Velký achromát vs. APO vs. zrcadlo

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
mkcz
Věk: 59

Příspěvek od mkcz »

Povídání o tomto dalekohledu je zde:

http://www.achromat.de/index.php?option ... &Itemid=87
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Ale je pravda že někteři majitele TMB 203mm nedaj na TMB 203mm při pozorovani DSO dopustit a to ani ve společnosti dobsonů 350mm.
Prakticky všude se dá dočíst, že kvalitní refraktor dokáže soupeřit s Newtonem o 50% větším průměrem a to právě díky vyššímu kontrastu.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Dneska jsem měl v ruce tento skvost :)

mkcz

Příspěvek od mkcz »

To Psion:

No luštěnina je to velká, jen co je pravda :).
mkcz

Příspěvek od mkcz »

Teď jsem si všimnul - achromát při tomhle průměru a F/8 - to bude asi trochu barevnější obraz.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Dneska jsem měl avizovanou schůzku - bylo to opravdu moc příjemné a dozvěděl jsem se spoustu zajímavých věcí. Samozřejmě jsem mrknul do toho dalekohledu 210/F9 :)
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Bohužel nebylo moc dobré počasí, nicméně Měsíc překvapil poměrně malou barevnou vadou, ale hvězdy byly až do kraje při zvětšení 80x krásně bodové. Nagler 13mm zobrazil až do kraje všechny hvězdy v dvojitéhvězdokupě v Perseovi bez větších aberací. Ještě jsem mrknul na čtyřhvězdu epsilon Lyra při zvětšení 225x. Obě těsné dvojhvězdy šly odlišit naprosto bez problému a byly vidět lépe, než v mém Meade LX200R (F10). Za tu cenu by to nekoupil leda tak blázen, ovšem já to nemám fakt na co dát - škoda.
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Dneska jsem měl avizovanou schůzku - bylo to opravdu moc příjemné a dozvěděl jsem se spoustu zajímavých věcí. Samozřejmě jsem mrknul do toho dalekohledu 210/F9 :)
Ahoj,

muzes nejak sesumovat zkusenost/cenu/ popis firmy... s ISTAR dalekohledy?
Je to tady v tom tematu hodne neprehledne roztrousene mezi ostatnimi prispevky...

diky,
Pavel
Pavel Vabrousek
Artaban

Příspěvek od Artaban »

To Psion: Koukam že to okolo optiky od ISTAR vypada dost zajimavě a jsem hodně zvědav co se z toho vyklube Taky sis to koukam docela užil a musim přiznat že ti trochu zavidim :)
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Jiri_Skalsky

Příspěvek od Jiri_Skalsky »

Pozn. Pokud si vzpominam na clanek Williama Zmeka z Sky and Telescope nekdy z roku 1996,ve kterem porovnaval MTF krivky mezi refraktorem a reflektorem,svoje zavery cinil jen a jen pro monochromaticke obrazy obou typu dalekohledu.
Pokud prirovnaval MTF krivku zaclonene soustavy reflektoru  k soustave nezaclonene o ekvivalentnim prumeru rovnem prumeru primaru - prumer sekundaru,ma v tom clanku jen pouze pro stredni frekvence MTF krivky. Pro vysoke frekvence je reflektor dokonce lepsi. Vubec nema cenu porovnavat reflektor k klasickemu achromatu o svetelnosti 1/15.
Pokud budete porovnavat dalekohledy,porovnavejte  soustavy o stejnem prumeru a ohniskove vzdalenosti. Mimochodem,Newtonem 300/1500 se da nadherne pozorovat i fotit ,zkuste najit stejne kvalitni APO.
Kdyz na zacatku 20. stoleti George Ritchey vyrobil 60 palcovy  zrcadlovy dalekohled a jeho obrazy porovnali s obrazy Clarkova 40 palcoveho objektivu,bylo jasne,ze je to  konec stavby velkych refraktoru,i kdyz dnes technologie skla by dokazala vyrobit mnohem vetsi cocky.
To o cem se tu refra kontra refle hadaji je veci spis estetiky obrazu,ktera vychazi pro refra malych prumeru  lepsi.
Taky musite porovnavat systemy o stejne kvalite-ptv nebo RMS.
J.S.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Firma sídlí v Arizoně a majitel firmy (Čech žijící dlouhodobě v USA) se rozhodl poměrně nedávno, že bude vyrábět maloseriově velmi kvalitní dalekohledy, neboť si uvědomil, že na trhu takovéhle dalekohledy jsou předražené a Čína se tímto zatím nezabývá.
Dalekohledy mají objektivy vyrobené strojově a pak ručně dotažené k parametrům, které mají být minimálně stejně dobré, jako u TMB výrobků, nebo lepší (mělo by být o něco rovnější pole) co se týká APO. Vzhledem k tomu, že nemá firma ambice prodávat dalekohledy po tisicích, tak to mají být dalekohledy velmi dobře dílensky zpracované, z kvalitních materiálů (převážně titan a horčíkové slitiny).
Nabízená verze za 48 tisíc Kč na aukro, která dnes dopoledne dobíhá, je prototyp, který je o něco těžší (25% než bude finální tubus vážit), nicméně jeho cena je asi třetinová oproti běžné verzi. Výtah, který tam byl se mi líbil a firma bude nabízet dva základní druhy.

