Zhasínání na Liberecku

Diskuze o fenoménu přesvícené oblohy a všem souvisejícím.
MilAN
Věk: 76

Zhasínání na Liberecku

Příspěvek od MilAN »

Aby bylo jasné o co mi jde. Vím, že průběh vypínání byl ve skutečnosti vždy posunutý podle plánu, ale tohle nám  mohou sdělit  přesně pouze  ti, co to dělali.
Celou dobu se snažím vysvětlit, že v době konstantnho svícení, kolísal jas  měřeného úseku oblohy v poměru 1:6. Určitě se shodneme v tom, že konstantní svícení bylo v době 23:40 až 0:20.  Takže, veškeré fotografie i měření z této doby jsou ovlivněny pouze oblačností, a proté si snad mohu dovolit konstatování, že fotky z tohoto  období nevypovídají o  svícení vůbec nic. Tohle období jsem vybral naprosto záměrně, protože je jednoznačné- v té době se s  VO nemanipulovalo. Takže mohou -li být ty fotky ovlivněny až takovým  způsobem, potom  je snad už jasné, proč si myslím, že jen z fotek nelze udělat  za těchto meteorologicých žádný závěr o svícení.Fotky s tmavými mraky nebo zářícími mraky lze i proměřit,ale výsledek bude vždy jen o mracích, ne o  úrovni svícení.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
HonzaS

Zhasínání na Liberecku

Příspěvek od HonzaS »

Milan přesně uhodil hřebíček na hlavičku. Podmínky proměnlivosti počasí způsobily, že jakékoli měření přístroji bylo téměř zbytečné. Jediné co šlo  subjektivně vyhodnotit byly bezprostřední dopady před a po vypnutí. Nevýhodou bylo, že vypínání neprobíhalo rázově, ale opět v několikaminutových intervalech, takže počasí s tím opět udělalo svoje. Vizuální rozdíly sice jsou , ale v tom, že je na fotkách vidět které oblasti svítí a které nikoli. Já sám jsem byl na Javorníku a vše se snažil nějak zdokumentovat. Ruční měření SQM jsem ukončil asi po 2 marných hodinách, kdy neustále kolísalo, tak že nemá žádnou vypovídající hodnotu. Pořizoval jsem pouze fotky a měřil svým SQM, které je automatické. Jedinný jasný skok je s vypnutím stadionu. Dále je vidět nástup po 0:30, ale je jakýsi pozvolný asi z důvodu jednak počasí a nesynchronní obsluhy světel VO.

...pockejte na 2.5MB obrazek (větší je na klik)

HonzaS
ED80, Dobson 16" a další bordel
MaG
Kontaktovat uživatele:

Zhasínání na Liberecku

Příspěvek od MaG »

Aha v tom případě si nerozumíme, protože já pochopitelně píšu, že nelze srovnávat data v dlouhém časovém úseku a proto nesrovnávám fotky z třeba 0:20 s fotkou z 0:40.. nejlepší je dát vedle sebe fotky hned po sobě před a po, tam snad nelze jistou míru podobného stavu oblačnosti vyvrátit..

Fotky mám zatím jen některé. Ty z mého příspěvku jsou:

první dvojice 21:18 a 21:40
druhá z 23:59 a 00:46

Asi takhle, já jsem viděl i fotky přímo jdoucí po sobě, nevím, proč je zatím Aleš neposlal* a nemám čas to řešit, ale na nich to bylo vidět už na displeji podobně jako na těch co vidíte. Změna jasu byla skoková. Navíc my jsme to viděli naživo, to mi nikdo nevyvrátí. Tam kde předtím byla kopule centra města nebylo za dvě minuty nic.

*mám za to, že konvertovat fotku 20s na 10s není velký problém(??)

