory a sledovat, co je jinak, nez jsem si myslel. Takze predem dekuji.
Dekuju za ten RAW, uz ho muzes smazat, mam ho stazeny. Cte ho to spravne, az na jeden detail - definici dvou svislych "pruhu", ze kterych je obraz slozeny (delaji to novejsi Canony, zrejme je to vysledek soucasneho vycitani dvou pulek senzoru kvuli rychlosti). Obraz je pak uplne rozhozeny, uroven cerne z okraju je vyssi, nez stred obrazu apod. => zmatek s prevodem do RGB. Muj EOS 50D dela to same a u nej to program detekuje a sklada spravne. Pujde o nejakou prkotinu, zitra (vlastne uz dneska) to vyresim. Ted mi Zuzana obsadila pocitac prehravanim muziky
Opakuji prosbu pro ostatni : posilejte mi RAWy. Bez nich nezjistim, co nefunguje podle mych predstav. Vetsinou pujde o drobnosti, opravitelne za pul hodiny, ale musim je najit. Ten format je tak spatne dokumentovany, ze mi proste nezbyva, nez lustit jednotlive soubory a sledovat, co je jinak, nez jsem si myslel. Takze predem dekuji.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Pro načítání formátu RAW používám dcraw od Davida Coffina - ten načte cokolivJa take, ale dcraw pred prevodem do RGB nezpracuje astrofotku vcetne flatfieldu apod. Mam ho prostudovany, protoze jsem chtel, aby cetl i vystupy MRAWu. On to ze zacatku umel jen v pripade starsich Canonu, protoze nema spravne implementovanou LJPEG dekompresi RAWu a soubory z EOS 50D cte vlastne jen nahodou, diky zjednoduseni te komprese ve fotaku. Tak jsem musel studovat, najit ty chyby a udelat vystup MRAWu tak, aby ho dcraw precetl :)
Tak tady mas nejake RAWy z Nikonu D90 
http://www.kalista.cz/nikon_d90_nef.zip
Samozrejme, nejdriv si dores ty Canony, nebot ty jsou urcite potrebnejsi. Kdyby nevyhovovala kvalita (vubec bych se nedivil), tak zkusim jeste neco jineho. Ale predpokladam, ze momentalne jde jen o to, aby ho dokazal nacist.
Jeste mne napadlo, ze pred tim jsem mel Nikona D80, tak zkusim take neco najit
http://www.kalista.cz/nikon_d90_nef.zip
Samozrejme, nejdriv si dores ty Canony, nebot ty jsou urcite potrebnejsi. Kdyby nevyhovovala kvalita (vubec bych se nedivil), tak zkusim jeste neco jineho. Ale predpokladam, ze momentalne jde jen o to, aby ho dokazal nacist.
Jeste mne napadlo, ze pred tim jsem mel Nikona D80, tak zkusim take neco najit
Jsem zacatecnik, ale lecim se 
Diky, uz jsem to stahnul. Jasne, nejdriv doresim Canony a zacnu studovat dalsi format :)
Pro Psiona (i ostatni) :
Ten RAW z EOS 40D uz to nacita spravne, stahnete si novou verzi na stejnem miste (pro Windows http://fjfi.cce.cz/astro/mraw/mraw.zip). Mel jsem tam trivialni chybu, ktera se projevila pouze v pripade, ze je RAW slozen prave ze 2 pruhu (to je pripad 40D, 50D ma tri). To se dalo najit i po pulnoci po lahvi vina :)
Doporucuji volby -vg10t
Pro Psiona (i ostatni) :
Ten RAW z EOS 40D uz to nacita spravne, stahnete si novou verzi na stejnem miste (pro Windows http://fjfi.cce.cz/astro/mraw/mraw.zip). Mel jsem tam trivialni chybu, ktera se projevila pouze v pripade, ze je RAW slozen prave ze 2 pruhu (to je pripad 40D, 50D ma tri). To se dalo najit i po pulnoci po lahvi vina :)
Doporucuji volby -vg10t
Poslal jsem ti mailem jeden cr2 z 350D. Tedy je to Digital Rebel XT, ale je to to samé.
Poslal jsem ti mailem jeden cr2 z 350DJe mi lito, ale nedostal jsem je, asi je to na nas mailer moc velke. Neslo by to dat nekam na web a poslat linku ? Nebo to muzes zkusit pres Seznam : mapec(at)seznam(tecka)cz. Tam to mozna projde. Predem diky.
Jinak dekuji MaGovi za RAWy z EOS 30D, s temi to funguje. Takze mame v soucasne dobe snad overene zpracovani RAWu z EOS 20D, 30D, 40D a 50D.
Jinak dekuji MaGovi za RAWy z EOS 30D, s temi to funguje. Takze mame v soucasne dobe snad overene zpracovani RAWu z EOS 20D, 30D, 40D a 50D.
to MP: v SZ jsem zaslal slíbená data z EOS350D.
edit1: Zkusil jsem novou verzi mraw a zdá se, že teď už je výstup v pořádku, ale jestli je to oprvdu tak, nechám na Tobě.
edit2: Ještě jsem zkusil převod DNG - TIFF (CR2) volbou -vto. Do TIFFu byl převod proveden, ale při převodu do CR2 mraw spadnul.
Chtěl jsem zkusit nové zpracování snímku, ale flat-field mám pouze v DNG. Ale jak tak na to koukám, DNG stejně nepůjde použít - má jinou velikost a mraw to při pokusu dělit takovým flatem i zahlásí.
edit1: Zkusil jsem novou verzi mraw a zdá se, že teď už je výstup v pořádku, ale jestli je to oprvdu tak, nechám na Tobě.
edit2: Ještě jsem zkusil převod DNG - TIFF (CR2) volbou -vto. Do TIFFu byl převod proveden, ale při převodu do CR2 mraw spadnul.
