prvni dalekohled

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
adam..

prvni dalekohled

Příspěvek od adam.. »

jeste dodatek: aby me nekdo neodkazal na jine vlakna natdy na AF, uz jsem vsecko prostudoval, jen by me zajimalo srovnani techto dvou montazi pro moji situaci. diky!
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

prvni dalekohled

Příspěvek od MMys »

Dobson na EQ3-2 je přeci nesmysl. Dobsonova montáž je ta bedýnka ve které se hýbe ten tubus. Když to dáš na paralaktiku, není to už tzv. Dobson !

Newton 150/750 bych ale na EQ3-2 rozhodně nedával. Hlavu té montáže jsem nějakou dobu vlastnil (míval jsem na ní tříapůlkilový refraktor), a podle mne se to bude při větších zvětšeních a větříku třepat jak ratlík. Takovýhle dalekohled patří alespoň na něco jako je EQ5.

Ale pokud jseš rozhodnutý, tak budiž... Uvidíš sám.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
adam..

prvni dalekohled

Příspěvek od adam.. »

Samozrejme, nemel tam byt dobson ale newton:)
no rozhodnuty prave ze nejsem. Cetl jsem, ze to staci, ale samozrejme jsem rad za anzor nekoho kdo s tim ma zkusenost..
Lukemon
Věk: 45

prvni dalekohled

Příspěvek od Lukemon »

Pokud neplánuješ foto tak bych šel do dobsona 150/1200 kvůli jeho jednoduchému ovládání (postavíš a pozoruješ) a velice dobré stabilitě i při velkých zvětšení oproti EQ 3-2.
Navíc ten dobson nebude tolik trpět komou jako 150/750.
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
adam..

prvni dalekohled

Příspěvek od adam.. »

Foto neplanuju, to posledni co mi vrta hlavou je to, na co bych toho dobsona postavil, kdyz ho vytahnu treba na pole. Nikdy jsem tu dobsonovu montaz nevidel na vlastni oci a nevim jestli je na to nejake reseni. Dam priklad: kdyz jdu nekam kde je mokra trava, nebo neni zcela rovna plocha, nebo je to napriklad v zime, je nejake reseni u toho dobsona?
Pri pozorovani na zahrade by to nemel byt problem, ale kdybych to chtel nekam vytahnout, neni vyhoda v te eq montazi?(samozrejme na ukor celkove stability)
diky ;)
caribic10

prvni dalekohled

Příspěvek od caribic10 »

Ahoj. Dobsonovou bedýnku můžeš postavit prakticky kamkoliv. Když už by jsi měl chuť to postavit někam do prudčí stráně, podložíš to prostě nějaký šutrem nebo něčím podobným. ;)
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
Lukemon

prvni dalekohled

Příspěvek od Lukemon »

Pokud není pole zrovna rozoraný není problém a to i na loukách,postavím bednu a ještě se na ni postavím aby dobře sedla,jinak samozdřejme ju nedám hned kam mě napadne místo trochu vybírám,mě EQ nevyhovovala protože jsem ji musel vždy aspon zhruba ustavit aby plnila svůj účel a to byla pro mě ztráta času kde už u dobsona dávno pozoruju.
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

prvni dalekohled

Příspěvek od Konihlav »

myslim, ze obavy z toho kam (jak) postavit dobsona treba na poli jsou zcela zbytecne me to prijde fakt usmevne, preferovat (treba) EQ montaz zrovna z tohoto ne-duvodu :-)

az dobsona uvidis, bude Ti jasne, jak na to postavit nejlepe na zem (pravda, ze tento maly dobsonek by se hodil na stolecek, ale preci muzes u pozorovani klecet na nejake podlozce ci sedet na male stolicce a je vse OK). Ja mivam pod dobsona podlozku - kus kartonove krabice ale uz jsem s nim nepozoroval cca 14 mesicu :-(
adam..

prvni dalekohled

Příspěvek od adam.. »

OK, tak diky vsem! Preferovat tu EQ tedy rozhodne nebudu a jdu do Dobsona.
Jeste posledni dotaz: plati u dalekohledu taky pravidlo co kus, to neco jineho (v pripade jednoho modelu)?
Ptam se proto, ze zvazuji koupi pres internet, jelikoz dostat se do Supry = dalsi (zbytecne?) naklady.
Jakou mate tedy zkusenost s koupi pres internet? Aby mi neposlali buhvico :D
Karell
Kontaktovat uživatele:

prvni dalekohled

Příspěvek od Karell »