Vybrané stejné expozice z rozhledny na Proseči směrem nad střed města Jablonec n/N. RAW pouze konvertován na 25% velikosti a převeden do JPEG (kvalita 90%), délka expozic 10 sec., f/4, ISO 1600, Canon EOS 5D Mk II + 17-40/4 L. První část s rozsvíceným stadionem, domácnostmi a zhasínáním VO v centru (vliv VO zanedbatelný), druhá část majoritně zhasnuté domácnosti, zhasnutí VO i v okrajových částech se výrazně projevilo.

foto ke stažení v zip zde
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Vejr

Zhasínání na Liberecku

Příspěvek od Vejr »

Ja se v tomhle moc nevyznam a tak polozim mozna blby dotaz. Neslo by poskladat pres sebe vzdy sadu X fotek z obdobi s konstatnim osvetlenim (vytvorit nejaky prumer) a porovnavat ty?
Jestli je to blbost, tak prosim nekamenovat ;-)
Jsem zacatecnik, ale lecim se :-)
HonzaS

Zhasínání na Liberecku

Příspěvek od HonzaS »

Dnešní druhý pokus dopadl o něco lépe. Nakonec ladin vymyslel stanoviště Klíč u Nového Boru, kde je výtečný pohled v 360° úhlu. Měření jsem provedl stejně jako včera. Výsledky jsou výrazně stabilnější. I na fotkách jsou patrné větší rozdíly. Foceno ISO1600 / F/4,5 / 30s na FF ohnisko 12mm. Provedena korekce na F/4  a korekce vinětace objektivu. Bohužel jsem si nepoznamenal přesný čas počátku měření, takže graf může být +/- nějakou minutku jinde. Dopočítávál jsem čas z fotografií.

Z grafu vyplývá, že jas z přímého směru poklesl na 25%, což by se dalo interpretovat i tak, že 25% osvětlení zůstalo zapnuto.

...opět objemný snímek

HonzaS
ED80, Dobson 16" a další bordel
LaBa
Věk: 51

Zhasínání na Liberecku

Příspěvek od LaBa »

No parada! Toto uz su ovela krajsie data! Tam uz to vypnutie vidiet je ;)
Som zvadavy, co nameraju dalsi... A co nameraju "svetlari" so svojimi kamerami...
MaG
Kontaktovat uživatele:

Zhasínání na Liberecku

Příspěvek od MaG »

Pro ilustraci. Podařilo se nám pozorovat na rozhledně na Císařském kameni. Je to krásně mezi Libercem a Jabloncem. Podmínky na dvě věci, oblačnost, vítr, mlha, všude tekla voda. Liberec sice pozhasínali, ale ne celý, východní část VO směrem k Jablonci zůstala řada ulic svítit.

Aleš:
Nejvýraznějšími zdroji světelného znečištění v Lbc před i po vypnutí VO jednoznačně OC Nisa (Hypernova), průmyslová zóna a nákupní zóna sever (Globus, Bauhaus). Podmínky celkem hrůza – mlha, vítr a vlhko (vylívání vody a otírání optiky před každou expozicí…)

Dva snímky ze série expozic:
konverze RAW – JPG bez úprav, ISO 1600, f/5.6, 17-40/4L@17mm, exp. 10 sec.
časy jsou 1:01 a 1:02 SELČ

http://picasaweb.google.cz/martin.gembec/Vsehochut#

A ještě z mých měření drobný výcuc. SQM-LE byl mířen postupně - zenit, 60°, 30° a 0° směr centrum Liberce, pak 45° směr centrum, 45° doprava 45° směr opačný k Liberci a 45° směr doleva od Liberce.

90° - 60° - 45° - 30° - 0°
0:59: 19,80 - 19,15 - 18,16 - 17,56 - 17,42
1:01: 20,18 - 19,39 - 18,53 - 18,20 - 17,60
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
michal.b

Zhasínání na Liberecku

Příspěvek od michal.b »

Ja jsem byl na Ralsku a bylo to totalne spatne. Oblacnost, mlha, temer nulova dohlednost, chaoticke (ne)vypinani okolnich vesnic a priserne zarici Diamo. Mam 3 hodiny mereni SQM-L, ale data jsou naprosto k nicemu, kolisa to o desitky procent behem nekolika minut. A jeste ten strasnej kopec, tfuj!
Erik.Raud

Zhasínání na Liberecku

Příspěvek od Erik.Raud »

16" Dobsonian
MaG
Kontaktovat uživatele:

Zhasínání na Liberecku

Příspěvek od MaG »

Je potřeba si připustit, že pokud budeme číst, že veřejné osvětlení neškodí, že se svítí málo a podobně, pak něco není v pořádku. Myslím, že lidé, kteří stojí v čele tohoto projektu by měli především zdůrazňovat, že řada míst je osvětlena nevhodně a jestliže jim některé věci neškodí a nevadí, jsou-lidé, kteří jsou na to citlivější. Např. v mém okolí nejčastější stížnost je na světla svítící přímo do bytu (místo na ulici) a tvrdit, že to je vlastně v pořádku, neboď to svítí míň než stolní lampička je demaogie.

