Dalekohled do 15 000kč
Dalekohled do 15 000kč
Našel jsem na internetu dalekohled za 14 000. Dalekohled je na tomto odkazu http://www.celestron.cz/dalekohledy/ast ... ontaz.html
Konečně jsem se sem vrátil, celou sezonu jsem se venoval stormchasingu a stavbě teamu. Tak zase doma
Ale stormchasingu se věnuji už naplno
, ale astronomii se nadále také budu věnovat, bohužel v menší míře.
Dalekohled do 15 000kč
Co si o něm myslíte?
Konečně jsem se sem vrátil, celou sezonu jsem se venoval stormchasingu a stavbě teamu. Tak zase doma
- Honza Ebr (honza42)
Dalekohled do 15 000kč
Je to dobrý přenosný dalekohled, ale hodí se v podstatě pouze na pozorování planet a Měsíce. Na komety, galaxie, mlhoviny atd. má příliš malý průměr, nasbírá tedy málo světla (a těch pár věcí, co by s tímhle průměrem bylo zajímavě vidět, vyžaduje velké zorné pole, které s touhle konstrukcí nelze dosáhnout).
Výhodou je ta přenosnost, a snadnost použití, k tomuhle dalekohledu není (narozdíl od Dobsona) potřeba auto. Na druhou stranu zase tu přenosnost člověk obvykel vyžaduje kvůli temné obloze a temnou oblohu proto, aby pozoroval galaxie a mlhoviny...
btw. ty "XLT" vrstvy jsou hezký marketing, ale vzhledem k tomu, že nejvhodnější pro ten dalekohled jsou planety a Měsíc, kde je světla dost i tak, tak jsou dost zbytečné.
Řada lidí tayd podobný dakohled má a jsou s ním spokojeni, na druhou stranu celkem málokdo ho má jako jediný přístroj.
Výhodou je ta přenosnost, a snadnost použití, k tomuhle dalekohledu není (narozdíl od Dobsona) potřeba auto. Na druhou stranu zase tu přenosnost člověk obvykel vyžaduje kvůli temné obloze a temnou oblohu proto, aby pozoroval galaxie a mlhoviny...
btw. ty "XLT" vrstvy jsou hezký marketing, ale vzhledem k tomu, že nejvhodnější pro ten dalekohled jsou planety a Měsíc, kde je světla dost i tak, tak jsou dost zbytečné.
Řada lidí tayd podobný dakohled má a jsou s ním spokojeni, na druhou stranu celkem málokdo ho má jako jediný přístroj.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Dalekohled do 15 000kč
A mohl bych se vás zeptat tedy, jaký dalekohled by ste mi doporučil? Chtěl bych pozorovat spíše ty komety, galaxie, mlhoviny atd.... 
Dalekohled do 15 000kč
Ahoj
nič viac nepíšeš... v prípade že chceš len pozorovať tak do 15K je tu
TSC/SKY NWT 254/1200mm 10” DOBSON (PYREX) 2” výstup
tretí z hora
alebo došetriť 1.500 korún a kúpiť rovno
TSC/GSO-980 DOBSON 12” 300/1500mm f/5 CRAYFORD
10 zhora...
pokiaľ nechceš fotiť tak tá EQ ti bude akurát na obtiaž... za to dobson je ľahko ovládateľná montáž
EDIT: sorry píšem ktorý odkade ale zabudol som hodiť link =D
http://www.celestron.cz/dalekohledy/ast ... ontaz.html
nič viac nepíšeš... v prípade že chceš len pozorovať tak do 15K je tu
TSC/SKY NWT 254/1200mm 10” DOBSON (PYREX) 2” výstup
tretí z hora
alebo došetriť 1.500 korún a kúpiť rovno
TSC/GSO-980 DOBSON 12” 300/1500mm f/5 CRAYFORD
10 zhora...
pokiaľ nechceš fotiť tak tá EQ ti bude akurát na obtiaž... za to dobson je ľahko ovládateľná montáž
EDIT: sorry píšem ktorý odkade ale zabudol som hodiť link =D
http://www.celestron.cz/dalekohledy/ast ... ontaz.html
Dalekohled do 15 000kč
O tu přenosnost mi ani nejde....
Dalekohled do 15 000kč
děkuji..... ten CRAYFORD
by mi vyhovoval
by mi vyhovoval
Dalekohled do 15 000kč
Pro Marmal,
on ten dalekohled tebou vybraný špatný není, ale pokud chceš vidět co nejvíc, je to v dané cenové relaci jednoznačně Dobson 200,250,300. Jak píše Honza Ebr spousta lidí ten malý Cassegrain má a je spokojeno. Já jsem jedním z nich, ale opravdu k tomu mám ještě Dobsona. Výhodou mého Maka je mobilita a něco z DSO vidět je, ale větší Dobson sbírá víc světla. Proto mám obojí:
Maka jsem teď dokonce ještě kvůli větší mobilitě přendal z EQ montáže na azimutální, která je mnohem lehčí
.
Prostě pokud chceš vidět DSO je na tom nejlíp velký Dobson!!! On ale umí líp i ty planety a Měsíc než ten menší dalekohled!
on ten dalekohled tebou vybraný špatný není, ale pokud chceš vidět co nejvíc, je to v dané cenové relaci jednoznačně Dobson 200,250,300. Jak píše Honza Ebr spousta lidí ten malý Cassegrain má a je spokojeno. Já jsem jedním z nich, ale opravdu k tomu mám ještě Dobsona. Výhodou mého Maka je mobilita a něco z DSO vidět je, ale větší Dobson sbírá víc světla. Proto mám obojí:
Maka jsem teď dokonce ještě kvůli větší mobilitě přendal z EQ montáže na azimutální, která je mnohem lehčí
Prostě pokud chceš vidět DSO je na tom nejlíp velký Dobson!!! On ale umí líp i ty planety a Měsíc než ten menší dalekohled!
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Dalekohled do 15 000kč
děkuji za skvělé rady
Dalekohled do 15 000kč
Kup Dobsona.A to alespoň 200 mm . Ten malý Schmid Cassegrain je sice dobrý dalekohled ale spíš jako druhý dalekohled . A taky si myslím že paralaktika poháněná ručně je akorát k vzteku .To je určitě lepší ručně poháněná azimutální montáž - a to nejlépe montáž Dobson .
Televue Genesis 101/500 ,Takahashi Mewlon 210 , Orion optics newton 350 ,H-alfa teleskop Comes 90/2600 filtr Lunt 0,7A ,achromát 127/1200 , triedr Canon 10x42 L IS
Dalekohled do 15 000kč
Děkuju za radu yamaha. 
Dalekohled do 15 000kč
já bych šel na pozorování bez focení rozhodně do té třístovky. Sám mám N 150/750, s pohonem je vyhovující na focení, ale mnohokrát omílané průměr nejde nahradit platí bezezbytku..... mít tak 20000,- k utracení, neváhal bych....
N150/750, motorized EQ 3-2, planetární kamerka (CCTV),nějaké okuláry a čas na koníčka asi jednou měsíčně 
Dalekohled do 15 000kč
já bych šel na pozorování bez focení rozhodně do té třístovky.
na tej tristovke sa zhodneme asi všetci
na tej tristovke sa zhodneme asi všetci