prvni dalekohled
prvni dalekohled
Zdravim,potrebuji poradit pri koupi 1.dalekohledu (vlastnil jsem jen obyc.triedr + parkrat jsem pozoroval na hvezdarne)
Cenova relace je cca 2500,-4000,- coz se mi zda celkem rozumne,jestlize se jedna o prvni dalekohled. O astro.se zajimam delsi dobu a tak bych si rad "rozsiril" obzory diky dalekohledu. Pozorovat bych chtel tak vseobecne, od Mesice, planety, dso,pokud to dalekohledy v teto cenove kategorii umoznuji..
Fotografovat se nechystam,bydlim dal od mensiho mesta u pole,takze prostoru na pozorovani bude dost.
Nejake informace jsem si uz vyhledal na internetu, nejspis mi doporucite nejakeho dobsona,ale v teto cenove relaci se toho moc najit neda a vic do nej zatim vrazet nechci...
Docela me zaujal dalekohled Celestron powerseeker 127/1000 EQ
Samozřejmě jsem četl,že EQ neni moc vhodna pro zacatecniky,ale nikde jsem se nedocetl ten hlavni duvod.
Diky za kazdou radu, popripade i nabidku nejakeho pouziteho dalekohledu v teto cene,nebo odkaz na nejaky,ktery by mi mohl podle Vas vyhovovat lepe.
Diky adam
Cenova relace je cca 2500,-4000,- coz se mi zda celkem rozumne,jestlize se jedna o prvni dalekohled. O astro.se zajimam delsi dobu a tak bych si rad "rozsiril" obzory diky dalekohledu. Pozorovat bych chtel tak vseobecne, od Mesice, planety, dso,pokud to dalekohledy v teto cenove kategorii umoznuji..
Fotografovat se nechystam,bydlim dal od mensiho mesta u pole,takze prostoru na pozorovani bude dost.
Nejake informace jsem si uz vyhledal na internetu, nejspis mi doporucite nejakeho dobsona,ale v teto cenove relaci se toho moc najit neda a vic do nej zatim vrazet nechci...
Docela me zaujal dalekohled Celestron powerseeker 127/1000 EQ
Samozřejmě jsem četl,že EQ neni moc vhodna pro zacatecniky,ale nikde jsem se nedocetl ten hlavni duvod.
Diky za kazdou radu, popripade i nabidku nejakeho pouziteho dalekohledu v teto cene,nebo odkaz na nejaky,ktery by mi mohl podle Vas vyhovovat lepe.
Diky adam
prvni dalekohled
Docela me zaujal dalekohled Celestron powerseeker 127/1000 EQTento dalekohled asi ale není do 4000,- leda tenhle dobsonek 130/650:
http://www.celestron.cz/phpscripts/obra ... &vyska=300
I tak ti doporučuji hodně číst na AF a dobson 200/1200,pokud jsi už něco přečetl víš že to je i o tom zda jsi mobilní,kde budeš pozorovat ohledně světelného znečičtění a co očekáváš od dalekohledu,co chceš vidět v okuláru aby jsi pak nebyl zklamán,...atd.
http://www.celestron.cz/phpscripts/obra ... &vyska=300
I tak ti doporučuji hodně číst na AF a dobson 200/1200,pokud jsi už něco přečetl víš že to je i o tom zda jsi mobilní,kde budeš pozorovat ohledně světelného znečičtění a co očekáváš od dalekohledu,co chceš vidět v okuláru aby jsi pak nebyl zklamán,...atd.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
prvni dalekohled
Jinak auto mam,bydlim na sev.morave na kraji mensiho mesta,takze svet.zneciosteni neni velky problem..Od toho dalekohledu neocekavam zadne velke zazraky,jen jsem potreboval vedet,jestli by koupe tohoto nebyla velka trefa vedle.U toho mensiho dobsona bych se bal,ze toho moc neuvidim,v porovnani s tim newtonem eq.
diky
diky
prvni dalekohled
Já mám 8letou zkušenost s 114/900 na EQ1 což je +/- to stejné jako jsi zmínil. S EQ montáží (ač fórovou) jsem neměl sebemenší problém, ocenil jsem jemné pohyby točítky, při zaostřování obyč. hřebenového výtahu který šel chvíli ztuha chvíli lehce se to dost třepalo= obtížněji se to zaostřovalo a to mám na dřevěných nohách. Aby ty duralové nebyly ještě horší v tomto. Je vhodné mít parabolické zrcadlo, já mám kulové a to v něm také vidím no prostě to nejde pořádně zaostřit. Barlow plastový s jednou čočkou a okuláry bez AR vrstvy byly k zahození. Díky tehdejší neinformovanosti a nevidomosti jak vypadá obraz v solidním dalekohledu jsem byl tím svým nadšen a zažil s ním spoustu hezkých nocí. Na planety a zvláště měsíc je to celkem OK ale na DSO ani náhodou. Viděl jsem jich co bych na prstech napočítal a jen rozmazané flíčky ale i tak to bylo pro mě něco nového co jsem ještě neviděl a měl z toho radost Dnes bych za ty peníze měl o mnoho lepšího dobsona kterého tu výše kolega zmiňuje. Sám za sebe mohu říci že takto malým dalekohledem je to jen pro fajnšmekry. Je to jen můj názor a vlastní zkušenost tak prosím nekamenovat. Asi jsem ti moc neporadil ale to musíš nejlépe vědět ty sám jestli tě to bude bavit nebo ne když jak píšeš o astro se zajímáš delší dobu. Jak jsem zde někde četl tak malý levný dalekohled by tě mohl i odradit a skončit zaprášený v koutě protože rychle vyčerpáš těch pár možností co v něm vidět.