Fakt je ten, že ne všechny lampy se podařilo vypnout, ale můžeme být rádi, že se podařilo pozhasínat drtivou většinu. Na noční krajinu to mělo poměrně významný dopad a i přesto že tmu výrazně narušovala obchodní centra a průmyslové zóny, bylo to hodně znát. V kontrastu se snímky Liberce uvedenými výše je věta o svítících domácnostech, výlohách a reflektorech aut asi poněkud úsměvné, ale to jsou prostě novináři.

Články podobné výše odkázanému ve mně budí jistou obavu, že je tu uskupení lidí, které se má starat o veřejné osvětlení, kteří jsou nejspíš placeni z daní a osvětlení také, ale jejich zájmy jsou poněkud nejasné. Občas mi to přijde, že by jim, podobně jako astronomům, nezaškodilo trochu kritiky do vlastních řad a seriózně si ověřit, zda to co v médiích tvrdí, je pravda. Možná by i jen stačilo nevkládat některé věty, které jsou v rozporu se zdravým rozumem a mají za cíl maniulovat média a veřejnost.
ladin

Zhasínání na Liberecku

Příspěvek od ladin »

Pridavam zaznam vcerejsiho mereni pomoci SQM-W (model Severak) v zenitu z Klice. Merene hodnoty vicemene koreluji s merenim od Honzy. Ze shora jsme videli, ze se pozhasinaly vsechny obce smerem k Jestedu - Jablonne, Cvikov, potom zhasl Novy Bor a Ceska Lipa. Obec Svor - na vychodni strane kopce - zustala osvetlena cela jako jedina obec siroko daleko. Coz byl mily darek od osvetlovacu, ponevadz jsme si mohli prohlednout bachratce z ptaci perspektivy - skutecne svitej pekne ! Kolem pul jedenacte jsem si v triedru prohlizel z vysky cca 400m Novy Bor, bylo videt fura poulicnich svetel, ve ktere se tu a tam ztracely temer nepotrehnutelne osvetlene byty a domky.

Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
Lukina

Zhasínání na Liberecku

Příspěvek od Lukina »

Ladin me pozadal o popisky k fotce HonzyS z 1:24. Nejvetsi svetelne znecisteni pochazi z arealu novoborskeho Crystalexu. Tedy sklarny, ktera v soucasne dobe nevyrabi. Nad Ceskou Lipou je zdroje svetelneho znecisteni presne popsat slozitejsi, avsak zcela vpravo (na zapade) to zajiste je prumyslova zona v Dubici.

Vsimnete si napadneho poklesu v obci Radvanec (uplne vlevo na snimku) naopak Okrouhla sviti porad stejne.

Upraveny snimek zde: http://lukaskopriva.wgz.cz/image/15042444
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Regulus

Zhasínání na Liberecku

Příspěvek od Regulus »

http://liberecky.denik.cz/zpravy_region ... 90918.html
Tak tomu se opravdu říká nestranný názor  :exclamation [smiley=thumbsup.gif]
Svítí se málo, tma = kriminalita, pouliční osvětlení v ložnici nevadí, osvětlení nočním živočihům taky ne ::)
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
caribic10

Zhasínání na Liberecku

Příspěvek od caribic10 »

Ten pán by se nad sebou měl zamyslet >:( Takovou blbost jsem opravdu nečekal...
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
HoPi
Věk: 50

Zhasínání na Liberecku

Příspěvek od HoPi »

pridavam se s troskou do mlyna - serie fotek z rozsviceni stadionu a zhasinani VO v Jablonci n. Nisou (16.9.) - foceno z rozhledny Cisarsky kamen - vliv VO na tmu neni zcela zretelny, protoze atmosfericke podminky se casem zasadne menily a VO nebylo vypnuto vsude

20:29

20:40

20:45

20:49

21:02

21:06

21:13

21:14

21:26

21:39

21:44

21:57

23:31
UL dobson 300/1500 (nitelite), Triedr Nikon 7x50, Canon 40Dm, SW ED 80/600, SW Newton 200/1000, AZ-4, NEQ-6 SS, AG by MMys (80/400)
Odpovědět