Dalekohled jako dárek a několik trapných dotazů
Myslím, že mám nápad, jak to vyřešíme - sklápěcí stolek připevněný ke kovové základně zábradlí balkónu. To bude ono.
To nevím. Čím víc podobných bazmeků bude pod Dobsonem, tím víc se to bude celé při pozorování klepat. Při větším zvětšení dalekohledu bude pozorování jím rušit i chvění balkónu, vznikající pohybem pozorovatele. Když je balkón pevný, moc to neruší - ale stolek, namontovaný na zábradlí, není, myslím, dobrý nápad.
To nevím. Čím víc podobných bazmeků bude pod Dobsonem, tím víc se to bude celé při pozorování klepat. Při větším zvětšení dalekohledu bude pozorování jím rušit i chvění balkónu, vznikající pohybem pozorovatele. Když je balkón pevný, moc to neruší - ale stolek, namontovaný na zábradlí, není, myslím, dobrý nápad.
Tak já doufám, že náš balkón zas tak nevibruje... A zábradlí je pevná kovová konstrukce. No, uvidíme. Mám doma kutila, jistě to vyřeší... 
Z balkonu nepozorovat! Teply vzduch z domu bude velmi zhorsovat chveni vzduchu a obraz nebude stat za nic. Lepsi jit pred dum na pozemek.

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Kerze: pozorovat z balkonu je jaksi nevhodne (dobsonem), leda tak ocima ci triedrem. Takze nejlepe nekde venku v zime at to ma sve kouzlo 
dobre nakup dalekohledu zvazte! Potom clovek zjisti, co vsechno jeste potrebuje a nakupuje a nakupuje... prislusenstvi je totiz neskutecne mnoho (a urcite s nim pockejte na prvni prakticke zkusenosti) napr. astro-obleceni astro-lehatko, astro-stolicka, astro-ponozky... proste ja vsemu co pouzivam na astronomii nazyvam predponou astro ;D
dobre nakup dalekohledu zvazte! Potom clovek zjisti, co vsechno jeste potrebuje a nakupuje a nakupuje... prislusenstvi je totiz neskutecne mnoho (a urcite s nim pockejte na prvni prakticke zkusenosti) napr. astro-obleceni astro-lehatko, astro-stolicka, astro-ponozky... proste ja vsemu co pouzivam na astronomii nazyvam predponou astro ;D
Z balkonu nepozorovat! Teply vzduch z domu bude velmi zhorsovat chveni vzduchu a obraz nebude stat za nic. Lepsi jit pred dum na pozemek.Aha ! A jak daleko od domu ? Jestli máme dost velký pozemek... 
Konihlav - to je pěkné "astrodoplňky". No, alespoň budou náměty na dárky na hodně dlouhou dobu...
Konihlav - to je pěkné "astrodoplňky". No, alespoň budou náměty na dárky na hodně dlouhou dobu...
To poznáš sám. Budeš koukat a vzduch se bude klepat a kazit obraz. Pokud to bude ještě snesitelné a aspoň občas uvidíš nějaké detaily na planetách, bude to asi OK, protože to je standardní seeing u nás. Když uvidíš místo planety jenom rozmázlej flek, musíš změnit lokalitku 
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is, EQ2, malokuk SW 80/400 http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
Pro Kerze: Nenech se mýlit :)
Za vše co jsem vyfotil vděčím balkónu.
Dobsona 255/1200 je třeba zvednout cca o 50 cm, aby získal dostatečný rozhled přes zábradlí.
Dobsona 255/1200 je třeba zvednout cca o 50 cm, aby získal dostatečný rozhled přes zábradlí.
Murphyho zákon seeingu: Seeing je nejhorší v okamžiku expozice.
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius
Já mám 184cm, pozoruje v stoje a mám pod dobsona udělaný takový kruhový stoleček vysoký cca 30cm na 3 nohách. Teď mám Poncetovu plošinu a ta ho taky o nějakých 15cm zvedne. Prostě to ve stoje jde taky.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
To ja také problémy nemám! Ešte nemám zábradlie a asi tak skoro ani nebude ;D.Len nesmie človek chlastať!
Dobson SW 254/1200,Lidlskop 70/700,Scopium hold,TV8mm,UHC
To ja také problémy nemám! Ešte nemám zábradlie a asi tak skoro ani nebude ;D.Len nesmie človek chlastať!To znám... 
Pro Kerze: Nenech se mýlit :)
Chlapi, :)kruci, vy mě matete... To asi zjistíme až v reálu.
Hamr - Poncetova plošina - něco speciálního ?
Chlapi, :)kruci, vy mě matete... To asi zjistíme až v reálu.
Hamr - Poncetova plošina - něco speciálního ?
Jo navádí dalekohled podle otáčení oblohy. Pro běžné pozorování, ale není nutná, používám při focení planet, což přes dobsona možné je.
Tady je jedna pěkná na ukázku:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1251293055
Na tyhle specialitky je ale čas
, bez ní jde pozorovat taky, jen se dobson musí holt ručně po chvilce posunovat za sledovaným objektem. Neměl jsem to tu asi uvádět, aby to nemátlo
.
Tady je jedna pěkná na ukázku:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1251293055
Na tyhle specialitky je ale čas
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Neměl jsem to tu asi uvádět, aby to nemátlo
. :)Ne, tohle nemate, to vnadí ! Mate to, jak jeden říká, co nejdál od domu a druhý, že balkón je jeho nejlepší základna. 
Já kdysi taky začínal na balkoně,ale kvůli výhledu a nedostatku prostoru jsem se přestěhoval ven,problém v balkoně byl jen ten že pokud se pohyboval kolem dalekohledu někdo další tak obraz trochu kmital a to i když jsem někdy přešlapoval u dalekohledu.(záleží na konstrukci balkonu),určitě na zábradlí bych připevnoval pouze malí refráček,ale tady asi taky záleží jak je to zábradlí robustní.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
To poznáš sám.No když už tak bych teda napsal buď "pozná sám" případně "poznáš sama" 
Manžel si vyzkouší a uvidí co bude vyhovovat. Na pevné zemi, s výhledem a bez vzdušných turbulencí z domu je to ale určitě lepší, pokud to jde.
Manžel si vyzkouší a uvidí co bude vyhovovat. Na pevné zemi, s výhledem a bez vzdušných turbulencí z domu je to ale určitě lepší, pokud to jde.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII