Tak koukám, pan Murín má docela rouru. Jen by mě zajímalo, jak se to zasouvá do té chaloupky. Přece to musí být větší, než ty dvířka. Že by se to průchodu dvířka musela plynule začít zvedat na kolmo?
Jo přesně tak jak píšeš.
Kamile nedělěj si z toho pr.el. ;D Ono jsou přenosný a převozný všelijaký monstra viz. třeba tohle http://alag3.mfa.kfki.hu/astro/GiantLen ... 0mm_02.jpg
Článek k tomu http://www.griffithobservatory.org/exhibits/bzeiss.html
Kdo by se s tím tahal. To já mám ještě hračku a jak mě zahřeje, když pospíchám. Však si tu mojí rouru každý pianěr móže vyzkůšat Problém je i výška sloupu. Já dalekohled nasazuju ve výšce 170cm. Ve dvou metrech to může být už zajímavý Když bude dalekohled s F 2500mm jako nepřenosný , tak krom prostoru nevidím velký problém. Pokud bude na obyč AZ vidlici např.
Prču si z toho musíme dělat,protože když nás vidí okolí jak to stěhujeme,tak jen zírá. Soused (důchodce) většinou říká,že jdu zase střílet kanónem letadla. ;D
Já mám vždy obavu jen z bezpečného přenášení. Průchod garáží ze zahrady-vchodové schody-dvoje dveře-schody do druhého patra a další dveře do pokoje,kde je uložen na krabicích. Zmrzlej,mokrej 2m tubus s váhou 13kg není na přenášení to nejlepší.
Do toho hlídat ještě našeho kocoura,aby mě neprolít pod nohama a nezdrhnul ven. :-X
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Hezká recenze achromátu 228/F9 TMB od majitele 22" dobsona.Je to 8", tedy 203mm.
Myslím, že každý refraktorián zná ty recenze a já je čet víckrát
Taky koukám, že tam je už Istar 204/F11,7
Škoda, že ten dřevorubec nenapsal podrobnější report, páč tahle roura je zajímavá. Píše tam něco o hvězdách v Trapézu. Za dobrých podminek rozeznám složky E a F bez problému. Ten Istar 204 to musí dát hravě. Možná už dá i centrální hvězdu v M57.
Centrální hvězdu v M57 nedáš ani v 400mm dobsonu, takže nevěřím, že by byla vidět v 200mm refraktoru.
Cassi tvrdí, že jí viděl ve 300ce. Ale bylo to na extrémně tmavé obloze (v Alpách) a za poměrně dobrýho seeingu, použili sme zvětšení 375x. Já jí tam teda neviděl
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Samozřejmě záleží na očích, nicméně pokud si přečtu stohy pozorování na internetu, jsou tam obrovsky rozdílné přístroje se kterým někdo pozoroval centrální hvězdu. Většina astronomů mluví o minimálně 16-18" dobsonu, kde hvězdu viděli za výborných podmínek. Naopak například při pozorování v extrémně tmavé oblasti (viditelná 7mag) v binokuláru 12,5" ji pozorovatel neviděl. Samozřejmě naleznete i nesmyslná tvrzení, že ji někdo viděl ve 100mm refraktoru. Já ji viděl pouze jednou a to v metrovém dobsonu.
Ano tam je velká šance, protože při velkých zvětšeních dá refraktor úplně jiný obraz hvězdy než běžný dobson. Většina pozorovatelů se shoduje, že pokud je vidět dalekohledem 16mag hvězda, je vidět i centrální hvězda v M57.
Píše tam něco o hvězdách v Trapézu. Za dobrých podminek rozeznám složky E a F bez problému. Ten Istar 204 to musí dát hravě. Možná už dá i centrální hvězdu v M57.
Trapez (E a F) neni zadny poradny test 20cm dalekohledu. Je to spis test podminek, kdyz se zadari, jdou bez problemu videt i v 10cm dalekohledu:
V třístovce refraktoru mohu pozorování potvrdit.
Jen pro zajimavost, prave v "300tce" (12" refraktoru), nekdy kolem roku 1800, objevil tuto hvezdu Von Hahn. Po nem ji historicky videlo ze zacatku jenom par lidi. Z hlediska refraktoru je asi nejzajimavejsi pozorovani Secchiho a Schultze. Ti ji videli v 9.5" (240mm) refraktoru. Tyhle informace mam z knihy "Observing and Cataloguing Nebulae and Star Clusters: From Herschel to Dreyer" od Wolfganga Steinickeho (velke casti uryvku jsou k dispozici na Google Books). Je tam toho k te M57ce vic.
takže nevěřím, že by byla vidět v 200mm refraktoru.
Trochu jsem to přehnal a souhlasim. Já vycházel z toho, že Karl Krasley Refra. 203/F9 se zmiňuje o pozorování hvězd 14,7 a 14,9mag. blízko M57. To je už hodně blízko. Dále jsem vycházel z toho, že centrální hvězda má 15mag. což asi ale nemá :-/ Spíš to bude někde okolo 15,4 -15,6mag. Pak jsem taky četl o pozorování 250mm dobsnem za vyjímečných podmínek, které v ČR ještě asi nenastaly a asi ani nikdy nenastanou