Velký achromát vs. APO vs. zrcadlo

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Všechny optické vady snižují kontrast. Takže záleží na jejich  skutečné velikosti. Protože optika bez vad neexistuje( ideální optika ). A to  v celém optickém řetězci.  Dále propustnost skel,  odrazivost  odrazných ploch, reflexe na plochách opatřených antireflexními vrstvami, počet  ploch rozhraní, reflexy na   okrajích optiky, vyclonění,  tubusech a  držácích  sekundárů, clonění sekundáry a jejich držáky, čistota veškeré optiky....

Ano, jak pisel MilAN, kazda opticka plocha je potencialni problem. Vetsina optickych problemu (jak opticke vady, tak i rozptyl) zavisi na rozdilu indexu lomu - u odrazu na zrcadle se bere, ze se index meni z +1 na -1, tedy zmena o 2. Rozhrani sklo-vzduch je u vetsiny pouzitych skel v rozmezi 0.4-0.6, dejme tomu 0.5. U optickych vad je zavislost linearni, tedy 4 vrstvy sklo-vzduch daji pri stejne presnosti opracovani priblizne stejnou presnost jako jedno zrcadlo. Rozptyl se ale chova uz s druhou mocninou, tam uz jedno zrcadlo je ekvivalentni 16ti povrchum sklo-vzduch opracovanych se stejnou presnosti. Obdobne je to i u antireflexnich/reflexnich vrstev. Ty zlepsujici odraznost zrcadla jsou narocnejsi na kontrolu rozptylu nez antireflexni vrstvy cocek.

Tady je docela zajimava a podrobna studie rozptylu u zrcadel a cocek pro potreby koronografu (myslim, ze jsem ji uz sem daval, ale nepamatuji si to presne):

http://www.cosmo.ucar.edu/publications/ ... _10-06.pdf
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Zajímavá studie. Zaujal mě graf rozptylu světla na prachových částicích po nějaké době používání optiky, tedy to o čem mluvíš.

Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

nemá někdo zájem o 140mm APO za pusinku? :)

http://www.astromart.com/classifieds/de ... _id=919057
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Na německém fóru astronomie.de je nabízí za 2990,- Eur.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

No právě, i na APM stránkách, za USD je to výhodnější, otázka je, zda ta cena není jen pro USA, kde to prodá bez DPH 19%.
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Určitě ti to neprodá po Evropě za cenu uvedenou v USD.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Tys mu psal Karle? Astromart je mezinárodní server a kupují tam lidi z celého světa. Já jsem si to pozorně pročetl a nikde nepíše, že to je cena jen pro USA, byl to jen můj odhad.
Beda
Věk: 81
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beda »

Pokud máte někdo o tento apochromát vážný zájem, zvažte nákup v Německu:
http://forum.astronomie.de/phpapps/ubbt ... ost1224485
Tady se píše, ( třetí věta pod prvním obrázkem), že všechny OTA budou před prodejem interferometricky , (tedy ne pouze ronchi mřížkou !) otestovány u fi. Wellenform (velmi dobře vybavená a odborně fundovaná optická laboratoř) !
Oproti nákupu v USA možná o pár éček dražší, ale se zárukou kvality. A lze také pochybovat o tom, že tuhle proceduru budou mít zasebou i OTA nabízené za vodou :-/
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Je korekce barevné vady lepší (stejná) než by tomu bylo u tripletu? Předpokládám, že je to dublet? Proč si tento přístroj zasloužil tolik pozornosti, kvůli ceně?
Lectorem iustus...
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Podívej se na ceny kvalitního tripletu (LZOZ, CFF, TEC apod.) 140mm, cenově skoro nesmysl a tohle EDčko bude mít obraz velmi slušný. Samozřejmě cena je hodně nízko v porovnání s konkurencí doubletu vs kvalita.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

No mě se právě líbí za tu cenu když už, tak tohle:

http://www.apm-telescopes.de/en/telesco ... -f-7-9-ota

Jaký bude obraz ale samozřejmě předem netuším, asi jsou tam taky jiná skla, ohnisko vs. průměr apod...
Lectorem iustus...
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Jaký bude obraz ale samozřejmě předem netuším, asi jsou tam taky jiná skla...
Asi bych se ho moc nebál, nebo na vizuál určitě né.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Mám pocit, že zrovna na tenhle dalekohled jsem nečetl skvělé recence, spíše naopak. Mimochodem nižší cena je právě díky horším sklům v objektivu.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Dneska jsem vytáhl celkem slušný Newton 200/1200 na Slunce, zv. 130x ale pánové, pěkně jsme zmlsanej ze Zerochromatu, který ma cele pole rovné. Ať dělám co dělám, v Newtonu ten obraz je celkem mizerie. On ten seeing nebyl žádný zázrak, ale v ED80 byl při zv. 70x už o dost lepší, při zv. 120x byl tmavší, ale pořád lepší než v Newtonu. Ten menší průměr Newtonu na Slunce nebude vůbec k zahození.
SIRIUS_758

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Ještě k té otázce 140 mm ED dublet-FPL 53 vs. 152 mm ED dublet-FPL-51 ... :

První předprodukční vzorky 140 mm objektivu ukázaly, že jeho zbytková barevná vada je menší, než u toho 152 mm. Tento větší a starší planetární dublet je přitom velmi slušný, navrhl jej Gerd Düring tak, aby v noci byla barevná vada co nejméně vidět, což se nakonec i potvrdilo.. Když to byla před cca dvěma lety novinka, tak jsem si ho chtěl koupit, ale v okamžiku, kdy jsem chtěl po M.Ludesovi atest od W.Rohra, tak mi koupi tohoto refraktoru rozmluvil... Jak se pak ukázalo, tak ta první série se úplně nepovedla. Nicméně si myslím, že za ty peníze je to velmi slušný, nejen planetární, dalekohled s výslednou korekcí barevné vady jako poloapochromát, tedy s Rc-indexem těsně nad 2.

Tak uvidíme, co nám přinese ta nová 140ka... Dublet má své výhody.. Bude to lehký, rychle se temperující ( oproti tripletu ) a brilantní refraktor.
Odpovědět