I ze Supry si můžeš objednat zboží přes internet, otázkou je, jestli je vhodné svěřit dopravu dalekohledu třetímu přepravci. Já bych to nedoporučoval, považuji za lepší podobné zboží přebírat z ruky do ruky, ověřit si, že je tam všechno, co být má a ve stavu, ve kterém očekávám. Přestože s přístupem p. Zahájského má řada z nás celou řadu dobrých zkušeností, jak se říká, náhoda je blbec a při dopravě se může stát cokoliv.
Martin Vyskočil

prvni dalekohled

Příspěvek od Martin Vyskočil »

myslim, ze obavy z toho kam (jak) postavit dobsona treba na poli jsou zcela zbytecne me to prijde fakt usmevne, preferovat (treba) EQ montaz zrovna z tohoto ne-duvodu :-)

az dobsona uvidis, bude Ti jasne, jak na to postavit nejlepe na zem (pravda, ze tento maly dobsonek by se hodil na stolecek, ale preci muzes u pozorovani klecet na nejake podlozce ci sedet na male stolicce a je vse OK). Ja mivam pod dobsona podlozku - kus kartonove krabice ale uz jsem s nim nepozoroval cca 14 mesicu :-(Pokud vim, tak rec je o dobsonu 150/1200. Pokud se mu ma rikat dobsonek, tak kvuli prumeru, ale ne kvuli delce. S vyskou nad zemi by na tom mel byt stejne jako dobsony 200/1200 a 254/1200, tedy pokud je podstavec u vsech stejne vysoky. Jinak bude urcite nadherne ukazovat. Relativni otvor 1/8 mluvi za vse.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
adam..

prvni dalekohled

Příspěvek od adam.. »

I ze Supry si můžeš objednat zboží přes internet, otázkou je, jestli je vhodné svěřit dopravu dalekohledu třetímu přepravci. Já bych to nedoporučoval, považuji za lepší podobné zboží přebírat z ruky do ruky, ověřit si, že je tam všechno, co být má a ve stavu, ve kterém očekávám.   Přestože s přístupem p. Zahájského má řada z nás celou řadu dobrých zkušeností, jak se říká, náhoda je blbec a při dopravě se může stát cokoliv.
Určitě chápu, že by bylo nejlepší osobní předání, ale pro mě by to byl docela problém se tam dostat - přes týden vůbec ne a taky je to od nás docela daleko (350km:)) akze bych preferoval treba PPL nebo podobne. Otazka je, jestli je zbozi napr. nejak pojistene, nebo jestli by se potom dala upletnit nejaka reklamace, v pripade nejakeho poskozeni pri preprave. NO ale to uz se domluvim s prodejcem primo. Jenom, kdyby mel nekdo nejakou, jak uz negativni ci pozitivni zkusenost, tak budu rad za radu ;)
diky
Honza Ebr (honza42)

prvni dalekohled

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Já jsem si nechával posílat prvního Dobsona a bylo to bez problémů. Ony ty dalekohledy jsou dost festovně zabalené. Každopádně u tak drahé a křehké věci je potřeba trvat na tom, že si ji zkontrolujete v přítomnosti dopravce, i kdyby měl řečí až za ušima.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Karell
Kontaktovat uživatele:

prvni dalekohled

Příspěvek od Karell »

Přesně jak říká Honza, necháš-li si to poslat. Nenechat se odbýt a pečlivě zkontrolovat. Pojištění samozřejmě přepravci mají, ovšem k čemu ti to bude v okamžiku, kdy budeš čekat na vyřízení i týdny a budeš majitelem poškozeného dalekohledu. 350 km zase tak moc není, spoj to s nějakým výletem a budeš mít jistotu....
caribic10

prvni dalekohled

Příspěvek od caribic10 »

kdyby měl řečí až za ušima.  Ještě aby neměl, já je mám taky. Aby taky ne, když Vám balík přiveze až pod nos, polovina lidí není doma, nebo na to nemá peníze, či bůh ví co. Pak aby dopravce nebyl netrpělivý když nemá čas se zdržovat. Hlavně teď před Vánocemi, nevím kam s jakým balíkem dřív skočit....  ;D
Ber to s rezervou a bez urážek, musel jsem si rejpnout...  ;) když tuhle expresku taky vozím...

Jinak dopravce není povinen čekat až si to rozbalíš a prohlídneš. Rozbalovat máš až po zaplacení, a právo na reklamaci máš po dobu 3 pracovních dní, a to u prodejce!!! NIKOLI U DOPRAVCE!!!
Ten je na základě tvojí žádosti u prodejce a jeho následovném vyřízením s přepravovou povinen sepsat nějaký protokol o škodě.
Prodejce by ti měl okamžitě poslat zboží nové a reklamaci si vyřídit sám. Tohle není starost zákazníka a na zboží by jsi nikdy neměl čekat týdny nebo jak dlouho...

Mě šel dalekohled taky expreskou, a dorazilo mi to v pohodě. Pokud do toho ty "vocasové" nebudou někde kopat a házet s tím, problém určitě nebude... ;)

Kuba
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
Odpovědět