GSO GSD980 300/1500mm ,NWT 114/900 + EQMON2, 114/500 + AZ.
prvni dalekohled
No, ta EQ1 na to opravdu neni, vzdyt je to metrove ohnisko. Minimalne by to chtelo EQ 3-2 nebo radeji rovnou EQ5, coz je ale mimo cenovy limit.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
prvni dalekohled
Já myslel že je to nějaký refraktor.
Jinak objektiv 130 nebo 127 mm je skoro to samé a uvidíš taky to samé,akorát 127/1200 nebude trpět komou oproti 130/650,ale zas si myslím že EQ 1 tak dlouhý dalekohled nebude zvládat,bude se to asi pěkně třepat.
Lepší by bylo si pár dalekohledů osahat naživo co umí a jak se ovládají,Taková EQ montáž se musí aspon zhruba ustavit polární osou na Polárku.
Jinak objektiv 130 nebo 127 mm je skoro to samé a uvidíš taky to samé,akorát 127/1200 nebude trpět komou oproti 130/650,ale zas si myslím že EQ 1 tak dlouhý dalekohled nebude zvládat,bude se to asi pěkně třepat.
Lepší by bylo si pár dalekohledů osahat naživo co umí a jak se ovládají,Taková EQ montáž se musí aspon zhruba ustavit polární osou na Polárku.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
prvni dalekohled
http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... Optik.html
v ceně cca 4tis. dovezou nejspíš zdejší prodejci, dobsonovou bedýnku lze udělat snadno..
nabízený 127/1000 je příliš krátký vzhledem a bude mít zabudovaný barlow - špatné!
v ceně cca 4tis. dovezou nejspíš zdejší prodejci, dobsonovou bedýnku lze udělat snadno..
nabízený 127/1000 je příliš krátký vzhledem a bude mít zabudovaný barlow - špatné!
prvni dalekohled
lukemon: takze myslis ze by byla lepsi volba ten mensi dobson + treba nejaky 4mm okular,nebo barlow?..jenomze to by se mi cena vysplhala zase o par tisic vic.
G: 127/1000 ma barkow zabudovany? to jsem v tom kratkem popisu nenasel,ale na recenzich tohoto newtona se o tom nezminovali..
Jinak,nevite o nejakem miste,klidne i na webu,kde by se daly sehnat i starsi dalekohledy? Projel jsem aukro,snad vsechny bazary i tady AF a nic jsem nenasel.Diky
G: 127/1000 ma barkow zabudovany? to jsem v tom kratkem popisu nenasel,ale na recenzich tohoto newtona se o tom nezminovali..
Jinak,nevite o nejakem miste,klidne i na webu,kde by se daly sehnat i starsi dalekohledy? Projel jsem aukro,snad vsechny bazary i tady AF a nic jsem nenasel.Diky
prvni dalekohled
jeste jsem nasel neco alespon na eq2,kdyz pisete ze eq1 stoji za nic.
http://www.progres-shop.cz/katalog/dale ... 0-900.html
co si myslite o tomhle?
http://www.progres-shop.cz/katalog/dale ... 0-900.html
co si myslite o tomhle?
- David Svatoš
prvni dalekohled
EQ1 i EQ2 jsou rozklepané montáže, které delší ohniska rozhodně nezvládnou. Minimum je EQ-3-2, bohužel mimo tvůj fin. limit. Malinko přišetři a koukni tady do bazaru, Dobsonek 200/1200 se tady objevuje a s ním už to začíná být zajímavý 
Triedr: BPC 7x35, 8x40, 20x60, Zeiss 8x30, 7x50, 10x50; Celestron 25x70
Dobson SW 200/1200, Refra ED-80 na EQ3-2, Lídlskop 70/700 na Astro-3,
Dobson SW 200/1200, Refra ED-80 na EQ3-2, Lídlskop 70/700 na Astro-3,
prvni dalekohled
Dobsonek 200/1200 se tady objevuje a s ním už to začíná být zajímavý Pro as88: Tohle nebude rozhodně trefa vedle,uvidíš tím spoustu věcí,jak DSO tak planety,navíc dobson je velice stabilní oproti EQ 1 a 2.
Zkus sehnat aspon dobsona 150/1200,nebo došetřit.Cena do 6000,-kč.
Zkus sehnat aspon dobsona 150/1200,nebo došetřit.Cena do 6000,-kč.
prvni dalekohled
Ahoj,
ty varianty Powerseekerů na slabých EQ nejsou opravdu žádnou výhrou. Zkus se v bazaru poptat po 200 dobsonu (nebo alespoň 150). Bude to rozhodně lepší...
ty varianty Powerseekerů na slabých EQ nejsou opravdu žádnou výhrou. Zkus se v bazaru poptat po 200 dobsonu (nebo alespoň 150). Bude to rozhodně lepší...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
prvni dalekohled
OK podivam se po nejakem dobsonu, nejhur bych bral ten maly za 3800,- a kdyztak k tomu neco dokoupim.
Diky vsem za rady!!
Diky vsem za rady!!
prvni dalekohled
A co třeba ještě pozorovat triedrem a našetřit víc peněz?
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is, EQ2, malokuk SW 80/400 http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz