Rozdíl...?

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Vojta Mach

Rozdíl...?

Příspěvek od Vojta Mach »

Zdravím všechny na AF.
Našel jsem na Celestron.cz dva Newtony a chtěl bych se zeptat, jestli někdo nevíte jaký je mezi nimi rozdíl a případně který z ních je výhodnější.

Jsou to dalekohledy :

1....TSC/SKY NWT 200/1200mm 8” DOBSON (PYREX) 2” výstup
(7830Kč)

Dalekohled typu Newton 200/1200, 8”, f/6, Dobsonova azimutální montáž, hledáček 9x50, okulárový výtah typu Crayford, výstup 2”, redukce na 1.25”, 2 okuláry 25 (48x) a 10mm (120x). Primární zrcadlo vyrobeno ze skla PYREX s minimální teplotní roztažností.

a tento:

2....TSC/GSO-200C DOBSON 8” 200/1200mm f/6 CRAYFORD (7430Kč)

Dobson z produkce firmy GSO s valivým ložiskem v azimutu. Ve standardní výbavě je okulár Plössl 25mm a hledáček 6x30. Zrcadlo z optického skla BK-7, 2” okulárový výtah konstrukce CRAYFORD (bezvůlový) s redukcí na 1.25”, ventilátor pod zrcadlem pro rychlejší temperaci. Hmotnost 9.3+11.2 kg.

Z popisu je zřejmé, že druhý dalekohled je ochuzen o jeden okulár a je vyroben z jiného skla. Naproti tomu má jakýsi "ventilátor pod zrcadlem" a nějaké valivé ložisko.
Zajímalo by mne váš názor. Když uvážíte cenový rozdíl 400kč, který z nich se vyplatí víc? U druhého vadí absence menšího okuláru, ale zas je tam ten ventilátor (není to kravina?).
hamr
Věk: 65

Rozdíl...?

Příspěvek od hamr »

U prvního je lepší hledáček a navíc ten 10mm okulár. Takový hledáček stojí okolo 1300,- a okulár řekněme do 1000,- (možná trochu míň?). Hledáček 6x30 je za asi 700,- tak si to přeber sám. Já osobně mám ten první typ (ale 250ku) a nestěžuju si. Dalekohled GSO ale neznám? Ten ventilátor nepovažuju za smrtelně důležitý.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Martinxpv

Rozdíl...?

Příspěvek od Martinxpv »

Ventilátor tam bude řekl bych protože BK7 se pomaleji temperuje ale zas aby to do tubusu nenasávalo prach co by pozorovatel mohl vířit botama jak bude dupat kolem dalekohledu. Tento typ GSO má napínací pružinu, mě osobně to moc vhodné nepřipadá, řešil tu někdo problém s tou pružinou. Sám se rozhoduji pro dobsona a to jestli GSO nebo SW a raději bych SW jenže chci 300mm a to SW už jako plnotubus nedělá. Takže asi vemu flexi od SW nebo GSO ale v provedení deluxe (2 okuláry, žádná pružina,možnost posunutí těžiště a výtah 1:10) ale ten zas nemají skladem už nějakou dobu. Volil bych ten SW být tebou :)
GSO GSD980 300/1500mm ,NWT 114/900 + EQMON2, 114/500 + AZ.
Vojta Mach

Rozdíl...?

Aha, tak díky, super. Sice nevím, co znamená SW ani GSO, ale myšlenku vzkazu chápu Taky bych dal přednost prvnímu.

Mám ještě jeden originální dotaz Mám chatu na Šumavě a pokud bych si pořídil dalekohled, tak vzhledem k teplotě uvnitř chaty a venku by se mohlo zrcadlo při vynesení ven orosit.
Proto mě napadlo, že bych ho nechával tak 2 hodinky před pozorováním na chodbě, kde je teplota téměř totožná s venkovní.