Chtěl jsem zkusit nové zpracování snímku, ale flat-field mám pouze v DNG. Ale jak tak na to koukám, DNG stejně nepůjde použít - má jinou velikost a mraw to při pokusu dělit takovým flatem i zahlásí.
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
http://astrofotky.cz/~Prazan/
Ale jak tak na to koukám, DNG stejně nepůjde použítDNG to zatim "oficialne" neumi, ale pracuji na tom, takze ho to nacte, ale pri zpracovani to muze spadnout nebo udelat nejaky nesmysl. V dohledne dobe snad bude mozne CR2 a DNG kombinovat, ale dost zalezi na verzi DNG, kazda ma z maskovanych okraju RAWu zaznamenany jiny kus. Ale da se to dekodovat z tagu v hlavicce DNG souboru, tak to snad s vetsinou DNG pujde, ale da to jeste nejakou praci s programovanim. Zatim proste MRAW DNG soubory nepodporuje.
Jinak diky za pomoc a dodani RAWu.
Takze mame krome vyse uvedene "desitkove" rady otestovane RAWy z 350D. Zbyva jeste 400, 450, 500, 1000 a pak 5, 5mkII a 7. O "jednickovou" radu se snad ani nebudu pokouset, jednak to tady asi nikdo nema a jednak ma kazdy model v RAWu tolik specialit, ze bych je neimplementoval ani do vanoc.
Jinak diky za pomoc a dodani RAWu.
Takze mame krome vyse uvedene "desitkove" rady otestovane RAWy z 350D. Zbyva jeste 400, 450, 500, 1000 a pak 5, 5mkII a 7. O "jednickovou" radu se snad ani nebudu pokouset, jednak to tady asi nikdo nema a jednak ma kazdy model v RAWu tolik specialit, ze bych je neimplementoval ani do vanoc.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
mraw pracuje dobře. Jsou tam nějaké drobnosti, které zkoumám, jako třeba to jak to perfektně rozložilo hvězdy na duhu, přesně podle nekvality optiky, ale jinak pracuje ok. Ještě si budu hrát.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
jak to perfektně rozložilo hvězdy na duhu, přesně podle nekvality optiky 
Jo, barevna vada je na fotkach videt dobre. Ten algoritmus interpolace barev je trochu podivny, primitivni a pritom slozite naprogramovany, aby nevytvarel artefakty, ale pritom zachoval maximum detailu. Ladil jsem to na normalnich dennich fotkach, kde jsem studoval citelnost vzdalenych napisu, kde pismenka mela jen par pixelu na snimku v plne velikosti. Tim padem to take nevyhlazuje sum, naopak ho to pekne vykresli.
Na techto vlastnostech nic menit nebudu, cilem je dostat v TIFFu maximum puvodni informace z RAWu a dal je to uloha nejakeho editoru nebo chytreho programu na upravu fotek. Pokud presto chceme "nevhodne" detaily potlacit, jsou tu 2 moznosti :
- pouzivat parametr "-h" pro vystup v polovicni velikosti bez interpolace, tam vsechny vady, mensi, nez 2 pixely, celkem zaniknou.
- vystup po aplikaci DF a FF neprevadet do RGB formatu, ale ulozit zase do CR2 a vysledek nacist do editoru pres CameraRaw nebo jiny "fotograficky" program, ktery vytvari snimky ponekud lahodnejsi lidskemu oku, ma treba i funkce na potlaceni barevne vady apod.
Jo, barevna vada je na fotkach videt dobre. Ten algoritmus interpolace barev je trochu podivny, primitivni a pritom slozite naprogramovany, aby nevytvarel artefakty, ale pritom zachoval maximum detailu. Ladil jsem to na normalnich dennich fotkach, kde jsem studoval citelnost vzdalenych napisu, kde pismenka mela jen par pixelu na snimku v plne velikosti. Tim padem to take nevyhlazuje sum, naopak ho to pekne vykresli.
Na techto vlastnostech nic menit nebudu, cilem je dostat v TIFFu maximum puvodni informace z RAWu a dal je to uloha nejakeho editoru nebo chytreho programu na upravu fotek. Pokud presto chceme "nevhodne" detaily potlacit, jsou tu 2 moznosti :
- pouzivat parametr "-h" pro vystup v polovicni velikosti bez interpolace, tam vsechny vady, mensi, nez 2 pixely, celkem zaniknou.
- vystup po aplikaci DF a FF neprevadet do RGB formatu, ale ulozit zase do CR2 a vysledek nacist do editoru pres CameraRaw nebo jiny "fotograficky" program, ktery vytvari snimky ponekud lahodnejsi lidskemu oku, ma treba i funkce na potlaceni barevne vady apod.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem vyzkoušel novou verzi (z dneška) a vypadá to velmi dobře. Zkoušel jsem to na fotce M31. Rozhodně si mraw poradí s kalibrací RAW lépe než Nebulosity, takže to je pěkný výsledek!
- BiF
- Věk: 54
- Kontaktovat uživatele:
Už to umí to CRW?

Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
Už to umí to CRW?Ne. Je to otazka par dni, ale jeste jsem nezacal, protoze nemam ani jeden CRW soubor. Takze pokud se nepochlapite a nedate nejake CRW nekam, odkud bych si je mohl stahnout, bude to driv umet DNG a NEF od Nikonu 
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
No to je ostuda chlapi, já už jsem to zkompiloval pod OSX 10.5. a funguje to i pod PixinSight a vy jste ani neposlali CRW