Istar bude prodávat APO v rozměrech 127mm, 152mm a 210mm za mnohem nižší ceny, než TMB (ta je má podle mě neúnosně drahé) a připravuje i 310mm F15 refraktor na zakázku. To je možná i důvod, proč Markus Ludes firmu Istar na forech pomlouvá. Istar si ovšem nedělá ambice, že sežere trh s dalekohledy, ale že umožní "vyvoleným" si pořídit dalekohled svých snů, aniž by museli prodat dům nebo se zadlužit na celý život.

Domlouval jsem se s majitelem, že se rád do Arizony podívám, protože podmínky, které panují tam, budeme v Evropě těžko hledat (300 dnů v roce jasno, 25-30% vlhkost)

Stránky jsou zatím ve výstavbě, nicméně se na všem pracuje, aby vše bylo do pár měsíců dotaženo.

http://www.istar-optical.com/
Artaban

Příspěvek od Artaban »

To Jiri_Skalsky: To že jsem častěji na Měsic použival refraktor Zeiss AS 80/1200 je pravě o tom seeingu, ktery je hodně často špatny. Nějake zasadni porovnani těchto dobrych přistroju nema moc smysl a určitě všichni vime co všechno za dobrych podminek dobson 300mm F5 dokaže nejen na DSO ale i na Měsici a planetach.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

To co nyní uvedu prosím berte pouze jako věcné připomínky a budu rád, když se budu mýlit, protože kvalitní a zároveň levný výrobek nepotká člověk často...
Pár věcí mi z výše uvedeného příspěvku ale nesedí:
- kvalitní výrobek s podílem vysoce odborné rukodělné práce a know-how, kdy je třeba zaplatit práci tak, aby odpovídala místním poměrům, jakož i doprovodné služby, nájmy, a další režie, jednoduše nemůže být dlouhodobě konkurenceschopný, pokud nevytvoří dostatečnou míru zisku
pro další vývoj, reklamu, polštář pro horší časy a podobně
- nikdo nepodniká primárně proto, že je filantrop a chce vyrábět pro blaho spotřebitele, čemuž primárně uzpůsobí cenu. Tak to opravdu nefunguje ( pokud zapomeneme na podporu zvnějšku - sponzoři, stát... )
Často je sice starost o cizí peníze deklarována různými nabízeči toho či onoho   ( kupte a uštříte, méně provoláte...), ale střízlivý člověk ví, že vždy vydělá především ten, kdo nabízí, ne ten, kdo platí...
- a už vůbec to nemůže fungovat při kusové či malosériové výrobě

Tedy myslím, že informace poněkud skřípou a nebudou úplné. Tak, jak to zde prezentováno, tomu nemůžu věřit...

To ovšem neznamená, že nepřeji všem zájemcům o levný a kvalitní dalekohled úspěch :-).
SIRIUS_758

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Mno..Pepo,
z Tvého příspěvku čiší nadšení až euforie, zcela určitě především pod vlivem uskutečněného setkání se zajímavou novinkou.. Ovšem něco mi tady nehraje - firma ISTAR nabízí 150mm APO / F7,5 ( objektiv v objímce ) oficiálně za cca 3.300 USD. Objektiv F8 stejného průměru, rovněž samotný, od TMB stojí v SUPRA 92 tis. Kč. Je pravda, že objektiv od ISTARu je 4-čočkový, bude tedy s největší pravděpodob.aplanatický, TMB je "pouze" 3-čočkový.. Ovšem o žádný propastný rozdíl v ceně ve prospěch ISTARu se nejedná..zvlášť s ohledem na dovoz a clo.. Zaváděcí ceny nové firmy na trhu bych si tedy představoval kapku menší..

Chápu, že astrofotografové DSO rovné pole ocení, ale pro mne, který by si tento objektiv pořídil na pozorování, je tam ta 4tá čočka zbytečná, protože při této světelnosti to přeostření u kraje bude marginální. A pro focení DSO si takovouto obludu s ohniskem 1200mm málokdo pořídí, protože s Newtonem to bude mít snažší a podstatně levnější.. a může si dovolit i lepší světelnost.

Objektivy TMB mají zaručenou kvalitu, dlouholetou vynikající pověst, pravda stojí dost peněz. Nedokážu posoudit nakolik jsou předražené, ale nemyslím si, že je to tolik, kolik se obecně soudí.. Vycházím z mé osobní zkušenosti, kdy jsem před lety ve VOD konzultoval s Ing.Šonským výrobu špičkového APO na míru - nákup pouze skla o průměru cca 125mm představoval sumu větší než 100tis. :-/ Kč. Za tu dobu některá skla zlevnila, jiná trvale zdražují..
Artaban

Příspěvek od Artaban »

To homer: Přesně tohle si taky myslim. Něco zatim asi bude. Možna pravě snaha to pomalu rozjed hodně ve velkem. kdo vi?
Odpovědět