Jenže je tu problém číslo 2. Při převozu autem na určenou destinaci, by se mohl tubus uvnitř zase ohřát a po vystoupení, by se opět mohl orosit. Proto mě napadlo, že bych si mohl vyrobyt polystyrenovou krabici. Možná už tušíte kam mířím :). Teleskop by pěkně chladnul na chodbě a při odchodu na pozorování bych ho složil do krabice s polystyrénem kvůli izolaci a tím pádem by teplota v krabici zůstala neměnná až do vyndání z auta. Co si o tom myslíte? :-?
David Svatoš

Rozdíl...?

Příspěvek od David Svatoš »

Orosí se při přechodu ze zimy do tepla, obráceně ne. V chatě máte větší zimu než venku? Neboj. S tou temperací to není zas tak strašný. Pokud jsou rozdíly teplot přiměřený, tak to neřeš. Pokud je rozdíl velkej, tak to vystrč na tu chodbu půl hoďky, hoďku předem a hotovo.
Triedr:  BPC  7x35, 8x40, 20x60, Zeiss 8x30, 7x50, 10x50; Celestron 25x70
Dobson SW 200/1200,  Refra ED-80 na EQ3-2,  Lídlskop 70/700 na Astro-3,
omgggg

Rozdíl...?

Příspěvek od omgggg »

SW a GSO sú výrobcovia...  SW= Sky-Watcher - Synta (Čína)
                                        GSO= Guan Sheng Optics (Tiawan)
MilAN
Věk: 76

Rozdíl...?

Příspěvek od MilAN »

Ventilátor tam bude řekl bych protože BK7 se pomaleji temperujeJe potřeba nezaměňovat pojmy vodivosti a roztažnost. Tepelná vodivost je podobná, takže se bude temperovat podobně.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Vojta Mach

Rozdíl...?

Orosí se při přechodu  ze zimy do tepla, obráceně ne. V chatě máte větší zimu než venku? Neboj. S tou temperací to není zas tak strašný. Pokud jsou rozdíly teplot přiměřený, tak to neřeš. Pokud je rozdíl velkej, tak to vystrč na tu chodbu půl hoďky, hoďku předem a hotovo.Aha, no jo vlastně, jsem blb :-[ Stejnou teplotu uvnitř chaty jako venku jsem myslel jsem jenom pro tu chodbu :)
Vojta Mach

Rozdíl...?

SW a GSO sú výrobcovia...  SW= Sky-Watcher - Synta (Čína)
                                        GSO= Guan Sheng Optics (Tiawan)Aha, tak dík. To my teda řekněte co je lepší... Jestli Made in China nebo Made on Taiwan... :)
caribic10

Rozdíl...?

Příspěvek od caribic10 »

To máš asi jedno. Vyrábějí to tam ve fabrice lidi za hrstku rýže, stejně jako šijou boty a montují hračky. Jen tady se počítá alespoň s trochou kvality ...
Sorry za OT  ;) mě to nedalo....
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
omgggg

Rozdíl...?

Příspěvek od omgggg »

Aha, tak dík. To my teda řekněte co je lepší... Jestli Made in China nebo Made on Taiwan... Smiley
tie ďalekohľady sú už lepšej kvality aj keď sú skade sú...
ak chceš špičkovú kvalitu, tak predaj auto a kúp si dačo od Takahashi  ;D
MMys
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Rozdíl...?

Příspěvek od MMys »

Na těch dalekohledech od Skywatcheru (optika od Synty) a od GSO není nic špatného, zrcadla splňují difrakční limit a ještě jsem od nich neviděl špatné. Tahle relativně malá "zrcadélka" se už soudruzi z Číny naučili dělat kvalitně ve velkých množstvích, a my tak máme cenově dostupné kvalitní dalekohledy. Nemusíš se toho vůbec bát a jedno kterého výrobce zvolíš.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Vojta Mach

Rozdíl...?

Za hrst rýže ;D No nic... Když OT tak zajímavej :). Btw omylem jsem založil nové téma,až pak mě napadlo, že jsem mohl psát sem-pls kdybyste se tam taky koukli. Je to téma ohledně dalekohledu Meade. :)
Odpovědět